European Commission logo
Create an account
Blog
Blog

Pécsi Tanuló Fesztivál 2019 - Programjavaslat

„Pályázat a EPALE tartalomfejlesztési díj 2018-ra”

Tapasztalati tanulás

A 2018. évi mottó az élményalapú, tapasztalati tanulás volt, amelyet mindenképp javaslok az elkövetkezendő évekre is. Véleményem szerint szemléletváltásra van szükség, ezért a Tanuló Fesztivál egy remek lehetőség arra, hogy a polgárok megismerkedjenek a tapasztalati tanulás fogalmával. Kiemelten szükséges hangsúlyt fektetni a csapatmunka, véleménycsere, tudásmegosztás és az aktív részvétel jelentőségére informális oktatás keretei között. A résztvevők a helyszíneken elméleti tájékoztatás mellett kipróbálhatják magukat gyakorlati feladatok által is. Mindez úgy lehet megvalósítható, hogy készülhetnek kérdőívek, kvízek, reklámfilmek, illetve a résztvevők is kreatívan, kézműves feladatokkal létrehoznak lenyomatot a fesztiválról, például plakátokat, fotókat, irományokat tapasztalataikról, amelyekből a fesztivál után kiállítás nyílna. A kiállítás és az egyének által saját tapasztalataik írásos összegzése feltétlenül hozzájárul ahhoz, hogy a fesztivált értékelni lehessen és fenntarthatóvá váljon. A fesztivál és programlehetőségei hozzanak olyan közel egymáshoz polgárokat, szervezeteket, oktatási intézményeket, hogy a jövőbeli együttműködési lehetőségeket is ki tudjanak alakítani. Fő javaslatom még az is, hogy érdemes olyan koncepciót alkalmazni a fesztivál megvalósításakor, ami a napjainkban ellentétes “tanulás” és “fesztivál” fogalmakat közel hozza egymáshoz, az embereket kíváncsivá teszi és megérteti velük, hogy ez a két fogalom együtt is megállják a helyüket. Tanulás szempontjából úgy látom, hogy fontos, hogy az egyén önállóan és közösségben is részt vegyen a programokon, képességeit fejlessze.

Résztvevők köre

Az idei fesztivál is megmutatta, hogy Pécsett aktív a civil közösségi élet, de fontos az, hogy minden korosztályt képviselő óvónők, pedagógusok, tanárok, oktatók, kutatók is részt vegyenek a fesztiválon és iskolai környezeten kívül is találkozzanak fiatalokkal, felnőttekkel egyaránt. A nulladik napon megtartott konferencia remek lehetőség arra, hogy az oktatók nemzetközi tapasztalatokról tájékozódjanak és ezeket a mindennapokba integrálják, iskolai tanórán meséljék el a diákoknak, hogy lehet máshogy is. Ezért ajánlom azt, hogy fontos időben elkezdeni és megfelelő módon kommunikálni a fesztivál jelentőségét az oktatók felé is, hiszen ők azok, akikkel a diákok a legtöbbet találkoznak. Viszont azt is tapasztaltam, hogy az angol nyelven tartott konferencia számos résztvevőt kizárt az eseményből, hiszen sokan nem beszélnek angolul, illetve az absztraktok sem jutnak el hozzájuk magyar nyelven. Ezek a problémák tolmácsolással, illetve magyar nyelvű összefoglalóval oldhatóak meg.

Helyszínek

A belső és külső terek, rendezvényhelyszínek kihasználása egyaránt fontos, a kitelepülés és a nagy terek, városrészek bevonása kitűnő ötlet. Továbbá azt is tanácsolom, hogy kávézók, éttermek, galériák, múzeumok is adjanak otthont különböző kiscsoportos, plenáris beszélgetéseknek, workshopoknak ezáltal a résztvevők a várost is jobban megismerik. Például a helyi vagy nemzetközi gasztronómia megismerése egy étteremben, a várostörténetről szóló előadások pedig a Várostörténeti Múzeumban valósulhatnak meg. Minden helyszínnek és programnak lehet saját mottója, ahogy idén is, amely a fesztivál témájához kapcsolódóan információt tartalmaz és valamilyen cselekvésre is ösztönzi a résztvevőket. Számunkra rendkívül rövid volt idén a városközpont fő terein kívüli helyszínek listája.

Javaslataim: Várostörténeti Múzeum, Csontváry Múzeum, Vasarely Múzeum, Pécsi Galéria, Művészetek és Irodalom Háza, Cella Septichora, Zsolnay Kulturális Negyed, TV-torony, Pintér-kert, Pécsi Nemzeti Színház, Pezsgőház Étterem, Mecsextrém Park, Tüskésrét

 

Programjavaslatok

A játékosság megjelenhet olyan formában, hogy a résztvevők kapnak egy kis füzetetet, amelyben szerepel a fesztivál túraútvonala és naplószerűen vezethetik, hogy mely programon vettek részt és milyen információt, tapasztalatot sajátítottak el, majd a program végén pecsétet is kapnak. Akár dolgozhatnak csoportokban vagy egyénileg is, képviselhetik magukat iskolájuk nevében és tap

Tanulofesztival2018_0
asztalataikat megosztják egy erre létrehozott közösségi felületen, ezáltal nyomon követhető a fesztivál eredményessége és marad lenyomata, illetve tovább is adhatják egymásnak. A túraútvonal felépülhet egy téma mentén, több túraútvonal készülhet több korosztálynak vagy akár egy téma teljes információhalmaza állna össze az útvonal végén, amiért motiváló lehet minden állomás megismerése. A fesztivál megvalósításakor fő szempont lehet a továbbiakban is a helyi és nemzetközi értékek bemutatása minden témakörben, állomásnál. Ehhez kapcsolódhat a gasztronómia, irodalom, kultúra témakörök is szintén kávézók, galériák részvételével, akár egy főzőverseny által.  

Különböző intézmények, például könyvtárak, egyetemi karok, kutatóközpontok ne csak helyszínt biztosítsanak a programoknak, hanem vonják be úgy is a résztvevőket, hogy bemutatják az intézmények működését, milyen háttérmunka folyik az adott épületben  Szervezett idegenvezetéssel akár olyan helyekre is elvihetik a résztvevőket, amelyek nem nyitottak és publikusak a mindennapokban. Összegzésképp az a véleményem, hogy szükség van továbbra is arra, hogy a szervezetek, oktatók kitelepüljenek és mozgás legyen a városban, viszont emellett zártabb, témákhoz kapcsolódó helyszínek is csatlakozzanak a fesztivál programjához.

A fesztiválhoz természetesen elengedhetetlenek a koncertek és a zenés, táncos programok is. Az idei fesztiválon számos helyen hallhattuk, hogy kiemelik főleg a pécsi zenekarokat, de nem vettek részt a rendezvényen. Továbbá bátorítom az amatőr, akár diákokból, tanárokból álló együttesek szereplését, hogy a civilek egymást is jobban megismerjék.

Érdemes olyan programokat is szervezni, amelyek felhívják a figyelmet a világban zajló főbb kihívásokra. Ehhez kapcsolódóan egyik témajavaslatom az egészség. Szakemberek, orvosok tartsanak elméleti és gyakorlati felvilágosító előadásokat és szűrővizsgálatokat minden korosztálynak. A gyakorlati megvalósítás elemei lehetnek kérdőívek, tesztek, kvízek, kisfilmek, gyerekeknek a testrészeket tanító színezők is. Fő hangsúly a megelőzésen legyen, ne csak a kezelésen.

Másik javaslat a digitalizációhoz kapcsolódik, leginkább az idősek bevonásával, akik nem tudnak megfelelően lépést tartani a gyorsan fejlődő technológiával. A hétköznapi ügyintézéssel kapcsolatban szükségük van felvilágosításra, és gyakorlati tanácsokra. Fontos felhívni a figyelmet arra is, hogy ezeket az eszközöket kritikusan és a megfelelő célra használja a lakosság. Akár úgy is megvalósítható, hogy szakemberek mellett a fiatalabb generáció önkéntesen vesz részt az idősebb generáció oktatásában, illetve az idősebb generáció is átad tudást a fiataloknak. Ez remek lehetőség a generációk közötti különbségeinek, nehézségeinek és az együttműködési lehetőségeinek bemutatására.

Szomszédolás

A tanulást és a fesztivál, szórakozás hangulatát a környékbeli városok és falvak kulturális értékeivel és programlehetőségeivel közelíteném még jobban egymáshoz. Kiemelten fontos az, hogy Pécs milyen kapcsolatot ápol a megye településeivel és ezt azért is érdemes megmutatni a polgároknak, hogy ebbe a kapcsolatba ők is be tudjanak kapcsolódni.

Javaslataim:

Orfűi Malommúzeum - történelmi ismeretek

Ökopark Bükkösd - természetközeli életmód átadása

Palkonya, Villány, Nagyharsány - szőlőművelés, borvidékek bemutatása

Siklós, Mohács, Szigetvár, Bikal - történelmi ismeretek

 

Login (5)

Users have already commented on this article

Log in of Registreer om te reageren.

Want to write a blog post ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new article!

Laatste discussies

Wat staat er in de jobomschrijving van de centrumcoördinator?

'It's lonely at the top' voor de directeur van een centrum voor volwasseneducatie. Dat gevoel staat nergens beschreven in vacatures.
Dit is een oproep van om jobomschrijvingen te delen én een uitnodiging om het over het gevoel van eenzaamheid, of andere gevoelens, aan de top van een organisatie te hebben.

Meer

EPALE Discussie: Wat kunnen we doen om de volwasseneneducatie beter te maken voor mensen met een beperking?

In juni richt EPALE de schijnwerpers op hoe mensen met een beperking kunnen bijleren. We horen graag van jou hoe we volwasseneneducatie voor mensen met een beperking kunnen verbeteren. De schriftelijke discussie (in het Engels) zal plaatsvinden op 8 juni om 14 uur (CEST).
Meer