chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

Leermiddel

Mångfald i förskolan- ett integrationsprojekt

Taal: SV

Gepost door Lisbeth Jonasson

Projekt

Asyl, Migrations- och integrationsfonden har beviljat Kunskapsnavet medel för att utbilda nyanlända till barnskötare. Målet är att minst hälften av dem har någon form av anställning efter projektet. Ytterligare mål är att skapa en utbildningsmodell som kan implementeras i den ordinarie verksamheten som sedan kan överföras till andra yrkesområden.

Projektet pågår i 1,5 år.

 

Utbildningen

Eleverna läser 1000 gymnasiepoäng från barn- och fritidsprogrammet och svenska som andraspråk på grundläggande nivå. Förkunskapskravet är SFI D. I utbildningen ingår 7 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande).

 

Eleverna

21 elever, från olika länder; Syrien, Afghanistan, Makedonien, Kina, Brasilien, Colombia, Kazakstan, Irak, Serbien, Somalia och Sri Lanka. En man och 20 kvinnor. Medelåldern är 33,5 år. Eleverna har pedagogiska erfarenheter från sitt hemland eller ett starkt intresse för yrket.

 

Vilka jobbar i projektet?

Barn och fritidslärare, lärare i svenska som andraspråk, specialpedagog, yrkessvensklärare, ekonom, administratör, projektledare, sångpedagog och studie- och yrkesvägledare.

 

Samverkan

I styrgruppen för projektet finns ansvariga inom förskoleverksamheten från Barn- och ungdomsförvaltningen i Kalmar, Mörbylånga och Torsås kommuner. En representant för Kommunal är engagerad i referensgruppen. Samverkan sker också med Linnéuniversitetets förskoleprogram i form av gemensamma aktiviteter, som seminarier, teater och skapande verksamhet.

 

Övrigt

Varje elev har en mentor, en person med pedagogisk kompetens och erfarenhet som fungerar som stöd och bollplank.

Auteurs van het materiaal: 
Lisbeth Jonasson
Publicatiedatum:
maandag, 4 december, 2017
Type materiaal: 
Casestudy
Land:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn