chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

Blogs

Процесът на осмисляне подходящ ли е за всеки възрастен обучаван?

29/04/2018
door Iliana Taneva
Taal: EN

Дата: 19.12.2018 г.

Автор: Хелена Лохматова

 

През ноември 2016 г. аз и моята колежка Галина Кушанова организирахме майсторски клас за използване на различни инструменти за осъществяване на процес на осмисляне в образованието на възрастни. Майсторският клас беше подкрепен от Естонската Асоциация на обучителите на възрастни и събра естонски и латвийски образователни дейци.

В началото участниците работеха по групи и обсъждаха важността и предизвикателствата пред процеса на осмисляне с помощта на игри на маса, хвърляйки зарове и справяйки се с твърдения, въпроси, картини, собствени мисли и идеи, споделени с групата. След това по двойки обучаващите избираха специфични целеви групи възрастни обучавани (работещи в големи фирми, възрастни обучители, млади майки, безработни, хора с увреждания, хора от занаятчийски курсове, обучавани в езикови обучения и др.)като се обсъждаше какви инструменти за осмисляне биха били подходящи за тази определена група и какви не биха били подходящи.

Избраните инструменти бяха поставени навсякъде из стаята: на стените (работни листове), по масите (карти, игри, аксесоари и др.). Повечето от тях са взети от нашата книга, разработена в рамките на проект по Еразъм+, КД2 „Инструменти за осмисляне в подкрепа на индивидуалните обучителни пътеки за възрастни, включени в обучение“ (2015-2017) - https://readymag.com/Reflection/In-Learning/2/ (linkisexternal). Работата по двойки беше последвана от голяма дискусия. Завършихме майсторския клас с игра, в която участниците можеха да преосмислят учебния си опит, придобит по време на майсторския клас.

Особено интересна беше дискусията за аналитичните инструменти за хора с увреждания. Можем ли да използваме някакви аналитични инструменти или не? Всеки сподели своите професионални знания, съмнения, опит и накрая съвместно стигнахме до извода, че всеки от инструментите в нашата книга може да бъде използван след като бъде пригоден ако е необходимо, към възможностите на обучавания, нуждите от обучение и целите.

Обратната връзка от участниците в събитието показа, че е много важно организирането на такива интерактивни дейности и участието на повече обучители, имащи желание да развиват компетентностите си за анализ и подкрепа на развитието на възрастните обучавани. Ето някои примери: „Много нови инструменти (Ще ги снимам и ще ги прочета в къщи). Това, което научих днес е, че осмислянето ми помага да разбера какво съм научил и какво трябва да науча, как трябва да уча и защо.“, „Вие успяхте да се справите с толкава много неща за това кратко време. Изненадан съм, че научих толкова много. Особено силен е аналитичният инструмент с насочващи въпроси. Наистина ми хареса играта с дъската за преосмисляне накрая, защото ме предизвика да направя анализ и да обобщя наученото през деня“. В своя блог (връзката е външна) нашият гост Александра Павлюк от Университета в Талин написа: „Гледайки това упражнение през призмата на андрагогията и схващанията за възрастните обучавани е ясно, че този семинар е планиран с грижа за възрастните обучавани.“

Участниците имаха възможност да вземат собствени решения за това какво искат да проучат и как искат да продължат процеса (възрастният обучаван е насочен основно към себе си), опитът на участниците беше оценен и споделен (възрастните обучавани имат богат опит, който искат да надградят). Упражнението беше основано на примери от реалния живот, с представяне на инструменти, подходящи за незабавно прилагане в практиката на другите участници. Наистина съм щастлива , че имах възможността да участвам в този семинар и да направя по-достъпно преосмислянето чрез нови, конкретни инструменти, които мога да използвам и като обучаван и ката обучител.

Осмислянето е процес на учене за самия теб. С негова помощ можем да изберем най-добрите начини за постигане на целите си, да предвидим собствените си действия и техните последици, да намерим съответствие между задача и резултати. Нашият опит и осмисляне ни водят към израстване и развитие. Това са само някои от причините да използваме инструментите за осмисляне за всяка група възрастни обучавани и ако е необходимо да ги адаптираме и променяме. Щастливи сме да споделим нашите материали и ресурси с други обучители на възрастни. Моля, свалете и използвайте инструмента свободно. Процесът наосмисляне е подходящ за всеки!

 

Източник: /en/blog/reflection-process-suitable-every-adult-learner

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email