chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

Leermiddel

Miten aikuisten perustaidot määritellään?

Taal: FI

Gepost door Vivianne Ruohola

Canva: Kuvituskuva

EPALEssa puhutaan heinä-syyskuussa 2020 aikuisoppijan perustaidoista. Maarit Mäkinen (2018) kysyy kirjoittamassaan artikkelissa: miten aikuisten perustaidot määritellään?

 

Artikkelissa Mäkinen (2018) tutkii aikuisten perustaitojen määritelmää alaotsikolla "Perustaidot PIAAC-tutkimuksesta paikalliseen diskurssiin". Mäkinen pohjustaa tutkimustaan nostaen esiin, että taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD mittaa aikuisten perustaitoja kansainvälisellä aikuistutkimuksella. OECD:n julkaisevat PIAAC-tutkimusten tulokset ohjaavat kansallisen koulutuspolitiikan retoriikkaa ja tämä taas ohjaa koulutuksen toteuttajia. Mäkinen huomauttaakin, että paikalliset tasot tulee ottaa mukaan dialogiin aikuisten perustaidoista.

 

Mäkinen tarkastelee perustaitojen diskursseja yhteiskuntapoliittisella ja toiminnallisella tasolla sekä myös näiden välisessä vuorovaikutuksessa. Tutkijan aineisto on Taito-ohjelman dokumentit, PIAAC-tutkimuksen tutkimusraportit ja Suomelle asetetut suositukset. Mäkinen kertoo tavoitteekseen aineiston analyyttisen lähestymistavan.

 

Tutkimuksensa loppupohdinnassa Mäkinen esittää, että PIAAC-tutkimuksen tarjoaman perustaitojen kolmijakomallin rinnalle voisi tuoda julki myös muita tutkimuksia ja määritelmiä aikuisten perustaidoista. Eri tasojen aktiivisempi dialogisuus toisi ilmi laajemman ja moniuloitteisemman ymmärryksen aikuisten perustaidoista ja niiden kehitystarpeista.

 

Mäkisen artikkelin pääset lukemaan resurssin linkistä.

 

Maarit Mäkisen blogit EPALESSA

Auteurs van het materiaal: 
Maarit Mäkinen
Publicatiedatum:
vrijdag, 31 juli, 2020
Taal van het document
Type materiaal: 
Studies en rapporten
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email