chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

Leermiddel

Strateški pravci razvoja obrazovanja u Bosni i Hercegovini sa planom implementiranja, 2008.–2015.

Taal: HR

Gepost door Denis Fazlic

Ovaj dokument daje glavne pravce razvoja obrazovanja u Bosni i Hercegovini u periodu do 2015. godine. On se oslanja na dosadašnja postignuća u obrazovnoj reformi utemeljenoj Srednjoročnom razvojnom strategijom Bosne i Hercegovine1 , te nedavno usvojenim dokumentima strateškog razvoja pojedinih područja obrazovanja2 , podacima datim u Funkcionalnom pregledu javne uprave u sektoru obrazovanja3 i drugim relevantnim dokumentima4 i materijalima koji se tiču razvoja obrazovanja na nivou entiteta, kantona i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine. Dokument se temelji i na globalnom pristupu obrazovanju definiranom u Milenijskoj deklaraciji UN-a (MDGs) i ciljevima Evropske unije u pogledu poboljšanja kvaliteta i efikasnosti obrazovanja i obuke, njihove dostupnosti i prohodnosti unutar zajedničkog evropskog prostora. Sastavni dio ovog dokumenta je plan implementiranja kratkoročnih (2008), srednjoročnih (2009-2010) i dugoročnih ciljeva (2011-2015). Uz ovaj dokument napravljen je i obrazac za njegovo provođenje i konkretizaciju na entitetskom/kantonalnom nivou i u Brčko Distriktu Bosne i Hercegovine. U skladu s tim, moguće je očekivati izradu razvojnih planova, odnosno razvoj odgovarajućih strategija i akcionih planova, to jest razvojnih planova na navedenim nivoima, i dalje, sve do nivoa odgojnoobrazovnih ustanova. Ovaj dokument također predstavlja polazište i za razvoj strategija u područjima obrazovanja u kojima one još nisu razvijene, za period od 2008. do 2015. godine.

Kako ovaj dokument sadrži ciljeve i aktivnosti od bitnog i zajedničkog interesa za daljnji razvoj obrazovanja u Bosni i Hercegovini, očekuje se da on bude i sastavni dio razvojne strategije Bosne i Hercegovine - Sektor obrazovanja, čija se izrada upravo dogovora. Bosna i Hercegovina teži izgraditi društvo utemeljeno na znanju, istovremeno omogućavajući i razvoj punih potencijala svakog pojedinca. U taj proces nužno je uključiti sve društvene, socijalne, ekonomske i političke aktere, i kroz pristup aktivne koordinacije izgraditi partnerski odnos među njima, uz uvažavanje cjeloživotnog učenja i historijskih, kulturnih i tradicijskih vrijednosti svih ljudi koji u njoj žive. U ovom trenutku od izuzetne važnosti je osigurati širok konsenzus za sve promjene koje bi trebalo poduzeti u obrazovanju u Bosni i Hercegovini kako bi se proces reforme odvijao po predloženom planu.

Auteurs van het materiaal: 
Vijeće ministara Bosne i Hercegovione
ISBN: 
30/03,42/03, 81/06,76/07, 81/07, 94/07 24/08
Publicatiedatum:
dinsdag, 3 juni, 2008
Taal van het document
Type materiaal: 
Nationaal en beleid
Land:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email