Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog
Blog

A hazai piacgazdaság képzettséggel szemben támasztott követelményeinek vizsgálata

Fontosnak tartom a szakképzési rendszerek megfelelő kialakítását, hiszen ha már a munkavállaló rendelkezik legalább egy középiskolai végeztséggel, számos lehetőség közül választhat, hogy továbbfejlessze önmagát.  Az alábbiakban egy ehhez kapcsolódó cikket találtam. Nektek mi a véleményetek?

 

A hazai piacgazdaság képzettséggel szemben támasztott követelményeinek vizsgálata azért fontos, mert a felnőttképzés előtérbe kerülésének hazai oka – a rendszerváltozás óta – éppen a piacgazdaság és a demokratikus társadalom fejlődésének humánpolitikai feltételéből következett. Ennek lényege az, hogy a piacgazdaság felértékeli az iskolai végzettséget és a szakképzettséget. A foglalkoztatottsági adatokból és folyamatokból igazolhatóan kimutatható összefüggés létezik a tartós foglalkoztatás és a végzettség/képzettség között, továbbá meghatározható egy olyan képzettségi-szakképzettségi szint – ez a legalább befejezett középiskolai végzettség – , amely a munkavállaló felnőttek számára az egész életpályán át viszonylag biztonságos foglalkoztatási (illetve tanulási) feltételt biztosít. Ebből következően a (szak)képzési rendszerrel szemben hosszú távú társadalmi elvárások tűzhetők ki mind az iskolaköteles, mind a felnőtt, munkaképes korosztályok vonatkozásában.

 

Forrás:

Zachár László: A felnőttképzés rendszere és főbb mutatói

Login (0)
Labels

Want to write a blog post ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new article!

Laatste discussies

EPALE Discussie: Wat kunnen we doen om de volwasseneneducatie beter te maken voor mensen met een beperking?

In juni richt EPALE de schijnwerpers op hoe mensen met een beperking kunnen bijleren. We horen graag van jou hoe we volwasseneneducatie voor mensen met een beperking kunnen verbeteren. De schriftelijke discussie (in het Engels) zal plaatsvinden op 8 juni om 14 uur (CEST).
Meer

Vindt u het ook jammer dat de volwasseneneducatie nauwelijks bijdraagt aan het nieuwe decreet voor duaal leren?