Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog
Blog

A nők bevonása mentheti meg az információbiztonság jövőjét

Egyes előrejelzések szerint 2022-re jelentős hiány fog kialakulni információbiztonsági szakemberekből. Ennek oka, hogy jelenleg is kevés a szakember, különösen a női szerepmodell ezen a téren, és ebben a szakmában nehezen körvonalazhatók karriercélok. A média hatására az emberek többségének a hackerek jutnak eszükbe az kiberbiztonság hallatán, pedig sokféle feladatot elláthat az, aki ezen a területen tevékenykedik, a cégek információbiztonsági rendszerének kiépítésétől a digitális jogi szakértői kutatásokon át a biztonsági és üzleti célok összehangolásáig.

Mit lehet tenni azért, hogy minél kevésbé legyen érezhető a jövőben a szakemberhiány ezen a területen? Először is, össze kell kapcsolni a magánszektorbeli cégeket az egyetemekkel, és együtt kell működni az iskolákkal, hiszen a felvilágosítás, a kiberbiztonsággal kapcsolatos tevékenységek népszerűsítése – a lányokat is éppúgy bevonva, mint a fiúkat! – hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többen válasszák hivatásuknak ezt a területet. Segíthet, ha kiberbiztonsággal kapcsolatos feladatokon keresztül fejlesztjük a problémamegoldó képességet, ha kombináljuk a probléma-, a játék- és a virtuálisvalóság-alapú tanítási módszereket, ha bemutatunk a diákoknak női szerepmodelleket a szakmából, illetve ha ellátjuk az iskolákat a kiberbiztonsági iparággal kapcsolatos tudnivalókkal, hogy továbbadhassák az információt a diákjaiknak és a szülőknek.

Ezt tűzte ki célul a Be@CyberPro nevű projekt, amely az Erasmus+ program keretében valósulhat meg.

A kétéves Erasmus+ innovációfejlesztési projektben négy országból (Spanyolország, Írország, Magyarország és Bulgária) kilenc intézmény vesz részt. Magyar partnerek a PROMPT-H Számítástechnikai Oktatási, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. és a SZÁMALK-Szalézi Szakgimázium. A projekt koordinátora a madridi Universidad Europea.

Login (0)

Want to write a blog post ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new article!

Laatste discussies

EPALE Discussie: Wat kunnen we doen om de volwasseneneducatie beter te maken voor mensen met een beperking?

In juni richt EPALE de schijnwerpers op hoe mensen met een beperking kunnen bijleren. We horen graag van jou hoe we volwasseneneducatie voor mensen met een beperking kunnen verbeteren. De schriftelijke discussie (in het Engels) zal plaatsvinden op 8 juni om 14 uur (CEST).
Meer

Vindt u het ook jammer dat de volwasseneneducatie nauwelijks bijdraagt aan het nieuwe decreet voor duaal leren?