chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

Blogs

Usposabljanje na delovnem mestu v Reki

28/11/2018
door Ana Kaučič
Taal: SL

Ljudska univerza Ormož izvaja projekt Hočem več! v okviru programa Erasmus+ KA1 mobilnost v izobraževanju odraslih. Skozi projekt želimo našim zaposlenim ponuditi možnost pridobivanja novih znanj in kompetenc v tujini.

V oktobru se je na mobilnost odpravil naš organizator izobraževanja odraslih in predavatelj za računalništvo in informatiko Mladen Andrejević Lesjak. Že pred prijavo na projekt si je izbral državo in ustanovo, na katero se je odpravil na job shadowing oz. spremljanje na delovnem mestu. Tako je naš projektni partner bil Narodno učilište Rijeka iz Hrvaške. Mladen se je za to organizacijo odločil, ker nudijo podobne programe kot naša ustanova in ker je želel poglobiti svoje znanje hrvaškega jezika.

 

/nl/file/usposabljanjenadelovnemmestuvreki1pngusposabljanje_na_delovnem_mestu_v_reki_1.png

 

Tridnevno mobilnost je začel v torek, 16. oktobra, ko se je najprej srečal z ravnateljico Heni Strčić in vodjo oddelka za tuje jezike, srednješolske programe in programe na področju nege in skrbi za zdravje in lepoto Irmo Borić Jereb. Na tem sestanku so se najprej pogovorili in primerjali obe ustanovi in ugotavljali kakšne so podobnosti in razlike med obema organizacijama.

Narodno učilište Rijeka je zasebna ustanova, ki se ukvarja z izobraževanjem odraslih in nudi srednješolske programe, jezikovne in računalniške tečaje ter likovne in glasbene tečaje za odrasle in otroke. Ker so popolnoma tržno usmerjeni, so vsi njihovi programi plačljivi. Za razliko od naše ustanove niso sofinancirani s strani lokalne skupnosti. Izvajali pa so že različne mednarodne projekte, preko katerih pridobivajo sredstva za svoj razvoj in izvajanje izobraževalnih programov, vendar še niso sodelovali v Erasmus + programu. Ker so večja ustanova od naše imajo tudi večje prostore in nekatere specialistično opremljene učilnice, tako imajo npr. »hotelsko« opremljeno kuhinjo in posebej opremljene učilnice za socialne oskrbovalce in slušatelje s področja zdravstva in nege. Imajo tri računalniške učilnice za svoje tečaje, vendar nimajo Središča za samostojno učenje. Imajo veliko skupin, najbolj obiskani pa so tečaji tujega jezika, predvsem nemščine kot priprave za delo v tujini.

Vse to in še več so predebatirali na sestanku in ob ogledu celotne ustanove, ki se razteza po treh nadstropjih.  

Nadalje je Mladen večino zaposlenih oziroma predavateljev na ustanovi, s katerimi je imel možnost se pogovarjati, jih povprašati o njihovem delu ter predstaviti svoj način dela.

V popoldanskem času se je udeleževal različnih predavanj, in sicer tujih jezikov (angleščina in nemščina za odrasle ter italijanščine za srednješolski program hotelirsko- turistični tehnik) in računalništva (začetni tečaj Excela za knjigovodje). Ob tem je lahko primerjal učno gradivo in učne metode različnih predavateljev in ob tem vadil tudi tuje jezike.

Zraven tega se je Mladen odpravil še na druge ustanove za izobraževanje odraslih v Reki, in sicer v  Vlamal d.o.o., ki izvaja cestno prometno predpise oziroma imajo svojo avto šolo, hkrati pa izvajajo še srednješolsko izobraževanje za odrasle. Oglasil se je v Klubu mladih v Reki, kjer si je ogledal možnosti uporabnikov za brezplačen dostop do svetovnega spleta, pošiljanja elektronske pošte in tiskanje različnih dokumentov, v Mestni knjižnici Reka pa si je ogledal poslovni kotiček. Na Ekonomski fakulteti Reka pa je povprašal, katere programe vseživljenjskega učenja izvajajo.

 

/nl/file/usposabljanjenadelovnemmestuvrekipngusposabljanje_na_delovnem_mestu_v_reki.png

 

V času mobilnosti je Mladen pridobil nov in drugačen vpogled v delovanje inštitucije, ki se ukvarja s podobnimi tečaji in programi kot mi. Primerjal je delovanje obeh inštitucij in hospitiral na njihovih tečajih tujih jezikov in računalništva in tako spoznal različne pristope in didaktične metode poučevanja na teh področjih. V stiku z ravnateljico zavoda in drugimi zaposlenimi je aktivno vadil strokovno in knjižno hrvaščino ter izboljšal svoje kompetence sporazumevanja v tem jeziku. Z ravnateljico pa se je dogovoril za možnosti nadaljnjega mednarodnega sodelovanja v različnih projektih, predvsem Erasmus + in Evropa za državljane, saj sklepamo, da je naše delovanje dovolj podobno, da lahko pripravimo zanimive skupne mednarodne projekte.

Za nameček pa si je ogledal še mestne znamenitosti in tako spoznal utrip primorskega in pristaniškega mesta ob hrvaški obali na Kvarnerju.

 

 

 

Ana Janžekovič je zaposlena na Ljudski univerzi Ormož kot organizatorka izobraževanja. Zadolžena je za pisanje projektov, izvajanje nekaterih odobrenih projektov in vodenje tečajev angleškega jezika. Z izobraževanjem odraslih se srečuje zadnji dve leti, pred tem pa je bila zaposlena na osnovi šoli kot učiteljica angleščine. 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email