chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Electronic Platform for Adult Learning in Europe

Blog

Lissabonissa ”vanha on uusi nuori”

12/03/2019
by Linda JUNTUNEN
Language: FI

/en/file/inlisbonelmjpginlisbonelm.jpg

Hankkeen ”Mummo tuli töihin” tavoite eroaa perinteisestä sosiaalityöstä: myös lopputuotteella on arvoa. Jokaiseen tuotteeseen kiinnitetään sen valmistaneen mummon kuva.

Lissabonissa ”vanha on uusi nuori”

Feature-artikkeli. Laaja-alaisen ”Mummo tuli töihin”-hankkeen osallistujat ovat iäkkäitä naisia, jotka valmistavat design-esineitä, uhmaavat stereotyyppejä, pitävät hauskaa ja edistävät samalla jopa terveyttään.

Lissabonissa sijaitseva Rua do Poço dos Negros -katu tunnetaan trendikkäistä kahviloista ja design-putiikeista. Myös numerossa 124 toimiva liike keskittyy muotoiluun. Ikkunassa on värikkäät koristeet ja juliste naisesta, jonka pään ympärille on kääräisty tyylikäs huivi ja jonka huulipuna sopii yhteen hänen kirkkaanpunaisen paitansa kanssa.

Liike ei kuitenkaan ole mikä tahansa design-kauppa. Ikkunassa lukee portugaliksi ”A Avó Veio Trabalhar” eli ”Mummo tuli töihin”. Julisteessa esiintyvä yli 65-vuotias nainen on yksi mummoista, jotka valmistavat kaupassa myytävät tuotteet.

Hankkeen takana ovat suunnittelija Susana António ja psykologi Ângelo Compota. ”Mummo tuli töihin” perustettiin vuonna 2014 Lissabonin kaupungin myöntämän rahoituksen myötä. Hanke toimii sukupolvia yhdistävänä design-keskuksena.

António suunnittelee tuotteet, esittelee ideansa osallistujanaisille ja kuuntelee heidän näkemyksiään. Kaikki osallistujat ovat yli 65-vuotiaita, ja he voivat tulla töihin joka iltapäivä.

Compota toivottaa minut tervetulleeksi liikkeessä ja esittelee minut ”avóille”, kuten hän hellästi kutsuu paikalla olevia naisia. Tila on kodikas ja olohuonemainen, ja ”mummot” ovat työn touhussa.

”Hankkeen tavoite eroaa perinteisestä sosiaalityöstä: myös lopputuotteella on arvoa. Tuotamme korkealaatuisia design-tuotteita”, Compota selittää.

Tarkoituksena on yhdistää perinteistä ompelu-, neulonta- ja kirjailutaitoa uudenlaiseen, nykyaikaiseen muotoiluun.

”Kun naiset jäävät eläkkeelle, heidän aikomuksenaan on usein levätä ja siivota kotinsa. Siivoukseen ei kuitenkaan mene kahta viikkoa kauempaa, ja mitä sen jälkeen?”

Tuotteet ovat esillä liikkeessä: kirkkaanvärisiä tyynyjä hyllyillä ja patalappuja trendisävyissä seinällä.

Jokaiseen tuotteeseen kiinnitetään sen valmistaneen mummon kuva. Ryhmä saa tilauksia myös yrityksiltä ja tuottaa esimerkiksi koriste-esineitä erilaisiin tapahtumiin.

”Mummo tuli töihin” -hanke tarjoaa kuitenkin paljon enemmän kuin vain seniorien valmistamia design-esineitä.

Enemmän kuin käsitöitä

”Kun naiset jäävät eläkkeelle, heidän aikomuksenaan on usein levätä ja siivota kotinsa. Siivoukseen ei kuitenkaan mene kahta viikkoa kauempaa, ja mitä sen jälkeen?” kysyy Compota.

Hänen mukaansa eläkeläisten elämä ei aina ole silkkaa vapautta ja rentoutumista, sillä se voi olla myös masentavaa.

”Kaikki päivät ovat samanlaisia, ja ilman viikoittaisia tavoitteita voi olla hankalaa tuntea olevansa todella elossa.”

Vastaus ongelmaan on ”Mummo tuli töihin”. Hankkeessa on tällä hetkellä noin 70 osallistujaa.

”Toiminta edistää muistia ja ylläpitää hienomotoriikkaa.”

Fernanda, 82, on yksi osallistujista. Hän on ollut mukana vuodesta 2014 asti ja nauraa muuttuneensa ”osaksi vakikalustoa”.

Jutellessamme hän jatkaa kirjailutyötään sormilla, joiden kynnet on maalattu turkoosilla lakalla. Hän oppi kirjailemaan nuorena tyttönä, muttei sen jälkeen koskenut neulaan vuosikymmeniin.

”Teemme niin paljon töitä kuin itse haluamme, ei ole mitään vaatimuksia”, hän kertoo. ”Työ on monipuolista ja mielenkiintoista.”

Compotan mukaan hanke edistää osallistujien terveyttä usein eri tavoin. Esimerkiksi uusien taitojen oppiminen ja yhteisöllisyys on hyväksi terveydelle. Lisäksi toiminta edistää muistia ja ylläpitää hienomotoriikkaa.

”Työskentely kanssamme on lähes kuin palaisi työmarkkinoille.”

”On myös tärkeää, että naiset tuntevat olevansa arvostettuja, kuuluvansa vertaisryhmään ja löytäneensä hyödyllistä tekemistä. Se pitää ajatukset erossa ongelmista,” kertoo Compota.

Toisinaan ryhmään liittyy jäseniä, joilla on surutyö kesken. Hanke voi toimia siirtymänä uuteen elämänvaiheeseen.

”Työskentely kanssamme on lähes kuin palaisi työmarkkinoille.”

Vaikka naisia yhdistää hankkeessa tehtävä työ, on selvää, että hanke merkitsee heille muutakin kuin vain käsitöitä. Fernanda kertoo 80. syntymäpäivästään:

”Minulla ei ollut mitään erityisiä suunnitelmia. Ângelo suostutteli minut käymään täällä, ja minulle olikin järjestetty yllätysjuhlat.”

Hän kertoo syntymäpäivästään kyynelet silmissä, ja työkaveri kurkottaa halaamaan häntä pöydän yli.

”Tämä on arvokkaampaa kuin kaikki raha maailmassa. Kaikilla ei tällaista ole. Ystävyyttä ja kiintymystä ei voi ostaa,” Fernanda selittää.

”On tärkeää, että ihmiset eivät eristäydy ja että heidät nähdään osana yhteiskunnan kehitystä.”

/en/file/fernanda2web-kopiojpgfernanda2_web-kopio.jpg

Fernanda, 82, liittyi hankkeeseen vuonna 2014.

Uusia siteitä solmimassa

Vaikka päivittäinen työ on hankkeen ydin, siihen liittyy muutakin toimintaa. Perustajat ja mummot järjestävät halukkaille myös työpajoja. Lisäksi ryhmä vierailee erilaisissa tapahtumissa, kuten musiikkifestivaaleilla, ja on osallistunut esimerkiksi Lissabonin Pride-marssiin. Myös tämä lisää hyvinvointia.

”On tärkeää, että ihmiset eivät eristäydy ja että heidät nähdään osana yhteiskunnan kehitystä,” sanoo Compota.

Toisaalta se tarkoittaa myös, että mummot jatkavat henkilökohtaista kehitystään ja tuntevat olonsa kotoisaksi jatkuvasti muuttuvassa kaupungissa.

Kun mummot jalkautuvat edustamaan hanketta, he tekevät sen tyylillä ja stereotypioita uhmaten. He valitsevat muodikkaat asut, laittavat enemmän meikkiä ja pukeutuvat t-paitoihin, joissa lukee esimerkiksi hankkeen iskulause ”Vanha on uusi nuori” tai ”Rakkaus nuorentaa”.

Ryhmä on levittänyt ilosanomaansa myös ulkomailla. Viime aikoina he ovat vierailleet esimerkiksi Dutch Design Week -tapahtumassa. Lämmin ja innostunut vastaanotto liikutti Fernandaa syvästi, ja vierailu oli menestys.

”Kun aloin valmistaa uutta tuotetta, se oli jo myyty,” hän sanoo.

Englantia puhumattomille mummoille edes kieli ei ole este. Compotan mukaan he solmivat tunnepitoisia ja henkilökohtaisia siteitä työn kautta näyttämällä ja opettamalla, mitä tekevät.

 

Kirjoittanut: Anna Pöysä

Kuva: Anna Pöysä

Suomenkielinen käännös: EPALE

Feature-Artikkeli, ilmestynyt englanniksi Elm Magazinessa 21.12.2018

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email