chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

Blogs

6 начина да се затвореницима у Европи побољша приступ образовању

04/09/2020
door Andrew McCoshan
Taal: SR
Document available also in: EN HR DE LV BG SL PL HU EL FR IT ES

/nl/file/prison-education-6-waysPrison education 6 ways

Prison education 6 ways

 

Др Пол Даунс (Paul Downes), са Универзитета у Даблину у Ирској даје критички осврт на начин на који можемо превазићи препреке које се налазе на путу побољшања образовања затвореника у Европи.

 

Постоји јасна политика и правни основ за унапређење образовања затвореника у Европи. Они потичу од Европских затворских правила (спољни линк) – нове верзије коју је усвојио Комитет министара 2006. године – као и од значајне мере коју је Европски савет предузео како би препознао затворенике као кључну циљну групу за целоживотно учење.

У Европским затворским правилима, која чине групу општих стандарда, наводи се да:

 • 28.1 Сваки затвор мора настојати да свим затвореницима обезбеди приступ образовним програмима који су у највећој могућој мери свеобухватни и испуњавају њихове индивидуалне потребе, истовремено узимајући у обзир и њихова стремљења. 

Резолуција Савета Европске уније о обновљеној европској стратегији за образовање одраслих (2011.) под насловом „Унапређење правичности, друштвене кохезије и активног грађанства кроз образовање одраслих“ позива државе чланице да се усредсреде на:

 • „Бављење образовним потребама (...) људи који су искључени из процеса учења, попут оних у (...) затворима, и пружањем адекватне подршке тим људима у виду смерница“ (текст у курзиву обележио аутор).

Ово је прва Резолуција Савета Европске уније у области целоживотног учења која експлицитно укључује затворенике у опсег релевантних циљних група кроз призму друштвене кохезије и активног грађанства.

Па ипак, упркос овој политици и правној позадини, приступ затворском образовању може осујетити читава лепеза препрека – препрека које би се могле превазићи уз довољну институционалну посвећеност и посвећеност државних политика. На слици испод је приказано шест начина за побољшање затворског образовања:

/nl/file/prison-education-graphPrison education Graph

Prison education Graph

 

1. Коришћење затворских објеката опште намене у образовне сврхе

У многим земљама cвеприсутни проблем пренатрпаности затвора представља препреку за образовање; пренатрпаност озбиљно нарушава расположивост простора и мотивацију за учење. Један од приступа је коришћење затворских „крила“ – објеката где су затвореници смештени – у својству образовних центара, а не само једне засебне образовне целине. То може помоћи не само у смислу рада у ограниченом затворском простору, већ и у смислу појаве великог броја пропратних позитивних ефеката повезаних са ширењем образовања у институционалној култури затвора. Важно је нагласити да таква поставка не замењује засебно образовно место у затвору, већ га допуњава. Улога интеракције затвореника важна је за подизање мотивације за укључивање и учествовање у целоживотном учењу и мора се много боље структурно развити у затворима многих европских земаља.

 

2. Интеграција прилика за учење широм затворских установа

Још један кључни проблем који утиче на прилике за учење није само превремено пуштање затвореника, већ и премештај у други затвор. Ова образовна препрека се јасно може превазићи путем приступа интеграције прилика за учење широм затворских установа, као и између затворских и домаћих образовних установа. Укратко, усредсређенији интензивни курсеви могу функционалније одговорити на потребе чланова затворске популације који могу стећи услове за пуштање.

 

3. Развој сарадње између наставника

Практични проблем налажења наставног особља представља потешкоћу у неким земљама. Ова потешкоћа се махом односи на ниво зарада за држање наставе у затвору. Не постоји много доказа о стручном развоју и подршци наставницима који раде у затворима држава чланица Европске уније. Потребан је кључан потез да би се прешло са изолованог приступа појединачних наставника или тутора, на приступ који подразумева сарадњу наставника; ово је нарочито важно у контексту затворског образовања који има своје специфичне услове. Развој добре праксе сектора затворског образовања захтева такву сарадњу међу наставницима.

 

4. Изједначавање статуса образовања и рада за затворенике

Истакнуте потешкоће затворског образовања обухватају и препреке које се огледају у ставовима особља и медија, као и чињеницу да се врата затвора закључавају тако да затвореници не могу да присуствују часовима у одређеним тренуцима. У неким земљама постоји спорна политика која подразумева да затвореници који изаберу да користе своје време за образовање пре него за рад у затвору губе приходе. Овим се, чини се, крше Европска затворска правила (тачка 28.4): „Образовање не сме имати нижи статус од рада у оквиру затворског режима, а затвореницима се због образовања не смеју укидати финансијске и било које друге привилегије“.

 

5. Изналажење могућности за образовање путем интернета

Чини се да безбедносни разлози представљају свеприсутну препреку образовању на даљину и учењу путем интернета у добром делу европских земаља. И док су разлози за ограничавање комуникације затвореника са спољним светом очигледни, мора бити технолошки могуће да се осмисле програми који омогућавају ограничену спољну комуникацију и приступ кључним аспектима интернета за образовање затвореника на даљину. Овакав технолошки развој мора бити приоритетан широм затворских установа Европске уније – оно што се приказује као технолошки проблем у ствари је пре недостатак политичке воље да се приступи одговарајућој технологији која би омогућила ограничену спољну комуникацију.

 

6. Стратешки фокус затворског образовања

Јасно је да код великог броја држава чланица Европске уније затворском образовању недостаје стратешки фокус ради интервенције на државном нивоу – оваква маргинализација затворског образовања у доношењу стратешких политика везаних за образовање и целоживотно учење у неким земљама Европске уније представља занемаривање које се мора променити.

 

Овај блог чланак заснива се на европској студији која је обухватила 12 земаља, а спроведена је поводом књиге др Пола Даунса под називом „Приступ образовању у Европи: оквир и стратегија за промену система (Аccess to education in Europe: A framework and agenda for system change).  Шта мислите, на које још препреке треба обратити пажњу? На који још начин можемо побољшати образовне прилике за затворенике у вашој земљи? Поделите своја запажања у коментарима испод.


Др Пол Даунс директор је Центра за уклањање недостатака у образовању и ванредни професор педагогије (психологије) на Универзитету у Даблину у Ирској.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email
Refresh comments Enable auto refresh

1 - 3 van 3 weergegeven
 • afbeelding van Līga Jesineviča
  Interesants pētījums un raksts par ieslodzīto izglītības iegūšanas šķēršļiem. Manuprāt, lielu lomu spēlē arī tas, ka ieslodzītajiem nav motivācijas un vēlmes mācīties. Tas arī būtu liekams pie viena no šķēršļiem izglītības iegūšanai ieslodzījumā. Es piekrītu, ka ieslodzīto izglītošana ir svarīga, jo tā palīdz pēc ieslodzījuma integrēties sabiedrībā un ieslodzītajam kļūt par pilntiesīgu un pats galvenais rīcībspējīgu sabiedrības locekli. 

 • afbeelding van Małgorzata Wittchen
  Dostęp do edukacji oraz kształcenia zawodowego w warunkach izolacyjnych jest bardzo ważny. Integracja nauki we wszystkich zakładach jest dobrym pomysłem, ponieważ osadzony z różnych powodów może zostać przeniesiony do innego więzienia i warto zadbać by mógł dalej kontynuować naukę pomimo zmiany placówki,  w której odbywa karę. Problem z znalezieniem nauczycieli chętnych do pracy w więzieniu, rzeczywiście może być kłopotliwe, ponieważ praca w warunkach izolacyjnych jest bardzo ciężka. Nauka za pomocą internetu doskonały pomysł, uważam że z każdej formy i możliwości edukacji powinni mieć osadzeni. Bardzo dobrze, że Pani poruszyła ten temat, ponieważ edukacja w procesie resocjalizacji może przynieść bardzo dobre rezultaty.
 • afbeelding van Jamie Grundy
  Interesting piece and I'd to this the importance of using ROTL - or Release on Temporary Licence - as a way for longer term prisoners, who are at the end of their sentence, to access education in the community. From experience, where this happens, prison learners do no worse and no better than other learners. Plus there is a change in peer group, student cohort, adaptation to a new learning environment and more takes place. Fundamentally though, a new purpose is identified, a key contributor to increased recidivism as identified in desistance theory.