Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog
Blog

Vállalati nyelvi képzés, a különös hibrid

A debreceni központú Antener Képzési Központ meghatározó szereplő a vállalati nyelvi képzések és különböző készségfejlesztő tréningek területén. Évek óta valósítanak meg eredményes Erasmus+ projekteket a felnőtt tanulási szektorban. Piroska Tímea – a cég tulajdonosa, aki több nyelviskolát külsős tanácsadóként is segít – meglátása szerint a tárgyalóképes nyelvtudáshoz manapság már nem elég nyelvtanilag helyesen kommunikálni, hanem el is kell tudni érni a kívánt hatást, legyen szó meggyőzésről, érdekérvényesítésről, értékesítésről vagy épp konfliktuskezelésről.

A debreceni központú Antener Képzési Központ meghatározó szereplő a vállalati nyelvi képzések és különböző készségfejlesztő tréningek területén. Évek óta valósítanak meg eredményes Erasmus+ projekteket a felnőtt tanulási szektorban.

Piroska Tímea – a cég tulajdonosa, aki több nyelviskolát külsős tanácsadóként is segít – meglátása szerint a tárgyalóképes nyelvtudáshoz manapság már nem elég nyelvtanilag helyesen kommunikálni, hanem el is kell tudni érni a kívánt hatást, legyen szó meggyőzésről, érdekérvényesítésről, értékesítésről vagy épp konfliktuskezelésről.

 

Röviden mi a vállalati és hagyományos nyelvoktatás közti különbség?

Egy hagyományos, lakossági tanfolyam esetén az elsődleges cél általában az, hogy egy adott nyelvi szintről egy magasabb nyelvi szintre jussanak el a résztvevők, amit például nyelvvizsgával is mérhetnek. A vállalati nyelvi képzés viszont egy különös hibrid. Természetesen itt is cél, hogy a résztvevők magasabb szinten sajátítsák el a nyelvet, de emellett jobban akarnak prezentálni, hatékonyabban akarnak érvelni egy tárgyalás során, előterjesztéseket kell írniuk, esetenként facilitálniuk kell egy megbeszélésen a célnyelven. Tehát itt nemcsak arról van szó, hogy megtanítjuk nekik az adott szókincset és nyelvtant, hanem ún. soft skilleket is kell fejleszteni. Nem mellesleg, ezek a képzések kihelyezett formában, a vállalatok telephelyein valósulnak meg, gyakran a munkaidő kezdete előtt.

 

Különböző módszerrel kell fejleszteni a tanulót egy vállalati nyelvi órán?

Hiszünk abban, hogy elsősorban az úgynevezett “megszólalási szorongást” kell enyhíteni akár a hagyományos, akár a vállalati nyelvi képzés piacán, hogy merjenek kommunikálni a résztvevők. A mai magyar oktatási rendszer nem készíti fel a nyelvtanárokat a felnőttek oktatására, arra meg végképp nem, hogy hogyan legyenek egyszemélyben tanárok, trénerek, coachok, akik nemcsak nyelvet tanítanak, hanem motiválni is képesek, támogatják a felnőtt tanulókat abban, hogy magabiztos nyelvtudást sajátítsanak el. A “tárgyalóképes angoltudás” sem azt jelenti, mint mondjuk 15 éve. A felgyorsult világban és a multikulturális közegben nem az a fontos, hogy minden mondatunk nyelvtanilag helyes legyen, szofisztikáltan és választékosan beszéljünk, hanem az, hogy az üzenetünket úgy adjuk át, hogy elérjük a kívánt hatást; legyen szó például meggyőzésről, érdekérvényesítésről, értékesítésről vagy épp konfliktuskezelésről.

 

Több éve pályáztok Erasmus+ felnőtt tanulási projektekben. Miben fejlődtetek általa? Miért volt egyáltalán szükség ezekre a projektekre?

Meg akartuk nézni, hogy máshol hogyan kezelik a felnőtt tanulókat, hogyan oktatnak nyelvet ennek a célcsoportnak. A mobilitási pályázatok ehhez remek lehetőséget jelentettek, hiszen nem csak ki tudtunk utazni megnézni külföldi képzők oktatási metódusait, saját élményeket is szereztünk a tanártovábbképzés terén, nem mellesleg pedig remek motiváló eszköz volt a tanári karunk számára, hogy részt vehetnek egy- vagy kéthetes tanulmányúton. A pályázás folyamata sem bonyolult, és rengeteg segítséget kaptunk a Tempus Közalapítvány munkatársaitól a megvalósítás és zárás során, ez is amellett szólt, hogy minden évben adjunk be pályázatot.

 

Tehát az Erasmus+ projekteknek köszönhetően többet tudtok nyújtani mind kifelé a partnereknek, tanulóknak, mind befelé a munkatársaitok körében?

A versenyképességünk javításához abszolút hozzájárulnak ezek a külföldi képzések. Friss módszertani eszközöket hoznak haza a kollégák, amiket beépítenek a nyelvi képzésekbe, workshopokat tartanak a többi kolléga számára, saját tananyagot fejlesztenek. A tanári karunkban a fluktuáció nagyon alacsony, ami ennek a lehetőségnek is köszönhető.Nem mellesleg arra is többször volt példa, hogy egy-egy tender megnyerésében vagy épp a szerződés- meghosszabbításban közrejátszott: tudják a partnereink, hogy a tanárainknak külföldi módszertani továbbképzési lehetőségeik vannak, és a megszerzett tudást rögtön beépítik az óráikba. A legfrissebb felnőtt tanulási módszerekkel tudunk dolgozni, és olyan megközelítéseket alkalmazunk a nyelvórákon, amelyek egyedülállók a piacon, legyen szó kreativitásfejlesztésről, fejlődési szemléletmódról, motivációról, probléma alapú tanulásról vagy épp coaching szemléletről.

Az interjút készítette: Berkes Blanka, Tempus Közalapítvány, Erasmus+ Programiroda

Login (15)

Users have already commented on this article

Log in of Registreer om te reageren.

Want to write a blog post ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new article!

Laatste discussies

EPALE Discussie: Wat kunnen we doen om de volwasseneneducatie beter te maken voor mensen met een beperking?

In juni richt EPALE de schijnwerpers op hoe mensen met een beperking kunnen bijleren. We horen graag van jou hoe we volwasseneneducatie voor mensen met een beperking kunnen verbeteren. De schriftelijke discussie (in het Engels) zal plaatsvinden op 8 juni om 14 uur (CEST).
Meer

Vindt u het ook jammer dat de volwasseneneducatie nauwelijks bijdraagt aan het nieuwe decreet voor duaal leren?