chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

 
 

Blogs

Mer demokrati åt folket!

02/12/2017
door Måna Nilsdotter
Taal: SV

Som folkhögskollärare anser jag att vi har mycket att bidra med i ett europeiskt utbyte av pedagogiska metoder och arbetssätt, och förstås med folkbildningens stora mål att främja demokratin i dessa tider när demokratin nedmonteras i stora delar av regionen där vi trott och tänkt att den varit självklar.

Västerås folkhögskola har fått möjlighet att representera nordisk folkbildning i det nya treåriga Erasmus+projektet Mobile Basic Education for Adults – grundläggande vuxenutbildning med mobila/flexibla inslag, där flexibiliteten både kan innebära distansundervisning, men också att uppsöka nya målgrupper i miljöer där de redan befinner sig.

Vi sitter inom folkhögskolan på en fantastisk skatt i form av metoder som det demokratiska samtalet i fokus, med kunskapsdelande, deltagarinflytande och med läraren som jämlik handledare in i sökandet efter bildning och personlig utveckling. Och där målen är att alla ska få kunskaper, förmåga och mod att bidra med sin röst och delta i samhällsutvecklingen, och därigenom vidga och stärka det demokratiska underlaget – det här behöver vi själva se värdet av, och förstå vikten av att dela med oss av våra goda och väl beprövade metoder i allas vår kamp för demokratin.

Vi är också väldigt nyfikna på vad vi kommer att kunna lära oss av våra europeiska partners.

Hur jobbar man till exempel med vuxenutbildning i isolerade spanska bergsbyar där online-lärande inte är något alternativ för att det saknas grundläggande datakunskaper? Vad har vi i resursrika Sverige att lära oss av Bulgarien som kämpar med att upprätthålla vuxenundervisning med mycket små medel? Och vår partnerorganisation i Italien har specialiserat sig på att bedriva kurser i fängelser – hur kan detta inspirera oss att hitta våra egna potentiella deltagargrupper på nya platser och i andra situationer än den traditionella skolmiljön? Var hittar vi dem som mest behöver oss och hur når vi dem? Det här är frågor vi kommer att arbeta med i projektet de kommande åren och vi återkommer gärna med rapporter framöver!

Måna Nilsdotter, projektledare MobileBE

mana.nilsdotter@vfhsk.se

/is/file/loggamobileberodpng-1logga_mobile_be_rod.png

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn