chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

 
 

Blogs

Potvrđivanje za niskokvalifikovane odrasle: 11 preporuka

06/11/2017
by EPALE MONTENEGRO
Taal: HR
Document available also in: EN IT ET FI PL HU LT DE ES FR BG CS

Dana 28-29. novembra 2016, Cedefop je organizovao konferenciju na temu kako učiniti učenje vidljivim. Konferencija se održala u Solunu i imala je preko 200 učesnika. Raznovrsni stejkholderi su prisustvovali ovom događaju – od onih koji rade sa izbjeglicama do istraživača i sačinioca politika. EPALE tematska koordinatorka za podršku onima koji uče, Gina Ebner, bila je izvjestilac na jednoj od radionica posvećenoj potvrđivanju za niskokvalifikovane odrasle. Ona u ovom blogu predstavlja ključne poruke i akcente sa diskusije..

 

Radionica o potvrđivanju za niskokvalifikovane odrasle započeta je prezentacijom portugalskog sistema potvrđivanja i video snimkom koji se odnosi na priču Idaline, žene koja je od nezaposlenog radnika u sektoru obrade tekstila postala vlasnica firme za pravne usluge – a sve to zahvaljujući potvrđivanju. Ovaj snimak je bio idealan za započinjanje radionice jer je učinio da diskusija bude adekvatna. On je pokazao da se potvrđivanje ne odnosi samo na teoretisanje – ono može promijeniti živote ljudi:

 

Nakon uvodne sesije, usredsredili smo se na sljedeće teme:

 • Šta da radimo sa mekim vještinama?
 • Koje vještine provjeriti/ocijeniti da bismo potvrdili znanje pojedinca?
 • Novac – ko plaća?
 • Na koji način ojačati neformalno obrazovanje odraslih u sistemima potvrđivanja?
 • Šta treba da se uradi da ljudi požele da potvrde svoje vještine?

Brojni problemi su upućeni u okviru ovih pitanja, kao što je potreba da se šire razumiju osnovne vještine (treba da mislimo na životne vještine prije nego na osnovne vještine), potreba o podizanju svijesti na svim nivoima, kao i potreba za saradnjom. Postojala je značajna diskusija o „provjeri“ odraslih. Grupa se složila da treba izbjegavati provjere kakve su u školama za odrasla lica sa niskim kvalifikacijama. Postoje različite metode ocjenjivanja, kao što su razgovori ili izgradnja portfolija, koji su adekvatniji. Jačanje samopouzdanja kandidata takođe je bio značajan faktor.

Učesnici su se takođe složili da danas meke vještine postaju sve značajnije, naročito za poslodavce. Zbog toga je neophodno ići izvan tehničkih i osnovnih vještina. Međutim, učesnici su istakli da može postojati potencijalna opasnost – potvrđivanje ne treba da ide u pravcu testiranja ličnosti ili psihometrijskih testova.

Drugo ključno pitanje odnosilo se na novac – ko će šta plaćati? Mišljenja su se razlikovala, ali je postojala neka vrsta saglasnosti da bi dijeljenje troškova vjerovatno bilo najbolje rješenje. Poslodavci su pomeniti kao jedna grupa koja bi imala benefit pa stoga treba da doprinosi troškovima potvrđivanja. Međutim, grupa koja je diskustovala složila se da naročito za niskokvalifikovane odrasle, postupak potvrđivanja treba da bude besplatan ili što je više moguće priuštiv, gdje će vlada preuzeti glavnu odgovornost.

Grupa koja je diskutovala kako da ubijedi ljude za potvrđivanje naglasila je potrebu za podizanjem svijesti (uključujući različite medije, kao što je ranije pomenuti snima), modele uloga i aktivnosti dostizanja do različitih ciljnih grupa.

Konačno, na radionici je usaglašeno 11 preporuka:

 1. Potrebno nam je veće podizanje svijesti, npr. kroz informativne kampanje, naročito priče polaznika. Polaznici mogu biti ambasadori ili modeli. Postoje brojni pozitivni argumenti, npr. ne samo naglašavanje uticaja na pojedinca, već i na njihove porodice.
 2. Strategije dometa koje upućuju na i prevazilaze strahove i barijere koje se veoma preporučuju
 3. Potrebna je podrška na lokalnom nivou, na primjer putem šansi za vođenje i savjetovanje. U mnogim primjerima, korisno je povezati potvrđivanje i učenje sa drugim politikama, npr. socijalnom podrškom, ali takođe i sa zdravljem.
 4. Visokokvalifikovana lica treba da rade u sistemu (savjetnici, itd.)
 5. Posvećenost vlade, poslodavaca i svih ostalih stejkholdera je neophodna. U stvari, radna upravljačka struktura je značajna osnova za uspješan sistem. Upravljačka struktura takođe treba da bude transparentna i razumljiva.
 6. Neko treba da bude odgovoran za niskokvalifikovane odrasle – u slučaju da tačka iznad to nije dovoljno naglasila! Grupa je istakla da inicijative usmjerene na lica sa niskim osnovnim vještinama često propadaju zbog nedostatka odgovornosti.
 7. Obezbjeđenje kvaliteta je ključna komponenta – ono gradi povjerenje. Ono treba da bude dio zakonskog okvira i evaluacije.
 8. Ukoliko je planirano da potvrđivanje  validation bude uspješno, potrebna je veća jednakost između informalnog, neformalnog i formalnog sektora. Stejkholderi iz različitih sektora takođe treba da budu viđeni, naročito oni koji rade sa odraslima i predstavlajju odrasle sa niskim kvalifikacijama.
 9. Okupiti sve i postići sporazum o vrijednosti potvrđivanja i njegovoj implementaciji, i u isto vrijeme postaviti za prioritet lica sa niskim kvalifikacijama.
 10. Saradnja i na političkom nivou jeste poseban izazov sa kojim se treba što prije pozabaviti. I dalje ima previše posla za obaviti u silosu, a nedovoljno saradnje. Da bi sistemi potvrđivanja bili uspješni, potrebno je prevazići ove silose.
 11. Longitudinalni podaci su značajni kako bi se izmjerili uspjesi, neuspjesi, uticaj i benefiti.

 

Gina Ebner ie generalna sekretarka Evropske asocijacije za obrazovanje odraslih (EAEA) kao i EPALE tematska koordinatorka za podršku onima koji uče.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
Refresh comments Enable auto refresh

1 - 1 van 1 weergegeven
 • afbeelding van Roseline Le Squère

  Thank you very much for this really interesting blog.

  Validation is a tool for future. Validation is a tool to help at the development of the adult education.

  I am interested to have more details about the recommandation n° 4 : Highly skilled people need to work in the system (counsellors etc.).

  Thank you.

  Roseline Le Squère, french expert EPALE - University of South Brittany, France