chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

 
 

Blogs

'Ilman kansalaisopistoa en olisi jäänyt Suomeen', kertoo bulgarialainen taiteilija ja kuvataideopettaja

26/01/2018
door Lauramaija HURME
Taal: FI

/nl/file/nikonkuvapngnikon_kuva.png

 

Suomen neljänneksi vanhin kaupunki Rauma on tunnettu erityisesti pitkästä pitsiperinteestään sekä omaleimaisesta murteestaan, rauman giälestä. Joulukuussa 2010 tähän ympäristöön muutti 26-vuotias taiteilija ja kuvataideopettaja Nikolay Nikolov. Bulgariasta kotoisin oleva Niko, joksi häntä Rauman kansalaisopistossa kutsutaan, oli ennen Suomeen tuloaan opiskellut kuvataidetta ja pedagogiikkaa sekä erikoistunut taidegrafiikkaan. Edelleen Raumalla asuva, nyt 32-vuotias Niko kertoi tarinansa siitä, kuinka kotoutuminen Suomeen onnistui kansalaisopiston avulla. 

Tullessaan Suomeen Niko puhui hyvää englantia. Hänelle valkeni kuitenkin pian, ettei moni halua työntekijää, joka ei ymmärrä suomea. Etsiessään itselleen suomen kielen kurssia Niko kuuli kansalaisopiston tarjoamista kielikursseista tuttavaltaan. Hän opiskeli suomea Rauman kansalaisopistossa ensin yhden lukuvuoden. Kurssin päätteeksi opettaja kertoi opiston vuotuisesta kevätnäyttelystä, jossa opiskelijat esittelevät vuoden aikana tehtyjä kurssitöitä.

Juteltuaan näyttelyssä pitkään opiston englannin kielen opettajan kanssa Niko ymmärsi, miten kansalaisopisto toimii ja mitä kaikkea se tarjoaa kaupunkilaisille. Hänen mieleensä juolahti tarjota omaa kuvataiteen osaamistaan opiston käyttöön.

Niko otti rohkeasti yhteyttä opiston taideaineiden opettajaan esitelläkseen osaamistaan ja pian hänellä olikin jo kädessään osa-aikainen työsopimus syksyksi. Ensimmäisen, puutarhaveistoksia käsitelleen kurssin Garden sculptures opetuskieli oli vielä englanti, mutta työnteon myötä kielitaito karttui ja vähitellen mukaan tuli myös suomen kieli.

Parissa vuodessa Niko pystyi opettamaan jo pelkästään suomeksi, mutta tarjoaa edelleen opetusta myös englanniksi sitä tarvitseville. Kansalaisopiston lisäksi hän sai vähän myöhemmin töitä myös opiston ulkopuolelta. Työpaikoilla aidoissa kielenkäyttötilanteissa suomea on oppinut lisää.

Kotoutumista helpottaa oman polun löytäminen

Joulukuussa 2016 Nikolle tuli täyteen kuusi vuotta Suomessa ja Raumalla. Hän myöntää, että kielitaidon puute ja sitä kautta työn saaminen oli aluksi vaikeaa. Suomen kielen opetuksen alkuvaiheeseen Niko kaipaisi enemmän puhekieleen keskittymistä – se auttaisi pärjäämään paremmin työelämässä.

Suomeen kotoutumisessa auttaa Nikon mukaan myös se, että löytää oman polkunsa. Rauman kansalaisopisto tarjosi hänelle mahdollisuuden siihen ja avasi samalla ovet suomalaiseen yhteiskuntaan. Kun pääsee tekemään sitä, mistä tykkää, saa inspiraatiota jatkaa eteenpäin ja oppia uutta. Tällä hetkellä Niko opettaa opistossa edelleen puutarhaveistoskurssia sekä myös öljyvärimaalausta, akryylivärimaalausta, vesivärimaalausta ja piirustusta. Lisäksi Niko on suunnitellut Rauman kansalaisopiston logon ja taittanut opinto-oppaan sekä opiston erilaisia julisteita.

Kansalaisopiston henkilökunta on Nikolle kuin toinen perhe. Hän kiittelee kovasti Rauman kansalaisopistoa siitä, että se antoi mahdollisuuden ei-suomenkieliselle. Paljon on vielä opittavaa, mutta Raumalla opiskellen ja työskennellen vietettyjen vuosien myötä Nikon kielitaito on kehittynyt niin paljon, että hänen on joskus sanottu puhuvan kuin raumalainen. Tämä kaikki ei kuitenkaan ole tapahtunut itsestään:

”Ilman kansalaisopistoa minä en olisi jäänyt Suomeen”, Niko sanoo.

 

Teksti: Lauramaija Hurme

Kuva: Rauman kansalaisopisto

Juttu on julkaistu alunperin Kansalaisopistojen liiton verkkolehdessä 'Kansalaisopisto kunnan voimavarana' (s.11-12).  

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn