Overslaan en naar de inhoud gaan
Resource Details
BRON

A felnőttképzési intézmények fejlődése és szerepe az identitás megőrzésében a magyarlakta területeken napjainkig

Összegző tanulmány

A felnőttképzési intézmények fejlődése és szerepe az identitás megőrzésében a magyarlakta területeken napjainkig.

Főbb tendenciák és feladatok a határon túli, magyar nyelvű felnőttképzés fejlesztésének érdekében

című kutatás eredményeiről

                                                             

A Kárpát-medence népességének megtartásához egyik fontos eszköz a felnőttképzés. Ahhoz, hogy a magyar ajkú népesség a szülőföldjén és annak munkaerő-piacán érvényesülni tudjon képzésre van szükség. A magyar nyelvű képzésekkel az azonosságtudat, az összetartozás, és az együttműködés erősíthető.

A kutatás során vizsgálatra került a Felvidék (Szlovákia), Kárpátalja (Ukrajna), Erdély és a Pártium (Románia), Vajdaság (Szerbia), Drávaköz-Szerémség (Horvátország), Muravidék (Szlovénia), és Burgenland (Ausztria) felnőttképzése a magyar lakta területeken. Az analízis fő szempontjai a felnőttképzés helyi megvalósulása, ill. a helyi munka-erőpiachoz történő illeszkedése, a magyar közösség megtartó ereje a 2010-15 közötti időszakaszban.

A vizsgálat módszere kérdőíves felmérés, amely kiegészítésre került interjúkkal, internetes adatbányászattal és irodalmi feldolgozással.

A vizsgálat során az a kép alakult ki, hogy a felnőttképzés rendszere fejlesztés alatt áll. Az egyes területeken eltérő szintű a fejlesztés folyamata.

 

A kutatás a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Tanács javaslatára miniszteri döntés alapján, az NFA KA 3/2013.sz. támogatási szerződés keretében valósulhatott meg.

Resource Details
Auteurs van het materiaal
Modláné Görgényi Ildikó és Modla Ferenc
Type materiaal
Studies en rapporten
Publicatiedatum
Taal van het document
Login (1)

Want to add a resource ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new resource!