Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog
Blog

A pályatanácsadás jelentősége foglalkoztatottak esetén

A felnőttkori pályatanácsadás szerepét foglaltuk össze és vitattuk meg szakmai közösségünkben a munkavállalókra vonatkozóan. Forrásként az Európai Bizottság részére meghatározott szakpolitikai iránymutatások szolgáltak számunkra.

A felnőttkori pályatanácsadás szerepét foglaltuk össze és vitattuk meg szakmai közösségünkben a munkavállalókra vonatkozóan. Forrásként az Európai Bizottság részére meghatározott szakpolitikai iránymutatások szolgáltak számunkra (az eredeti bejegyzés itt olvasható).

  • A pályatanácsadás a munkavállalók részére segítséget nyújt meglévő készségeik jobb kihasználásában és munkahelyi előmenetelükben. Éppen ezért nagyra értékelik, ha akár a munkaadó, akár a szakszervezet vagy más érdekelt fél jóvoltából lehetőséget kapnak ilyen típusú szolgáltatások igénybevételéhez a munkahelyükön. Egyes országokban az állam is hozzáférhetővé teszi ezeket a szolgáltatásokat a dolgozók részére, pl. norvégiai tapasztalatok alapján a felhasználók több mint fele továbbtanult, mások munkahelyet váltottak vagy előléptetésben részesültek a kapott segítségnek köszönhetően.
  • A munkáltató számára akként térülnek meg a pályatanácsadásra fordított összegek, hogy nő a munkavállalói elégedettség és elkötelezettség, ezen kívül a szervezeti kohézió és tudástranszfer is pozitív irányba változik. Egy vizsgálat szerint azáltal, hogy a munkavállalók felmérik kompetenciáikat, elgondolkodnak a szakmai pályájukkal kapcsolatos céljaikon, és jobban megismerik a jelenlegi szervezetükön belüli álláslehetőségeket, elégedettebbek lesznek munkájukkal, és nagyobb valószínűséggel maradnak meg a jelenlegi foglalkoztatási kereteiken belül. A munkavállalói önmenedzselés elősegítése tehát pozitív hatással van a munkavállalóra és a szervezetre egyaránt.

A munkavállalók karrierjük során üzletág-specifikus ismereteket szereznek, készségeiket és ismereteiket terjesztik a szervezeten belül az áthelyezések révén, személyes kapcsolati hálókat építenek ki, valamint terjesztik a vállalati kultúrát és értékrendet. A munkahelyi pályatanácsadás stratégiájának összetevői: a munkahelyi vezetők képzése, hogy jobban tudják támogatni munkatársaik szakmai előmenetelét; a karrierrel kapcsolatos egyéni megbeszéléseket vagy csoportos workshopokat nyújtó HR-szakemberek; tájékoztatás a karrierlehetőségekkel és a tanulási lehetőségekkel kapcsolatos önállóan végezhető tevékenységekről; online karriertervezési eszközök biztosítása; önkéntes „karriercoachok” (ők többnyire olyan HR-szakemberek, illetve munkahelyi vezetők, akik speciális képzésben részesülnek, hogy a szokásos munkakörükön kívül karriertanácsadást nyújtsanak gyakran olyan emberek részére, akiket nem ismernek); pályatanácsadással foglalkozó külsős szakemberek alkalmazása a munkatársak számára nyújtott szolgáltatások biztosítására (az ilyen külsős szakértőket nagyobb leépítések vagy átszervezések során gyakran széles körben alkalmazzák). Sajnálatos módon nagyon kevés szervezetnél vannak teljes munkaidős állásban olyan szakemberek, akik egész életpálya tanácsadási szolgáltatásokat nyújtanak a munkavállalók részére.

A téma megvitatásában az egyéni és szervezeti felelősség kérdése merült fel hangsúlyosan.

Egyrészről úgy tűnik, hogy a munkáltatók hazánkban nem használják ki a vállalaton belüli pályatanácsadás nyújtotta lehetőségeket. Egyfajta rövidlátó szemléletmód jellemzi azokat a szervezeteket, amelyek nem fejlesztik a dolgozóikat attól tartva, hogy ők az értékes tudást majd egy másik cégnél kamatoztatják. Bár ez valós veszély, ami ellen lehet védekezni, a valóság az, hogy aki nem fejleszti a dolgozóit, az saját magát fosztja meg a fejlődés lehetőségétől.

A másik oldalon a munkavállalók tapasztalatlanságát és önállótlanságát látjuk. A felnőttkori tanulásnak az önmagunkért való felelősségvállalás és a felelős döntések meghozatalának képessége is része kell, hogy legyen. Az internetnek köszönhetően rengeteg információ ingyenesen is elérhető, pályatanácsadási oldalakon bárki regisztrálhat, kérdezhet, kapcsolatot létesíthet virtuálisan. Mintha ez még nem ment volna át a köztudatba – de lehetséges, hogy igény sincs rá. Ha így van, talán mi, pályatanácsadók is tudatosabb kommunikációt kell, hogy folytassunk.

Felnőttoktatásban tanító szakemberek tapasztalata, hogy a pályamódosító, új szakmát tanuló, új szakterülettel ismerkedő képzési résztvevők maguk is kérdeznek, információkat igyekeznek gyűjteni miközben szakmát/szakterületet váltanak.

A tanulás részét képezi az első lépések megtételének bátorsága! Az egyén haszna ennek a naprakész, gyakorlati tudásnak a birtoklása, a felelősségteljes egyéni élet kibontakoztatása, az ebben rejlő szabadság megélése, mindenki számára elérhető módon.

 

 

Felkeltettük az érdeklődését? Csatlakozzon Ön is a pályaorientáció és pályatanácsadás szakmai közösségünkhöz!

 

Login (14)

Want to write a blog post ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new article!

Laatste discussies

EPALE Discussie: Wat kunnen we doen om de volwasseneneducatie beter te maken voor mensen met een beperking?

In juni richt EPALE de schijnwerpers op hoe mensen met een beperking kunnen bijleren. We horen graag van jou hoe we volwasseneneducatie voor mensen met een beperking kunnen verbeteren. De schriftelijke discussie (in het Engels) zal plaatsvinden op 8 juni om 14 uur (CEST).
Meer

Vindt u het ook jammer dat de volwasseneneducatie nauwelijks bijdraagt aan het nieuwe decreet voor duaal leren?