Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog
Blog

Le zakaj bi šel kdo na Erasmus … v Bolgarijo?

Erasmus je bila moja neuresničena želja še iz časa študija. V delovnem okolju, ki živi izobraževanje ter prednosti mobilnosti prepoznava in jih stalno spodbuja tako ni bilo razloga, da bi odlašala.

Erasmus je bila moja neuresničena želja še iz časa študija. V delovnem okolju, ki živi izobraževanje ter prednosti mobilnosti prepoznava in jih stalno spodbuja tako ni bilo razloga, da bi odlašala. Naš Erasmus koordinator me je usmeril, nato pa sem začela pregledovati številne ponujene možnosti. Pomembno mi je bilo, da pridobim možnost vpogleda v delo, ki ga opravljam tudi sama – vpogled v delo kariernega centra torej. Želela pa sem tudi možnost izmenjave izkušenj z večjim številom mednarodnih udeležencev. Poleg tega sem morala seveda upoštevati tudi možne časovne okvire. To je razlog, da je bilo število zanimivih možnosti naenkrat zmanjšano na število prstov na eni roki. Moja prva izbira (teden mobilnosti osebja kariernih centrov v Londonu) je bila odpovedana. Priznam, da sem bila razočarana. Zelo. Nato sem po ponovnem pregledu našla American University of Bulgaria (krajše AUBG) - ameriško univerzo iz Bolgarije. In ni mi žal.

Prvi korak je najtežji (nemški pregovor)

Že dan po poslani prijavi sem prejela potrditev in prijazno sporočilo gostiteljice. Koordinatorka programa je ponudila pomoč pri namestitvi ter prevozu na letališče in nazaj. Prav prijetno me je presenetilo tudi obvestilo, da me bodo prvega dne zjutraj pričakali pred namestitvijo in me pospremili na univerzo. Počutila sem se dobrodošlo, še preden sem se odpravila na pot. Dva dni pred prihodom so me obvestili, da si bom taksi od letališča do Blagoevgrada (skoraj 2 uri vožnje iz Sofije – odvisno od zmogljivosti vozila) delila s Čehinjo in Italijanko. Odlično! Torej bom še pred prihodom v mesto spoznala kar dve osebi, ki bosta v »isti koži« kot jaz. Ne bi mogla dobiti boljše družbe: malo mlajša Iveta in malo starejša Germana, obe komunikativni, simpatični in takoj pripravljeni na raziskovanje mesta.

 

Welcome

 

Življenje je potovanje v negotovost (slovenski pregovor)

Blagoevgrad je varno mesto. Kot vedno na potovanjih pa velja: previdnost ni odveč. Življenjski standard izven glavnega mesta je občutno nižji. Lahko bi tudi rekli, da sem se na trenutke počutila, kot bi vstopila v časovni stroj. Nekateri udeleženci z manj potovalnimi izkušnjami so tako doživeli mali kulturni šok: prosjačenje otrok za hrano in hkrati njihova predrznost ter hihitanje nad presenečenimi pogledi zaboli še tako trdožive. Italijanka je zjutraj priznala: »Gledala sem letalske prevoze za domov.«

Jutro je pametnejše od večera (ruski pregovor)

Predstavnica univerze nas je, kot je bilo dogovorjeno, pričakala, saj v najstarejšem delu mesta v istem hotelu spi večina udeležencev Erasmus – več kot 40 iz kar 15 držav. Do univerze je dobrih 15 minut hoje ob reki ali skozi mestno središče. V čudovitem okolju novega univerzitetnega kampusa (bivanje v njem je za študente zagotovljeno) nas je sproščeno pozdravil predsednik univerze dr. Steven Sullivan. Sledila je predstavitev ustanove, medsebojno spoznavanje udeležencev in festival hrane. Vse udeležence so namreč prosili, da iz domovine prinesejo tipično hrano in pijačo. Pri slednjih so se posebej izkazali predstavniki baltskih držav in vzdušje je postalo še bolj sproščeno. Tako je bilo mogoče, da so že prvi dan potekali sproščeni pogovori. Sledil je ogled od preostalega mesta povsem drugačnih in sodobno opremljenih univerzitetnih prostorov.

Več kot 40 udeležencev iz kar 15 držav

 

Zvečer je sledil kulturni program – hkrati je namreč potekalo tudi mednarodno srečanje pevskih zborov. Zanimivost fakultete je, da vse poteka v angleškem jeziku: vsa predavanja, vsa administracija, tudi prireditve. Te se prevajajo tudi v bolgarski jezik. Prav tako se računovodsko vodi vse dvojezično in v dveh valutah: bolgarskih levih in ameriških dolarjih (razlog so donatorji). Kar 50 % študentov namreč prihaja iz tujine, torej gre resnično za mednarodno okolje, ki mu v evropskem prostoru izven Velike Britanije težko najdemo primerjavo. Univerza resnično živi večjezičnost in občutek je odličen.

 

Meeting of Student Choirs

 

Kuj železo, dokler je vroče (italijanski pregovor)

Drugi dan je sledilo poglobljeno spoznavanje programov fakultete, možnosti za mobilnosti in predstavitev domačih univerz udeležencev ter njihovih želja po sodelovanju. Pri tem smo bili nekateri zelo ciljno usmerjeni, potekali so že prav konkretni dogovori za prihodnja sodelovanja. Poleg tega smo se nasmejali nad potegovanjem univerz za naziv »srce Evrope«. Zagotovo smo jih našteli vsaj deset. Pozitivno pa me je presenetila tudi zelena pobuda – udeleženci smo posadili drevo, ki bo spominjalo na našo izmenjavo izkušenj.

Sledila je intenzivna delavnica spoznavanja bolgarskega jezika in kulture, ki je predstavnikom slovanskih narodov povzročala manj težav kot drugim. Usvojili smo osnovne in dnevno koristne fraze ter tudi zapeli (bolj ali manj uspešno). Zvečer nas je čakalo spoznavanje bolgarske kulinarike.

V dneh, ki so sledili, smo se srečali s študenti, ki so na AUBG na študentski izmenjavi, kot tudi s tistimi, ki so bili na izmenjavi v tujini. Delili so svoje izkušnje, primerjali izobraževalne sisteme in predstavili svoje poglede na različne možnosti izmenjav Erasmus. Konkretne izkušnje in primerjave ter pogled študentov je posebej dragocena informacija, ki jo lahko prenašam naprej tudi študentom na naši šoli.

 

Predstavitev Erasmus doživetij študentov

 

Ne dolg dan, ampak dobra volja opravi delo (angleški pregovor)

Posebej zanimiv je bil moj obisk kariernega središča, ki ga vodi g. Ivaylo Aksharov. Izmenjala sva primere dobre prakse v svojem okolju ter primerjala izzive, razmišljala o možnih rešitvah in prenosu pridobljenega znanja v svoje okolje. G. Aksharov je predstavil načine sodelovanja z delodajalci, delovanje kariernega središča na družabnih omrežjih, svoje vtise s pravkar zaključenega zaposlitvenega sejma univerze in načrtovane aktivnosti v prihodnosti. Na AUBG so študentje vključeni v različne klube in karierno središče sodeluje tudi v tem okviru. Prav tako se vključujejo v delovanje alumni klubov, katerih srečanja so zaradi številnih odhodov študentov v svet organizirana tudi v tujini. Karierni center ima svojo knjižnico in kotičke za ustvarjalno pisanje, kjer se v praksi kaže »out of the box« miselnost univerze. Kar nekaj mojih idej, ki so se mi zdele do tega trenutka morda nekoliko preveč drzne, je dobilo potrditev oziroma podlago za realizacijo doma.

 

Kreativni vrt kariernega centra

 

Človek ni cvet, da bi ga poduhal in vedel, kakšen je (bolgarski pregovor)

Spoznavanje ljudi in dežele? Tudi. Odpravili smo se na obisk vasi, kjer smo pomagali pripraviti kosilo, izdelali sreči in dobremu zdravju namenjeno rdeče-belo zapestnico martenico in tradicionalno oblečeni zaplesali kolo. Prav tako smo podrobno raziskali enega od simbolov Bolgarije – samostan Rila, ki je uvrščen na Unescov seznam svetovne dediščine. Seveda smo raziskovali tudi mesto Blagoevgrad in njegove sprehajalne poti v okolici. Višje temperature, zelena barva in sonce je navdušilo tudi tiste, ki so imeli sprva nekaj težav s prilagajanjem drugi kulturi.

En dan izmenjave smo namenili deljenju izkušenj glede povezovanja šole z okolico in izzivov, povezanih s tem. Večina tujih univerz namreč nudi za srednješolce poletne programe. Najbolj priljubljeni na AUBG je 14-dnevni športni »summer camp«. Predstavili so tudi poskus marketinškega tabora, ki pa ga zaradi pomanjkanja zanimanja niso mogli izvesti. Cilj je družbi ponuditi programe, ki so koristni in istočasno predstavljajo univerzo širši okolici z namenom pridobivanja bodočih študentov dolgoročno. Istočasno so prostori univerze in študentskih domov izkoriščeni v času, ko bi sicer samevali. Tudi te izkušnje (tako uspešne kot neuspešne) so za našo institucijo zanimive in koristne za načrtovanje dela v prihodnosti.

 

Izzivi

 

Besede brez dejanj so citre brez strun (portugalski pregovor)

Ker rada potujem, mi je zadnji dan ob slovesu nekaj »padlo v oko«. Toda ob pristanku na Brniku sem že razmišljala, kaj vse mi je prinesla kratka izkušnja v tujini. Sprožen je bil val novih idej, vzpostavljene nove mednarodne povezave in začrtana smer dela v prihodnje. Komaj sem čakala, da svoje vtise delim z vsemi, ki me bodo pripravljeni poslušati ... ali prebrati.

Ideje za implementacijo v domače okolje:

- združevanje gostujočih predavanj s predstavitvami zaposlitvenih možnosti v podjetjih študentom (npr. Google – na AUBG opažajo upad interesa pri študentih in večje zanimanje za NVO dogodke, njihove predstavitve, dogodke nameravajo združiti s predstavitvami zaposlitvenih možnosti), obisk kariernega sejma namreč ni več tako dober kot je bil včasih,- načini promocije kariernega centra, kotiček za pisanje, kreativni vrt, selekcija oglasov namenjena študentom in mailing (izziv uskladitev z GDPR),- samostojen nastop kariernega centra na družabnih omrežjih,- elektronska oglasna deska v izogib zastarelim papirnatim obvestilom (ki ostajajo po roku),- sponzorji sodobne opreme predavalnic in tabla z njihovim imenom pred prostori,- zasaditev drevesa ob posebnih priložnostih (generacijah),- izobešena imena svetovalcev s slikami (na številnih mestih na univerzi) za lažjo prepoznavo s strani študentov,- poletni projekti na šoli in  njihova promocija s »pingvini«,- spodbuda k aktivnejši vključitvi študentov v delo knjižnice (oglasna deska knjižnice),- predstavitve Erasmus izkušenj študentov v živo (izvedbo v naši instituciji načrtujemo že v letošnjem oktobru),- porodila se mi je tudi ideja o Erasmus kotičku, ki preko vseh čutil (vid, okus, vonj, sluh, tip) predstavlja izkušnjo mobilnosti – ideja je bila realizirana takoj po vrnitvi, vabilo k obisku pa je bilo širjeno tudi preko družabnih omrežij in- še nekaj povsem novih idej, ki naj za zdaj ostanejo skrivnost.

Prihodnja sodelovanja:

- gostujoče predavanje na domači instituciji (z Univerze Urbino, Italija) v šolskem letu 2018/19,- dogovori o podpisu sporazuma potekajo z več univerzami.

Moj Erasmus+ v številkah

- 841 km zračne razdalje Kranj – Blagoevgrad

- 44+ udeležencev iz 15 držav: Slovaška, Češka, Poljska, Italija, Španija, Portugalska, Velika Britanija, Nemčija, Litva, Latvija, Turčija, Makedonija, Grčija, Slovenija in gostitelji iz Bolgarije

- 98.829 korakov v 6 dneh

in izkušnja, ki jo je težko ubesediti … bolje jo je doživeti.

 

Tatjana Čeh Naglič je vodja kariernega centra na B&B izobraževanje in usposabljanje d.o.o. Je sociologinja, projektni vodja in marketinški »frik«. Po srcu je karierna svetovalka in prva nosilka naziva koordinatorka sreče v Svetovalnem centru Višje strokovne šole BB. Motivira, predava, piše, koordinira in po potrebi tudi čara.

Login (0)

Users have already commented on this article

Log in of Registreer om te reageren.

Want to write a blog post ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new article!

Laatste discussies

EPALE Discussie: Wat kunnen we doen om de volwasseneneducatie beter te maken voor mensen met een beperking?

In juni richt EPALE de schijnwerpers op hoe mensen met een beperking kunnen bijleren. We horen graag van jou hoe we volwasseneneducatie voor mensen met een beperking kunnen verbeteren. De schriftelijke discussie (in het Engels) zal plaatsvinden op 8 juni om 14 uur (CEST).
Meer

Vindt u het ook jammer dat de volwasseneneducatie nauwelijks bijdraagt aan het nieuwe decreet voor duaal leren?