chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

Blogs

Digitalna pismenost nasproti digitalni kompetenci

18/02/2019
door Petra Javrh
Taal: SL

Morda se na prvi hip že sam izraz digitalna pismenost zdi eden tistih pojmov, ki naenkrat postanejo moderni, jih pogosto slišimo, a ne poznamo natančno njihove vsebine, zato tudi ne vemo, zakaj so kar naenkrat dobili tako veljavo. Seveda, prav ta moda vodi v nevarnost, da se ne bomo poglobili v vsebino, ki jo zaobjema, in bomo začeli izraz uporabljati kot mnogo tistih, ki v moderni latovščini operirajo zdaj z enim zdaj drugim izrazom… v bistvu pa niti ne vedo, o čem govorijo.

Prav to je bila ena od skrbi ožjega tima strokovnjakov Andragoškega centra Slovenije, ki se ukvarja s pismenostjo in posledično tudi s kompetencami. Ta tim je tako kot za drugih pet temeljnih zmožnosti že oblikoval in izvedel akcijsko raziskovanje, v katerega so bili vključeni tudi zunanji sodelavci, in katerega cilj je bil oblikovati opisnike za temeljno zmožnost digitalna pismenost.

Digitalna pismenost je ena temeljnih kompetenc v okviru ključnih kompetenc, kot so razumljene v Evropi, zato je še toliko pomembneje, da jo andragogi dobro, pravzaprav odlično razumemo in poznamo. Le tako bomo lahko odraslim, ki nimajo dovolj razvite pismenosti, pomagali, da na tem področju napredujejo.

Tim je torej skušal spoznati in razumeti, kaj, katera vsebina in pomen polnijo ta abstraktni konstrukt. V zadnjih petnajstih letih je postal eden osmih temeljnih modelov, ki določajo ključne kompetence v Evropi. V prvem koraku smo poskušali razumeti razvoj in obseg digitalne pismenosti. Našli smo številne strokovne razprave, ki dokazujejo nenehno poglabljanje in spreminjanje razumevanja dejavnikov digitalne pokrajine. To je logično, saj gre za področje razvoja, ki je trenutno v nesluteni ekspanziji. Digitalna pismenost je – tako smo po dveletnem raziskovanju bolje razumeli – širše področje, širši pogled, nadpomenka, njen sestavni in večinski del pa je digitalna kompetenca. Gotovo pa digitalna pismenost zajema vsaj še varno in kritično uporabo informacijsko-komunikacijskih tehnologij.

V drugem koraku smo k sodelovanju pritegnili zelo izkušene praktike. Želeli smo oblikovati natančnejše razumevanje tega področja in dokaj abstraktno razumevanje digitalne pismenosti prevesti v povsem praktičen jezik, ki bi ga razumeli tudi nizko pismeni odrasli. Naš cilj je bil pripraviti orodja za izobraževalce, ki delajo z najranljivejšimi uporabniki, saj je prav digitalna pismenost ta trenutek ena najbolj iskanih temeljnih zmožnosti tako na trgu dela kot v organizacijah, ki želijo delovno aktivirati starejše ali upokojene. Ni odveč pripomniti, da smo s strokovnjaki praktiki zaorali globoko v vprašanje, kaj konkretno nasičuje konstrukt, imenovan digitalna pismenost. To nas je ob zaključku spet privedlo do splošnejše, a enostavne definicije: »Digitalna pismenost je temeljna zmožnost posameznika, da se znajde v digitalnem svetu. Digitalno pismen posameznik pozna in uporablja digitalne aparature in pripomočke, razume zakonitosti digitalnega socialnega okolja in se znajde v njem.«

Analiza dosedanje lastne prakse, konkretnega dela, ki ga trenutno opravljajo, in diskusija med kolegi sta skupino izkušenih praktikov vodili k postopni pripravi predlogov opisnikov oziroma področij, ki jih obsega digitalna pismenost. Z začetnega nabora 97 splošnih in konkretnih opisnikov je nastal ožji izbor. Predstavljen je v posebni publikaciji, ki je le ena od devetih podobnih. Večina je dostopnih na tej spletni strani.

Ugotovili smo, da ima digitalna kompetenca – kot tudi druge ključne kompetence – na eni strani jedrne opisnike, ki jasno izražajo samo srž kompetence, na drugi pa robne opisnike, ki so podobni ali celo enaki opisnikom katere druge kompetence. V resnici gre za kratke opise, s katerimi smo poskušali digitalno pismenost opredeliti čim enostavneje, življenjsko. Digitalno pismen posameznik pozna in uporablja digitalne aparature in pripomočke, kot so na primer računalniki, pametni telefoni in spletna orodja, jih zna med seboj povezovati in posodabljati, in sicer za svoje osebne potrebe, hkrati pa je dovolj vešč, da s tem znanjem in veščinami lahko brez težav opravlja svoje delo. S pomočjo digitalne tehnologije išče in upravlja najrazličnejše informacije, na več načinov komunicira in izvaja različna opravila. Obvladuje različne mobilne in računalniške aplikacije. Zna izbrati pravo pot za dosego cilja ter loči med resničnim in virtualnim. Razume zakonitosti digitalnega socialnega okolja in se znajde v njem. Pa še čisto konkretno: Digitalna pismenost v vsakodnevnem življenju pomeni, da posameznik na primer zna svojemu otroku namestiti ustrezno igrico na tablici, lepe posnetke s potovanja deliti s svojimi prijatelji, samostojno nakupovati v spletni trgovini ipd.

 

Ključna področja, ki sestavljajo temeljno zmožnost digitalna pismenost, so: digitalno okolje, informacije in komuniciranje, digitalno ustvarjanje, varnost, umetna inteligenca in robotizacija. To je pomemben zaključek skupine akcijskega raziskovanja po intenzivnem dvoletnem delu. Široko polje digitalne pismenosti in konkretni izraz digitalna kompetenca smo približali ne le izobraževalcem, ampak tudi posameznikom, ki hočejo (p)ostati samozavestni in kritični uporabniki informacijsko-komunikacijske tehnologije.

Dr. Petra Javrh se zadnja leta na Andragoškem centru Slovenije ukvarja z raziskovanjem pismenosti odraslih, vseživljenjskega učenja in razvojem novih pristopov v pismenosti. Sodeluje v različnih nacionalnih in mednarodnih projektih, znanstveno-raziskovalno sodeluje z različnimi ustanovami in strokovnjaki doma in v tujini.

 

 

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn