chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

 
 

Nieuws

Sprejet Letni program izobraževanja odraslih Republike Slovenije za leto 2019

03/08/2018
Taal: SL

Vlada Republike Slovenije ja na 262. dopisni seji, ki je potekala v sredo, 1. avgusta, sprejela Letni program izobraževanja odraslih Republike Slovenije za leto 2019 (LPIO 2019).

LPIO 2019 so pripravila ministrstva: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za javno upravo, Ministrstvo za notranje zadeve in Ministrstvo za pravosodje.

Letni program sledi uresničevanju ciljev zapisanih v Resoluciji o nacionalnem programu izobraževanja odraslih v Republiki Sloveniji za obdobje 2013-2020 in opredeljuje različne ciljne skupine. Vanje se uvrščajo brezposelni in sicer prednostno starejši od 50 let, ki nimajo poklicne ali strokovne izobrazbe ali imajo manj ključnih ali poklicnih zmožnosti. Med zaposlenimi bodo prednost imeli starejši od 45 let z dokončano manj kakor štiriletno srednjo šolo ali s slabšimi ključnimi ali poklicnimi zmožnostmi, prav tako pa tisti  zaposleni, ki zaradi posebnih psihofizičnih zahtev nekega poklica tega po določeni starosti ne morejo več opravljati. Med ciljne skupine so umeščeni tudi manj izobraženi in druge ranljive skupine, kot so osipniki in mladi, ki zgodaj opustijo šolanje, socialno ogroženi, priseljenci, Romi, starejši odrasli, migranti, invalidi in obsojenci. Sredstva bodo namenjena tudi drugim skupinam odraslih, predvsem tistim, ki imajo omejene možnosti dostopa do socialnih, kulturnih in ekonomskih dobrin, kakor so na primer kmetje in prebivalstvo iz manj razvitih regij.

 

Z LPIO 2019 se določajo izobraževalni programi in dejavnosti, ki se bodo izvajali in (so)financirali iz državnega proračuna v letu 2019.

Zanj bo namenjenih nekaj več kot 77,7 milijona evrov. Program je že objavljen na spletni strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

 

/nl/file/mizslogofbpng-0mizs_logofb.png

VIR: spletna stran Vlade Republike Slovenije

 

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn