chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Elektroniczna platforma na rzecz uczenia się dorosłych w Europie

 
 

Blog

A felnőttoktatás európai hagyománya: Írország

19/11/2019
przez Györgyi Bajka
Język: HU
Document available also in: EN EL FR

/pl/file/irelandIreland

Ireland

 

2019-ben az Európai Felnőttképzési Szövetség (EAEA) több tagja is fontos évfordulót ünnepel: az idén 175 éve, hogy Dániában létrejött az első népfőiskola, 50 éve alapították az írországi felnőttoktatási szervezetet, az AONTAS-t, és Németországban 100 évre tekint vissza a Volkshochschulen (népfőiskola) intézménye. E jelentős alkalomból az EAEA úgy döntött, hogy feltárja a dániai, írországi és németországi nem formális felnőttoktatás történetét és megmutatja, hogy ez az oktatási forma milyen szerepet játszik az érintett országokban. A fent említett országok szakértőivel beszélgettünk, akik elmondták, hogy mit tudnak és gondolnak a nem formális tanulás jelenlegi helyzetéről.

Olvassa el a németországi felnőttoktatás hagyományairól készített interjút!

Olvassa el a dán felnőttoktatás hagyományairól készített interjút!

 

 

Az EAEA gyakornoka, Aizhana Khasanova Niamh O'Reilly ír szakértőt kérdezte a felnőttoktatás írországi hagyományairól.

 

Mi az írországi nem formális felnőttoktatás története és filozófiája?

Niamh: Az írországi nem formális felnőttoktatás alatt elsősorban közösségi oktatást értünk. Főként a 80-as években nőtte ki magát a nőjogi mozgalmakig, a szegénység és a marginalizáció idején. Mindenekelőtt a nők által a társadalmi igazságtalanságokra adott alulról szerveződő válasznak tekinthető, ami az egésznek ad egyfajta nemi perspektívát. Természetesen más csoportok is érintettek voltak, például vallási és munkavállalói szervezetek, és hivatalos szakképzési szövetségek is. Ez mind nagyon is egybecsengett a freirei filozófiával és felfogással, mivel valójában társadalmi megmozdulásról volt szó a felnőttoktatásban. Arról szólt, hogy az oktatásban helyet kell kapnia a kritikai gondolkodásnak, hogy helyi szinten olyan tanulóközösségeket kell létrehozni, amelyek megfelelnek az emberek igényeinek és saját kultúrájuknak. A közösségi oktatás nem elitista, szemben a formális felnőttoktatással, amely inkább a középosztályt célozta meg. Ez a radikális elem tehát mindig jellemző volt rá. Megnézve, hogy hogyan változott az évek során, látható, hogy az mindig az adott szakpolitikai kereteken belül történt, ami egyszerre jó és problematikus.

Egy, az oktatásról szóló, majdnem 20 évvel ezelőtt megjelent fehér könyvben külön fejezetet szenteltek a közösségi oktatásnak, amelynek a könyv szerint két dimenziója van: egy kompenzációs modell és a radikálisabb freirei modell. Egyes közösségi oktatási központokra tehát vagy az egyik, vagy a másik jellemző, de olyan is akad, amelyik mindkettőt elegyíti, néhány pedig még diplomát is ad. De mindegyik a közösség igényeit próbálja kielégíteni.

 

Milyen előnyökkel jár a radikálisabb, kreditek nélküli modell?

Niamh: Az oktatás lényege, különösen a freirei felfogás szerint, hogy az emberek saját fejlődésük előidézői. A modell szerint az oktatáson keresztül érthetők meg igazán a közösségek előtt álló kihívások, az egyenlőtlenség és annak okai. A freirei szemlélet olyan módszert kínál, amely a párbeszédre és a kontextusba helyezésre épít, és eszközöket ad a strukturális egyenlőtlenségek megértéséhez. Aztán persze gyakorlati vonzata is van, amikor is az egyén értékeli tanulását, és ennek megfelelően cselekszik. A közösségi oktatás valószínűleg az oktatási rendszer egyetlen olyan mezsgyéje, ahol mindenki saját érdekeit képviseli. Emellett nagyfokú szabadságot biztosít, hiszen a formális rendszeren kívül vagyunk.

A közösségi oktatásnak az önbizalom-építés is része. Ha valaki beállít a közösségi oktatási központba, általában kevés az önbizalma, félelmei és rossz tapasztalatai vannak, nem tisztelik és így tovább – ezek a makroszintű egyéni nehézségek végeredményben mind visszavezethetők a strukturális egyenlőtlenségekre. A modellnek megfelelően mi azt mondjuk: „Ön nem buta, csak nem kapott lehetőséget arra, hogy az Önnek legmegfelelőbb oktatásban részesüljön”, és ez az, amitől igazán fejlődni tudnak az emberek. A freirei elmélet szerint az oktatás nem azt jelenti, hogy „kioktatnak”. Kérdezésről és beszélgetésről, arról szól, hogy mindenki beleadja saját tapasztalatait a tanulás folyamatába, hogy az egyfajta közös tudásteremtés legyen. A tanító és a tanuló közötti kapcsolat alapja a szolidaritás, ebben nagyon is különbözik a formális oktatástól.

 

Mi az AONTAS története és milyen ideológia húzódik meg a hátterében?

Niamh: 1969-ben alapították, de valójában 1968-ban indult. Lényegében egy pap, Liam Carey atya indította, aki részt vett a felnőttoktatásban, és külföldön is járt megfigyelni, hogy mi zajlik más országokban. Amikor a New York-i Columbia Egyetemen járt, látta, hogy mi történik ott, és az az ötlete támadt, hogy visszatérve létrehoz egy hálózatot, egy, az írországi felnőttoktatás szereplőiből álló szövetséget. Így a Corki Egyetemen tanító, írországi és külföldi kollégákkal együtt az UNESCO támogatásával megalapította az AONTAS-t, amelyet az akkori oktatási minisztérium hozott létre. Az itteni minisztériummal tehát mindig szoros volt a kapcsolat. És mindig is kitűnő kapcsolat volt ez. Az AONTAS nem kurzusokat kínál, célja az ír felnőttoktatás fejlesztése, az érdekképviselet, a népszerűsítés és a nemzetközi kapcsolatok ápolása. A kezdetektől fogva a részvétel volt a lényeg, az AONTAS a legelejétől kapcsolatban áll az EAEA-val; mindig is megvoltak a külső kapcsolatai, és sokat tanult az EAEA-tól és más kollégáktól. Tagságunk hivatalos és nem hivatalos szervezetekből, egyetemekből és egyéni képzésszolgáltatókból áll. Tehát mindezen átível, ami szerintem érdekes is, az egész életen át tartó tanulás teljes spektrumát lefedjük.

Az AONTAS szerepe, hogy összehozza a szektor szereplőit, ahol mindenkinek ugyanaz a célja. A minőségi felnőttoktatás az elsődleges, az AONTAS ebben a tekintetben egyesíti a különböző oktatási területeket. Jelenleg három prioritást élvező területre összpontosítunk: a tanulók hangja, a fenntarthatóságra nevelés, valamint az, hogy mi lehet a szerepe a felnőttoktatásnak az olyan problémák kezelésében, mint például a klímaváltozás.

 

Hogyan fogják megünnepelni az évfordulót?

Niamh: Számunkra annyira fontos az oktatásban meglévő egyenlőtlenségek felismerése, hogy az idei év nem is annyira az ünneplésről fog szólni, hanem inkább annak elismeréséről, hogy hova jutottunk. Mi a tanulókat, az eredményeiket és tagjainkat ünnepeljük, de azt gondolom, a munkánk túl fontos ahhoz, hogy szünetet tartva kijelentsük: „Hát nem nagyszerű munkát végeztünk?” Az egész életen át tartó tanulásban való részvétel aránya Írországban 12,5%, de ha ezt a számadatot tovább bontjuk, látható, hogy a korai iskolaelhagyók részvételi aránya még mindig csak 2,5%. Nem hiszem, hogy bárki is kétségbe vonná, hogy sokat tettünk és sokat értünk el. Az évforduló alkalmából elismeréssel adózunk tagjainknak az évek során végzett munkájukért, és megvizsgáljuk, hogy hogyan tudjuk közösen átformálni az egész életen át tartó tanulás koncepcióját úgy, hogy az megfeleljen a tanulók igényeinek és választ adhasson a társadalmi problémákra.

November 11-én tartjuk csúcstalálkozónkat az egész életen át tartó tanulás témájában. Ez ismét előremutató lesz, arra épül, amit eddig tettünk. Tartottunk egy éves közgyűlést is, ahol számba vettük, hogy mit értünk el eddig, ezen az értékelésen már túl vagyunk. Végül is ez afféle ünneplésnek is tekinthető. Ha van valami, amit megtanultunk a felnőttoktatással kapcsolatban, az az, hogy semmit se vegyünk magától értetődőnek.

 

/pl/file/niamh-oreillyNiamh O'Reilly

Niamh O'Reilly
Niamh O'Reilly több mint 20 éve dolgozik a felnőttoktatás területén. Természettudományos hátterével eleinte írni-olvasni tudást oktatott, majd felismerve az oktatásban meglévő egyenlőtlenségeket úgy döntött, hogy szakpolitikai kérdésekkel foglalkozva nagyobb léptékben segíti az ír oktatás fejlesztését. Szakmai pályafutása során Niamh dolgozott az ír továbbképzési hatósággal (SOLAS), PhD-fokozatot szerzett a felnőtt- és a közösségi oktatás területén, és szakemberként az AONTAS-nál fejlődik tovább, amelynek jelenleg vezérigazgatói feladatait látja el.

 

/pl/file/aizhana-khasanova-eaeaAizhana Khasanova EAEA

Aizhana Khasanova EAEA
Aizhana Khasanova jelenleg másodéves hallgató az észt Tallinni Egyetem oktatástudományi mesterképzésén. Érdeklődési területe az oktatáspszichológia, az innovatív tanítás és a tanulási gyakorlatok a felnőttoktatásban. Jelenleg Aizhana angolt mint idegen nyelvet tanít felnőtteknek, a jövőben a tanítás mellet szeretne valamilyen tudományos tevékenységet folytatni vagy a civil szférában elhelyezkedni.
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
Refresh comments Enable auto refresh

Wyświetla 1 - 1 z 1
  • Obrazek użytkownika Anastasija Kravcenoka
    Galvenais, lai iegūtas zināšanas studenti var uzreiz pielietot praksē. Tad arī programma strādās.