Overslaan en naar de inhoud gaan
Resource Details
BRON

Družbene in učne prakse v procesih participativne demokracije

Težko je trditi, da bi nekdo postal aktiven državljan samo zato, da bi pridobil nova znanja in izkušnje. A najina študija primera je vendarle pokazala impresivne rezultate prav pri tem, kakšna znanja in v kakšnem obsegu je mogoče pridobiti s sodelovanjem v participativnem demokratičnem procesu.

Predstavljava študijo primera priložnostnega učenja med aktivnimi občankami in občani mesta Maribora v procesu vzpostavljanja instituta participatornega proračuna (PP). Samoorganizirane četrtne skupnosti v Mariboru, drugem največjem slovenskem mestu, so PP začele razvijati v začetku leta 2013. Intervjuvanci so znatno izboljšali svoje znanje, spremenili ali utrdili prenekatera stališča, vrednote in občutke, okrepili prakse in dispozicije. Rezultati najine študije primera so pokazali, da so intervjuvanci prav zaradi priložnostnega učenja, ki je vzniknilo v procesu samoorganiziranja, dosegli izjemne spremembe na vseh področjih ZVSP. Podobno kot študije Schugurenskega (Lerner in Schugurensky 2007; Schugurensky 2013 itd.) se je tudi v najini študiji primera potrdilo zlasti to, da so intervjuvanci v procesu participativne demokracije okrepili instrumentalno in tehnično znanje o politiki in državljanstvu, razvili analitične, vodstvene in posvetovalne sposobnosti in, kar je še najpomembneje, da so nova razumevanja, sposobnosti in dispozicije tudi uspešno prenašali v nove družbene prakse in razmerja.

 

Gregorčič, M. in Jelenc Krašovec, S. (2016). Družbene in učne prakse v procesih participativne demokracije: Študija primera samoorganiziranih skupnosti v Mariboru v Sloveniji, kontekstualizirana prek e-participatornega proračuna v Reykjavíku na Islandiji. Sodobna pedagogika, 67(133), 82-97.

 

 

Marta Gregorčič je doktorica sociologije in raziskovalka na FF, UL.

Dr. Sabina Jelenc Krašovec je izredna profesorica na Oddelku za pedagogiko in andragogiko na FF, UL.

 

 

Resource Details
Auteurs van het materiaal
Gregorčič, M.
Type materiaal
Casestudy
Land
Taal van het document
Login (0)

Want to add a resource ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new resource!