chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

Blogs

Tudja meg Európa! A felnőttoktatás ügyének támogatása a médiaműveltség segítségével

27/09/2018
door Györgyi Bajka
Taal: HU
Document available also in: EN LV PL HR SL EL FR DE IT ES NL

/nl/file/media-literacy-epale-0Media Literacy EPALE

Media Literacy EPALE

A felnőttoktatás ügyének eredményes támogatásához a médiában járatos felnőttoktatókra van szükség, azaz olyanokra, akik tudnak a média saját szájíze szerint beszélni a médiának a felnőttoktatásról (annak tartalmáról és hatásáról). Dr. Michael Sommer a LEK nevű európai projektről mesélt nekünk, amelynek részét képezte egy médiaműveltségi tanterv kidolgozása a felnőttoktatók számára, amelyet az egész kontinensen alkalmaznak webináriumokon és szemináriumokon. A projektnek köszönhetően az online oktatási anyagok érhetők el ingyen.

A felnőttoktatás betörése a tömegmédia világába

Minden egy igen bátor vallomással kezdődött: „Nem tudtam rendesen olvasni”. A vallomás annál is inkább meghökkentő volt, minthogy azt egy író, Tim-Thilo Fellmer tette.

A német szerző nemcsak hogy hosszú utat tett meg az írástudatlanságtól a gyerekkönyvek írásáig, hanem szégyenét leküzdve eljutott odáig, hogy megvallja korábbi problémáját. Az írástudatlanság elleni küzdelemnek egy tabu elleni nyilvános harc is része: becslések szerint Németországban mintegy 7,5 millió ember funkcionális analfabéta. Amikor a hamburgi egyetemi tanár, Anke Grotlüschen 2011-ben nyilvánosságra hozta ezt a felfedezést, olyasmit ért el, amire addig még nem volt példa: a németországi tömegmédia felkapta a fejét egy felnőttoktatási témára.

A trükk és ahogy történt

Az, hogy Anke Grotlüschennek sikerült felkeltenie a média figyelmét a felnőttoktatás ügye iránt, nagyrészt annak köszönhető, hogy csapatával kutatási eredményeiket a média szájízének megfelelően tálalták egy „sajtócsomag” alkalmazásával. Tekintettel voltak a médiafigyelem és a média hatékonysága mögött meghúzódó mechanizmusokra: a nagy hírértékre, arra, hogy emberek egy nagy csoportja érintett, valamint a világos üzenetre és az aktualitásra. Az, hogy egy író beismerte korábbi írástudatlanságát, ügyes médiahúzás volt. Röviden megfogalmazva Grotlüschen csapata rendelkezett azokkal a médiaműveltségi készségekkel, amelyeket a médiaszakemberek tudhatnak magukénak.

A LEK projekt – hogyan tanuljuk meg felhívni a figyelmet a felnőttoktatásra

Az európai Erasmus+ keretében megvalósított LEK projekt (Let Europe Know about Adult Education – Ismerje meg Európa a felnőttoktatást) célja pontosan ezen médiakészségek felnőttoktatásban való széles körű hasznosítása volt. A projekt koordinátora a német Katolikus Felnőttoktatási Szervezet (KEB) volt, a projekt három év után 2018 szeptemberében ért véget. Az elképzelés az volt, hogy médiaszakembereket és tantervkészítőket hozzanak össze az alapkészségek oktatásában jártas szakértőkkel, hogy közösen dolgozzanak ki a felnőttoktatók médiakészségek terén történő továbbképzéséhez oktatási- és tananyagokat.

A projekt részeként elsőként nyílt szemináriumokat és webináriumokat terveztek meg, majd tartottak felnőttoktatóknak és a felnőttoktatásban részt vevő nem kormányzati szervezetek munkatársainak egész Európában. Általános célkitűzésként a résztvevők alkalmazott újságírói és médiakompetenciáit kívánták fejleszteni. Így a helyi és regionális médiában napirendre kerülhettek olyan témák, mint az alapkészségek oktatása, az írástudás vagy általában a felnőttoktatás, amelyek nem sokszor jelennek meg a médiában folyó nyilvános diskurzusban.

Gyakorlati tanulás

Az osztrák CONEDU és a német Akademie Klausenhof projektpartnerek által összeállított tanterv hat modulból áll, és megfelelő képet ad a tananyag terjedelméről és témáiról: „Újságírói hírérték”, „A releváns információk összegyűjtése”, „Az írás mint alkotói/konstruktív folyamat – a valóság, a sztereotípiák és a PR között”, „Az online média használata és írás az online médiában”, „A felnőttoktatás láthatóbbá tétele a médiában” és „Hogyan írjunk jó PR-szövegeket”.

A modulokon belül a résztvevők megtanulták például, hogyan írjanak egy érdekes, minden szükséges információt tartalmazó figyelemfelkeltő mondattal kezdődő rövid és velős sajtóközleményeket. Azt is megtanulták, hogyan találjanak jó történeteket az alapkészségek oktatásának látszólag „eseménytelen” területén. A szemléletes példák használata vagy különleges események szervezése egyaránt jó eszközként szolgálnak ahhoz, hogy felkeltsék a figyelmet egy téma iránt.

Media skills kit for all to use!

Médiakészség-készlet mindenkinek

A tanulási modulokat a Berlini Szabadegyetem tudományos értékelési módszerével egytől egyig értékelték a hét partnerországban (Norvégia, Finnország, Dánia, Belgium, Németország és Ausztria). Az egyes modulokat az értékelés eredményeinek felhasználásával továbbfejlesztették.

A tanterv egyik jellegzetessége egy kísérleti játék, amely azt hivatott szimulálni, hogyan folytassunk regionális kampányt az alapkészségek oktatásáról. Ez a módszer azért hasznos különösen, mert figyelembe veszi a regionális sajátosságokat, amelyekben tetten érhetők az Európa-szerte – Romániától Norvégiáig – eltérő realitások.

A projekt egyéb eredményei közé tartoznak a felvett webináriumok az azokhoz tartozó kézikönyvekkel, amelyeket a Norvég Felnőttoktatási Hálózat dolgozott ki, továbbá egy, a Dán Felnőttoktatási Szövetség által készített brosúra, amely összefoglalja a legfontosabb újságírói elveket a felnőttoktatók számára.

A projekt egyik célkitűzése a kezdetektől fogva az volt, hogy a felnőttoktatókat felkészültebbé tegyék az európai felnőttképzési médiában és portálokon (mint például az EPALE) való írásra. A LEK tanterve részeként készített egy tájékoztatót, amely hasznos gyakorlati tippeket ad az EPALE használatához.

A projekt lezárására 2018 júniusában az Európai Hálózat az Alapkészségekért berlini konferenciáján került sor. A folyamatosan bővülő anyag a honlapon keresztül nyitott oktatási segédanyagként különböző nyelveken elérhető és letölthető.

www.let-europe-know.eu


Dr. Michael Sommer az Akademie Klausenhof munkatársa, újságíró, a Zeitschrift Erwachsenenbildung szerkesztője és a LEK projekt koordinátora.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email
Refresh comments Enable auto refresh

1 - 3 van 3 weergegeven
 • afbeelding van Julianna Kargina
  Pieaugušiem skaidri jāapzinās, kādas priekšrocības sniedz internetā atrodamā informācija.Kritiska domašana palīdz pastāvēt mediju vide, attīstot mediju pratību, analizēt mediju tekstus, salīdzināt. Mediju pratība ir mūsdienu cilvēka rīcībspējas stūrakmens. Manu prāt, noskaidrot mediju vērtības ka meklēt adatu siena kaudzē, bet viss ir mūsu rokas.
 • afbeelding van Jolanta_ Zastavnaja_
  Lai sasniegtu mērķi, atbalstot mūžizglītību,to ir jāpopularizē , organizējot vebinārus, konferences un citus publiskus pasākumus. Es piekrītu , ka pašiem pieaugušo izglītotājiem ir nepieciešamasmediju pratība. Šī projekta devums sabiedrībai ir, projekta rezultātā izveidotā brīvpieejas mācību resurss.
 • afbeelding van Carlos RIBEIRO
  Notes and details about the interesting article about LEK project:

  "The learning modules were all evaluated in the seven different partner countries (Norway, Finland, Denmark, Belgium, Germany, Austria)"...and the seventh country was Portugal.....

  Just a detail more, the evaluator was the Free University of Brussels--not Berlin....