chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

Leermiddel

Професионално образование и обучение в България: кратко описание

Taal: BG

Gepost door Iliana Taneva

Това кратко описание спомага за подобряване разбирането на професионалното образование и обучение (ПОО) в България. То покрива основните характеристики, като се фокусира върху разработването на политики и настоящите предизвикателства.

България има силни традиции в образованието на младежи. Делът на хората с горна степен на средно образование и висше образование е по-висок от този в ЕС. Делът на хората с ниска квалификация, или без квалификация е по-малък от средния в ЕС. Участието в ПОО е малко по-голямо от това в общото образование. Семейните традиции и личните интереси са движещи сили при избора на ПОО.

Демографските промени са се отразили на населението, участващо в ПОО. Намаляващият брой ученици е довел до оптимизиране на училищната мрежа, целящо по-голяма ефикасност при гарантиране на качеството. Много малки училища, предоставящи ПОО са се слели с по-големи доставчици.

Измененията от 2015 г. в Закона за предучилищното и училищното образование породиха промени в Закона за професионалното образование и обучение през 2016 г. Те целят да направят образователните модели по-гъвкави, позволявайки по-голяма пропускливост, като спомагат и за създаването на устойчив национален модел на дуално ПОО.

 

 

 

Auteurs van het materiaal: 
CEDEFOP
Publicatiedatum:
maandag, 23 april, 2018
Taal van het document
Type materiaal: 
Studies en rapporten
Land:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email