chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

Blogs

Dotik perlic

02/02/2018
door Ana Kaučič
Taal: SL

Ljudska univerza Ormož je s projektom z naslovom Tradicionalna ročna dela nas zbližujejo vključena v program Erasmus+, o katerem smo tudi na EPALE že poročali:

Tradicionalna ročna dela nas zbližujejo

Navdušenje po prvi mobilnosti

Z aktivnostmi nadaljujemo tudi v letu 2018, več pa vam predstavimo v nadaljevanju.

*** *** ***

Ljudska univerza Ormož ima že več kot 20-letno tradicijo izvajanja študijskih krožkov. Iz prvih začetnih skupin, se je razvilo več študijskih krožkov, ki nadaljujejo svojo delo. Študijski krožki so zelo pomembni v lokalnem okolju, saj članicam omogočajo kvalitetno preživljanje prostega časa, prijateljsko druženje in skupno učenje novih stvari. Kar nekaj krožkov je namenjenih različnim ročnim delom in tekom delovanja, so skupine izdelale že ogromno lepih stvari, na katere smo zelo ponosni in ki jih z veseljem pokažemo javnosti.

Študijske krožke predano vodijo naši dolgoletni in izkušeni mentorji, katerim smo se želeli zahvaliti na nek poseben način. Zaradi tega smo v lanskem letu prijavili projekt Erasmus+ KA104 mobilnost v izobraževanju odraslih, ki smo ga poimenovali Tradicionalna ročna dela nas zbližujejo. Namen projekta, da se naše mentorice in udeleženke študijskih krožkov in Univerze za tretje življenjsko obdobje udeležijo mobilnosti v poljskem mestu Bytom, kjer spoznajo nekatera njihova tradicionalna ročna dela.

Na prvo mobilnost smo se odpravili v oktobru 2017 in naše udeleženke so se med drugim udeležile delavnice izdelovanja nakita iz perlic. Kot smo lahko kasneje videli v njihovem pokrajinskem muzeju, je izdelovanje nakita iz perlic res tradicionalno, saj so že pred več kot sto leti ženske z veseljem okitile s tem nakitom. Ženske smo pač ženske, pa naj bo to v preteklosti ali sedanjosti, v Bytomu ali v Ormožu, vse se rade lepotičimo in krasimo z nakitom.

/nl/file/imag2632collage-80jpg-0imag2632_collage-80.jpg

 

Ob vrnitvi domov je naša udeleženka Angela predlagala v svoji študijski skupini, da bi ustvarjali nakit iz perlic. In, kot mi je Angela povedala, so bile druge članice skupine zelo navdušene in so se z veseljem vrgle v delo. Najprej so začele ustvarjati po metodah in tehnikah, ki se jih je Angela naučila v Bytomu, kasneje pa so si začele iskati nove načine izdelovanja na spletu. Tako so ustvarjale iz perlic različnih oblik, velikosti in barv. Pri delu so si pomagale z iglami in kvačkami. Skratka, bile so kreativne in pridne, saj so ustvarile ogromno prečudovitih izdelkov.

Pri vsakem projektu je potrebno utemeljiti kakšni so učinki projekta? Učinek našega projekta se vidi v študijskem krožku, ki so ga članice poimenovale Dotik perlic. V tem krožku pa ne gre samo za prenos ideje izdelovanja perlic. Gre za kvalitetno preživljanje prostega časa, gre za veselje članic, ki so z veseljem ustvarjale nakit in ga bodo s še večjim veseljem tudi nosile in ga pokazale drugim. Gre za to, da bodo svoje izdelke s ponosom dale na ogled na razstavi študijskih krožkov, na kateri Ljudska univerza Ormož z veseljem pokaže različne izdelke, ki nastanejo v naših različnih študijskih krožkih.

Zelo smo veseli in ponosni, da je naš projekt obrodil takšne sadove in verjamemo, da se bodo ideje prenašale še naprej.

/nl/file/imag2643collage-46jpgimag2643_collage-46.jpg

 

/nl/file/euflag-erasmusvectpostitlepng-1eu_flag-erasmus_vect_pos_title.png

 

Ana Janžekovič je zaposlena na Ljudski univerzi Ormož kot organizatorka izobraževanja. Zadolžena je za pisanje projektov, izvajanje nekaterih odobrenih projektov in vodenje tečajev angleškega jezika. Z izobraževanjem odraslih se srečuje zadnji dve leti, pred tem pa je bila zaposlena na osnovi šoli kot učiteljica angleščine. Ana je »mama« Erasmus+ projekta Tradicionalna ročna dela nas povezujejo in skrbi za izvajanje vseh aktivnostih povezanih s tem projektom.

 

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email