chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Electronic Platform for Adult Learning in Europe

 
 

Blog

Samarbejde styrker biblioteket – og borgerne

12/06/2019
by Emil Thirup-Sorknæs
Language: DA

Odense Biblioteker og Borgerservice deltager i flere internationale projekter. Det giver kompetencer og inspirerer. Samtidig styrker det borgernes muligheder for at navigere i det globaliserede samfund.


Tekst og billede: Lene Rimestad, www.rimestad.dk

Internationalt samarbejde styrker det lokale bibliotek. Internationale partnere inspirerer, når biblioteket skal tage strategiske beslutninger. Samarbejder kan udløse finansiel støtte til større projekter. Frem for alt gavner det borgerne, når de bruger biblioteket til at finde informationer.

”Vi understøtter som bibliotek demokratiet, fordi vi er et neutralt sted, hvor borgerne kan søge og finde informationer. Derfor passer det godt ind i vores DNA, at vi også breder det ud til at dække EU og verden mere bredt,” siger Steffen Nissen, der er sekretariatschef på Odense Biblioteker og Borgerservice.

Stærkere demokrati

Han har sammen med andre medarbejdere på biblioteket presset på, for at biblioteket orienterer sig mere internationalt.

”Vi har en klar interesse i internationale samarbejder. Det giver os flere strenge at spille på, når vi deltager i internationalt samarbejde, og det styrker vores grundlag for at drive bibliotek,” siger han.

Bibliotekernes demokratiske og internationale kobling bliver meget synlig, når borgere kommer på biblioteket for at stemme til folketingsvalget og til Europa-Parlamentet. Men der foregår meget andet på biblioteket med tråde til EU.

”Vi kan ikke udvikle os optimalt uden at se ud over landets grænser,” siger Steffen Nissen.

Kultur til demente borgere

Senest har Odense Biblioteker og Borgerservice søgt om ERASMUS+-støtte til et stort projekt for demente borgere. Sammen med en interesseorganisation for demens i Belgien, Flanders Centre of Expertise on Dementia, universiteter i Belgien og Spanien og et netværk af ældreorganisationer i Holland har biblioteket stablet et projekt på benene. Projektet skal undersøge, hvordan man kan gøre livet lidt bedre for demente borgere ved hjælp af kultur. De fem organisationer har sammen søgt om 2,8 millioner kroner over tre år. Formålet med projektet er at udvikle en kulturel værktøjskasse med forskellige typer af aktiviteter til demensramte borgere.

”Demens er jo et alvorligt problem, og bibliotekerne vil gerne være med til at udvikle, hvordan man kan stimulere borgere med demens, så deres livskvalitet bliver bedre,” siger Steffen Nissen.

Ideen passer ind

Ideen til projektet kom ad flere kanaler. Biblioteket har allerede erfaringer fra et andet projekt, ”Sans for litteratur”, der er litterære fællesskaber for folk med svækkede færdigheder, for eksempel begyndende demens. Biblioteket har også status som demensvenner og samarbejder med Odenses demenslandsby. Derfor så de det som en mulighed for at udvikle og udvide bibliotekets tilbud til netop den målgruppe.

Forskning i forsøgene

Tilbuddene til de demente borgere kan for eksempel være litteratur, teater, musik, duftindtryk og erindringsbokse. Ved at tilbyde forskellige ting til de demente, kan man trigge deres hukommelse og måske bringe minder og ord tilbage, så den demente borger får lidt mere livskvalitet.

”Så kan vi udveksle erfaringer med tilbuddene og opgradere, hvordan vi gør det her, når vi gerne vil have tilbud til ældre med demens,” siger Kamilla Geisler, der er AC-konsulent og har været med til at skrive ansøgningen til ERASMUS+.

Ledende partner

Det er første gang, at biblioteket i Odense har en rolle som ledende partner i et internationalt projekt. Det vil også give biblioteket erfaringer med internationalt arbejde på andre måder end tidligere.

”Derfor har det også været lidt Klods Hans-agtigt på nogle punkter,” siger Steffen Nissen.

Vejen til at finde samarbejdspartnerne har for eksempel været snørklet. Biblioteket havde kontakt med flere interessenter, før Steffen Nissen og de andre i teamet fandt frem til den belgiske demens-organisation.

”Derefter tog vi kontakt til Det Syddanske Kontor i Bruxelles, og igennem dem fik vi kontakt til de øvrige partnere i projektet,” fortæller Steffen Nissen.

Projektet landede så med til de fem forskellige deltagere med forskellige interesser og kompetencer.


Heldigvis havde den belgiske demensorganisation, Flanders Centre of Expertise on Dementia, ogå erfaring med at skrive ansøgninger. Det gjorde den del af arbejdet lettere.

Internationalisering


Steffen Nissen ser derfor også gerne, at bibliotekerne bruger hinanden mere til at videndele om internationale projekter.

”Vi skal udnytte vores netværk, fordi det er et stort arbejde at løbe et internationalt projekt i gang,” siger han.

Tidligere har Odense Biblioteker og Borgerservice sammen med Roskilde Bibliotekerne undersøgt, hvordan bibliotekerne kan blive mere internationale. Slots- og Kulturstyrelsen støttede arbejdet i projektet, der hedder SHERPA.

Kontakt Odense Biblioteker og Borgerservice, hvis du vil vide mere om SHERPA.

Det er mundet ud i en række forslag, blandt andet at bibliotekerne skal kunne søge om seed money, fordi det er ressourcekrævende at planlægge nye internationale samarbejder; at dokumentation er nødvendigt; og at projekterne kommer borgerne til gavn i den sidste ende. Og selvfølgelig står der også videndeling på listen over anbefalinger.


”Der er meget at vinde, hvis man lykkes. Både økonomisk og strategisk,” siger Steffen Nissen.


Men helt centralt handler det om at opbygge en god redskabskasse i forhold til brugere med demens.

Det internationale, lokale bibliotek

Odense Biblioteker og Borgerservice deltager i mange forskellige internationale samarbejder. Biblioteket er blandt andet:

  • Europe Direct-informationscenter, så borgere kan finde information om EU med hjælp fra en specialiseret bibliotekar.
  • Med i en jobshadowing-ordning, hvor bibliotekets medarbejdere kan komme på udveksling på andre biblioteker i EU.
  • Aktiv deltager i International Federation of Library Associations and Institutions, IFLA, en international organisation for biblioteker. Her henter medarbejderne inspiration og finder samarbejdspartnere.
  • Med i projektsamarbejder som for eksempel demensprojektet.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn