chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

Leermiddel

Evropski indeks spretnosti

Taal: SL

Gepost door Ana Peklenik

V Bruslju so konec septembra predstavili Evropski indeks spretnosti (European Skills Index – ESI). Gre za orodje, ki zagotavlja spremljanje in pregled izobraževalnih sistemov in sistemov pridobivanja spretnosti v državah EU. Meri razliko med stanjem v posamezni državi in idealno vrednostjo, ki je 100.  Sestavljen je iz treh stebrov: razvoja spretnosti, udejanja spretnosti in ujemanja. Najboljši rezultat je dosegla Češka (75), medtem ko je Slovenija na 5. mestu.

 

Presenetljivo je, da so vzhodne države na vrhu, medtem ko se zahodnoevropske države uvrščajo v sredino in dosegajo indeks 45–62. V prihodnje bo ESI državam članicam EU pomagal oceniti, ali ubrani koraki vodijo v smer razvoja ESI – k boljšim rezultatom.

Kratka predstavitev je objavljena med publikacijami Cedefop (Cedefop Briefing note – 9132), ogledate pa si lahko tudi tehnično poročilo (2018 European Skills Index Technical Report).

Auteurs van het materiaal: 
Cedefop
Publicatiedatum:
donderdag, 27 september, 2018
Taal van het document
Type materiaal: 
Overig
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email