Przejdź do treści
News
Aktualności

Vlaamse stimulanspremie

De beslissing van de Vlaamse regering om de stimulanspremie - een premie bedoeld om onder meer langdurig werklozen met een gezin te stimuleren om een opleiding te volgen - af te schaffen, kan op weinig begrip rekeningen bij het Vlaams ABVV. Minister Crevits countert de kritiek.

De premie moest langdurig werklozen, leefloners en mensen met een handicap die ook de zorg voor een gezin moeten opnemen, stimuleren richting een langdurige opleiding. De premie bedroeg 100 euro bruto per maand. Volgens het ABVV begonnen op twee schooljaren tijd meer dan 5.000 kwetsbare werklozen aan een langdurige opleiding met de premie. In het eerste jaar slaagde meer dan 75 procent voor de opleiding.

Het Vlaams ABVV betreurt de beslissing van de Vlaamse regering om de premie af te schaffen. "In plaats van de drempels te verlagen bemoeilijkt de regering de keuze voor duurzame opleidingen én de vraag naar opgeleide mensen uit verschillende sectoren. Een afschaffing bovendien die in schril contrast staat met de fel uitgesproken ambities rond opleiding en levenslang leren van zowel deze als vorige regering".

In een reactie bevestigt Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) dat de premie wordt afgeschaft. De werkzoekenden behouden wel hun cursistenvergoeding voor de kosten van bijvoorbeeld kinderopvang of verplaatsing.

Minister Crevits wijst er op dat kwetsbare werkzoekenden vooral nood hebben aan een werkervaringsstage of een individuele beroepsopleiding, waarbij de opleiding op de werkvloer gebeurt. Bij zo'n werkervaringsstage krijgen werkzoekenden een incentive van 200 euro bruto per maand, bij een IBO is dat een premie ter aanvulling van de uitkering.

Daarnaast wil de minister vooral niet-beroepsactieven stimuleren om een opleiding te zoeken. Dat zijn mensen die thuis zitten, en niet actief op zoek zijn naar werk. Aan de VDAB is gevraagd om samen met de sociale partners hiervoor een voorstel uit te werken.

Bovendien komen er verschillende initiatieven voor kwetsbare groepen zoals mentoringprojecten en 1 op 1 coaches, klinkt het bij de minister van Werk. Zo werd er al 3,1 miljoen euro voorzien voor het project 'Mentoring naar Werk' om de kloof tot de arbeidsmarkt voor werkzoekenden met een migratieachtergrond te overbruggen. Het is de bedoeling zo 800 werkzoekenden te bereiken.

 

BRON: BELGA

Login (0)

Chcesz napisać artykuł?

Nie wahaj się!

Kliknij na poniższy link i dodaj nowy artykuł!

Najnowsze dyskusje

Dyskusja EPALE: Blended learning w edukacji dorosłych

W czwartek 26 listopada 2020 r., od godz. 10.00 do 16.00, EPALE będzie gospodarzem internetowej dyskusji na temat blended learning w edukacji dorosłych. Dyskusja będzie miała zupełnie nowy format, zaczynając od 30-minutowej transmisji na żywo, której towarzyszyć będzie rozmowa w formie komentarzy na platformie.

Więcej

Dyskusja EPALE: Integracja społeczna starzejącego się społeczeństwa i edukacja międzypokoleniowa

W środę 28 października, od godziny 10.00, EPALE będzie gospodarzem internetowej dyskusji na temat integracji społecznej starzejącego się społeczeństwa i edukacji międzypokoleniowej. Komentarze będą otwarte 19 października, aby uczestnicy mogli się przedstawić i zamieścić swoje uwagi z wyprzedzeniem. Dołącz do dyskusji!

Więcej

Dyskusja EPALE: Zapewnienie edukacji w zakresie podstawowych umiejętności

Podstawowe umiejętności są przekrojowe. Są one istotne nie tylko dla edukacji, ale także dla polityki zatrudnienia, zdrowotnej, społecznej i środowiskowej.  Dyskusja online odbędzie się na tej stronie w dniach 16-17 września w godzinach 10:00-16:00 CET i będzie moderowana przez koordynatorów tematycznych EPALE Gracielę Sbertoli (sekretarza generalnego EBSN) i Tamása Harangozó.

Więcej