chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Electronic Platform for Adult Learning in Europe

 
 

Blog

Gremo na Irsko – doživet njihov festival učečih se odraslih!

06/03/2017
by Zvonka PANGERC ...
Language: SL

Dvanajst nas je. Sprva smo jo v Dublin  nameravali mahniti le člani delovne skupine projekta EPUO na Andragoškem centru Slovenije (ACS): Darijan, Erika, Mateja, Nevenka, Simona in jaz. Potem smo na projektu privarčevali nekaj denarja in Evropsko komisijo zaprosili za spremembo njegove namembnosti. Tako smo lahko povabili tudi Janjo in Zlatka, dobitnika priznanja za promocijo učenja in znanja odraslih 2016, ter Suzano, predstavnico Foruma učečih se. Teja, predstavnica MIZŠ, ki sofinancira naša prizadevanja za promocijo izobraževanja odraslih, je z nami, da v živo spozna, kaj počnemo. Neja in Franci pa sta naša zunanja sodelavca in, tako kot vsi člani ekipe, velika zagovornika vseživljenjskega učenja.  

/en/file/irska-ekipaacsambasadorjijpgirska_-_ekipa_acsambasadorji.jpg

Zakaj Irska? Ker si lahko marsikaj izmenjamo in se učimo drug od drugega!

Mi na ACS že vse od leta 1996 v sodelovanju z veliko mrežo partnerjev prirejamo Teden vseživljenjskega učenja (TVU). Naša gostujoča organizacija – AONTAS koordinira festival učenja že 11 let, namenjen pa je predvsem odraslim (AONTAS Adult Learners' Festival). Mi posameznikom, skupinam in ustanovam podeljujemo priznanja za promocijo učenja in znanja odraslih, Irci pa t. i. Star Awards – nagrade za zanimive in uspešne pobude v izobraževanju odraslih. Njihova podelitev bo ta ponedeljek, 6. marca, uvodno doživetje naše turneje.

 

AONTAS in mi smo tudi v vlogi nacionalnih koordinatorjev za uresničevanje strategije, ki se imenuje Evropski program za učenje odraslih (glej e-bilten o slovenskih dejavnostih v letu 2016 in AONTAS-ovo delo na tem področju). Tudi v zvezi s tem projektom si bomo izmenjali izkušnje in spoznanja. Petkov dogodek, panelna razprava  na temo Evropska unija: Solidarnost v negotovih časih, bo namenjen prav temu.

Irci in mi verjamemo v pomen upoštevanja glasu učečih se. Lani smo v ta namen izpeljali skupno akcijo TVU 2016 Dan učečih se – naj se sliši naš glas!, na kateri je nastopilo kar nekaj zglednih učečih se posameznikov. Z njimi občasno sodelujemo na različnih dogodkih, ustanovili smo tudi omenjeni Forum učečih se. Skratka, verjamemo, da so prav ljudje, ki so šli oziroma hodijo po tej poti, najboljši zagovorniki vseživljenjskega učenja.

Lani decembra smo bili na Konferenci o spretnostih odraslih v Bruslju, kjer sta nastopila Una in Alan, učeča se iz Irske. Oba sta bila prepričljiva in navdušujoča, da je le kaj!  Te dni ju bomo srečali in se pogovarjali o njunih življenjskih zgodbah! Od Ircev bi se radi naučili tudi, kako usposabljajo svoje ambasadorje učenja, da znajo tako odlično nastopati v javnosti.

Zanima nas, kako se lotevajo medijske in vizualne promocije, kako pripravljajo  svoje privlačne publikacije (kot je na primer: I'm an Adult Learner 2016), kako uspešno obveščajo in navdušujejo prek Twitterja in Facebooka pa tudi, kako sodelujejo s politiki. Skratka, veliko se lahko od njih naučimo, marsikateri dosežek pa si tudi mi lahko delimo z njimi.

O naših doživetjih bomo dnevno objavljali spletne dnevnike v slovenskem in angleškem jeziku. Če vas zanima, kako se imamo in kaj smo izkusili, nas spremljajte! Veseli bomo vaših odzivov.

 

Po obisku: Naše utrinke smo, kot obljubljeno, redno beležili v spletnih dnevnikih prvegadrugegatretjegačetrtega in petega dne, v njih pa tudi povezave na dnevnike v angleščini. Hvala, da ste nas spremljali!

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
Refresh comments Enable auto refresh

Displaying 1 - 1 of 1
 • Brigita Kruder's picture

  Lep pozdrav "slovenski četi" v Dublin!

  Tudi pri nas se te dni vse vrti okoli načrtovanja TVU-ja in nič ne bo narobe, če se malce nalezemo vašega  navdušenja, dobre volje in ustvarjalne energije. Kakšna izvirna ideja, ki se bo porodila ob prebiranju blogov, pa tudi ne bo odveč. Izviren modro - črn zapis izdaja  dobro opravljeno delo v preteklosti  in poudarja dosežke naših festivalov. Prav je da se učimo od najboljših tudi za to, ker sami spadamo mednje!

   

  /sl/file/pujpg-0pu.jpg

  parade učenja