chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

Blogs

Intervju sa Centrom za obrazovne tehnologije na Zapadnom Balkanu (EdTech) - Deo 2

17/09/2020
door Uros Velickovic
Taal: SR
Document available also in: EN

Centar za obrazovne tehnologije na Zapadnom Balkanu (EdTech Center Western Balkans) osnovan je 2018. godine u Srbiji od strane eksperata i praktičara iz oblasti obrazovanja, koji su se okupili oko ideje unapređivanja kvaliteta obrazovanja na Zapadnom Balkanu kroz njegovo povezivanje sa svetom tehnologija.

Ovaj blog članak predstavlja nastavak intervjua sa Jelenom Dragaš, projektnim menadžerom u EdTech centru. Ovde možete pronaći prvi deo intervjua.

EdTech Center Western Balkans

Pored događaja koje organizujete, važan deo aktivnosti EdTech centra jeste rad na projektima. Jedan od projekata koje ste pokrenuli nosi naziv „Otvoreno obrazovanje u Srbiji”.

Da li biste mogli da nam kažete koje su to najznačajnije aktivnosti i rezultati ovog projekta?

Projekat „Otvoreno obrazovanje u Srbiji“ smo pokrenuli u saradnji sa Računarskim centrom Univerziteta u Beogradu. Projekat je podržan programom „Otvoreni podaci – otvorene mogućnosti”, a realizovan je u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu, Svetskom bankom i Fondom za dobro upravljanje Vlade Velike Britanije (UK Good Governance Fund). Projekat je podržan i od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kompanije Oracle.

Ovim projektom smo želeli da podržimo nastavnike informatike i drugih predmeta u uvođenju teme otvorenih podataka u srednjim školama u Republici Srbiji. Projekat je obuhvatao obuke i materijale kreirane sa ciljem da približe učenicima teme – kao što su otvoreni podaci, zašto je ova vrsta podataka važna i kako se ona može namenski koristiti za generisanje novih ideja i rešenja, šta su infografici i kako ih napraviti, koje profesije trenutno postoje i koje će se pojaviti u ovoj specifičnoj IT oblasti.

Jedna od aktivnosti unutar projekta bilo je takmičenje za izradu infografika na osnovu rezultata obrade otvorenih podataka. Timove su činili po dva učenika iz iste škole i nastavnik ili stručni saradnik kao mentor tima. Na naše veliko zadovoljstvo timovi su za osvojena prva, druga i treća mesta bili nagrađivani sjajnim proizvodima: pi-top 3 (uključujući raspberry pi 3 i inventors kit), pi-top CEED (uključujući raspberry pi 3), K’NEX robot za učenje programiranja, Micro-bit starter kit, Inventor’s kit, Mini buggy kit.

 

Pored nastavnika srednjih škola, nastojali ste da podržite i vaspitače u predškolskim ustanovama kada je u pitanju upoznavanje dece sa računarskim načinom razmišljanja u najranijem periodu. Sa tim ciljem pokrenuli ste projekat „Evropska nedelja programiranja u predškolskim ustanovama Srbije” kroz koji je razvijen „Priručnik za razvoj računarskog razmišljanja bez upotrebe tehnologije za predškolski uzrast”.

Da li nam možete reći nešto više o ovom projektu i priručniku? Imate li možda prve podatke o broju vaspitača i predškolskih ustanova u kojima je počeo da se primenjuje ovaj priručnik?

Uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Centar za obrazovne tehnologije za Zapadni Balkan, u okviru projekta „Code Week 2019 u predškolskim ustanovama“ razvio je Priručnik za razvoj računarskog razmišljanja bez upotrebe tehnologije za predškolski uzrast. Ovaj priručnik je namenjen vaspitačima, roditeljima i učiteljima koji na osnovu opisanih preporuka i ideja mogu zajedno isplanirati i realizovati ove, ili potpuno nove, aktivnosti i igre za razvoj računarskog razmišljanja, ali bez upotrebe tehnologije sa decom. Na taj način se kod dece mogu razvijati veštine za 21. vek, logičko-matematičko mišljenje i koncepti razmišljanja koje koriste programeri.

Priručnik je pripremila članica našeg tima i istaknuti ekspert u oblasti predškolskog obrazovanja - Nataša Anđelković, koja ima bogato iskustvo u radu sa decom predškolskog uzrasta.

Ovaj projekat ima za cilj da pomogne predškolskim ustanovama da uvedu računarsko razmišljanje kod dece od 5 do 6 godina i sproveden je kroz intenzivno partnerstvo između vaspitača i roditelja koji su se međusobno podržavali tokom procesa.

 

EdTech centar, zajedno sa partnerima, nedavno je započeo sa radom na pilot fazi Erazmus+ KA3 projekta „SELFIE - Digital School Awards“.

Da li nam možete reći nešto više o ciljevima i planiranim aktivnostima na ovom projektu?

EdTech Centar Zapadni Balkan, zajedno sa MPNTR i Zavodom za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, od 01.01.2020. započeo je realizaciju projekta „SELFI – Pilot program razvoja digitalnih škola“ (SELFIE – Digital Schools Awards Pilot Programme) u okviru Erasmus+ programa. Pored Srbije, u projektu učestvuju još i Irska, Litvanija i Slovenija. Projekat ima za cilj da sačini model razvoja i priznavanja „digitalnih škola“ koji će poslužiti kao smernica za uspešno razvijanje digitalnih obrazovnih praksi u školama.

Program „Digitalna škola“ je zasnovan na programu koji se već realizuje u Irskoj, Severnoj Irskoj i Škotskoj, a temelji se na upotrebi SELFI instrumenta koji će obezbediti podršku pilot školama za samovrednovanje digitalne zrelosti ustanove. U osnovi projekta je razvoj internet platforme koja će omogućiti niz resursa i mogućnosti za škole kako bi poboljšale svoj digitalni kapacitet, kroz onlajn obuke, ali i podrškom „uživo“ od strane institucija partnera projekta u Srbiji. Projekat će takođe omogućiti i povezivanje sa drugim evropskim školama radi deljenja iskustava u profesionalnoj praksi oko digitalnog obrazovanja i pomoći školama da pronađu podršku unutar i izvan njihove zemlje radi unapređivanja znanja i digitalnih veština nastavnika i učenika.

 

Koji su Vaši dalji planovi? Šta je ono čemu ćete dati prioritet u svom radu u narednom periodu?

 Kako su sva svetla već mesecima usmerena ka globalnoj pandemiji, i kako se učvrstila rečenica „ceo sve sad ide onlajn“, za nas je važno da pružimo podršku obrazovnoj zajednici prvenstveno u tome da jasno razumeju koncept pametne primene obrazovnih tehnologija, važnosti angažovanja cele škole (predškolske ustanove ili druge obrazovno-vaspitne ustanove), da je važno ujednačavane nivoa digitalnih kompetencija zaposlenih kako bi učenici dobijali ujednačena znanja, ali i „osvešćivanje“ šire zajednice o digitalnim tehnologijama.

Naše aktivnosti će biti usmerene ka promovisanju i implementaciji zvaničnih preporuka i smernica nadležnih obrazovnih institucija, ali i sadržaja koji mogu unaprediti digitalne kompetencije izvan školskih okvira. Mi u EdTech centru smo roditelji dece različitih uzrasta, te smo stoga i lično zainteresovani za tehnologije u današnjem svetu, pa recimo stalno „zvocamo“ da deca ispod dve godine ne treba da budu izložena ekranima uopšte, i pomno pratimo na koje načine se odvija nastava u nižim razredima, ali i među studentima. Razgovaramo sa roditeljima i zaposlenima u sektoru obrazovanja, i ono što želimo kroz naš rad jeste da pružimo podršku u unapređivanju prakse u ovom sektoru počev od lokalnog mikro nivoa, ali i da nastavimo saradnju sa nadležnim institucijama, kao i umrežavanje sa drugim akterima u sektoru obrazovanja, kako u Srbiji tako i u svetu. Ovo za nas predstavlja neprekidan put rada i razvoja.

 

Više informacija o Centru za obrazovne tehnologije na Zapadnom Balkanu (EdTech Center Western Balkans) i njihovim aktivnostima možete pronaći na internet stranici http://edtech.center/sr/.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email