chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

Blogs

A hazai piacgazdaság képzettséggel szemben támasztott követelményeinek vizsgálata

05/05/2018
door Áron Gurzó
Taal: HU

Fontosnak tartom a szakképzési rendszerek megfelelő kialakítását, hiszen ha már a munkavállaló rendelkezik legalább egy középiskolai végeztséggel, számos lehetőség közül választhat, hogy továbbfejlessze önmagát.  Az alábbiakban egy ehhez kapcsolódó cikket találtam. Nektek mi a véleményetek?

 

A hazai piacgazdaság képzettséggel szemben támasztott követelményeinek vizsgálata azért fontos, mert a felnőttképzés előtérbe kerülésének hazai oka – a rendszerváltozás óta – éppen a piacgazdaság és a demokratikus társadalom fejlődésének humánpolitikai feltételéből következett. Ennek lényege az, hogy a piacgazdaság felértékeli az iskolai végzettséget és a szakképzettséget. A foglalkoztatottsági adatokból és folyamatokból igazolhatóan kimutatható összefüggés létezik a tartós foglalkoztatás és a végzettség/képzettség között, továbbá meghatározható egy olyan képzettségi-szakképzettségi szint – ez a legalább befejezett középiskolai végzettség – , amely a munkavállaló felnőttek számára az egész életpályán át viszonylag biztonságos foglalkoztatási (illetve tanulási) feltételt biztosít. Ebből következően a (szak)képzési rendszerrel szemben hosszú távú társadalmi elvárások tűzhetők ki mind az iskolaköteles, mind a felnőtt, munkaképes korosztályok vonatkozásában.

 

Forrás:

Zachár László: A felnőttképzés rendszere és főbb mutatói

Labels:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn