chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

Blogs

Alīna Pūce, felnőttképzési jó gyakorlat Lettországból

08/06/2020
door Györgyi Bajka
Taal: HU
Document available also in: EN LV FR

Alina Puce

„Ez a világjárvány lehetőséget adott számomra, hogy a hagyományos oktatási formákon túl meglássam a rengeteg lehetőséget, és abból a lehető legtöbbet próbáljam meg kihozni.”

28 éves vagyok és Valmiera városi könyvtárában dolgozom. 2016-ban szereztem könyvtártudományi diplomát, és az elmúlt 6 évben egyetemeken, nemzeti és városi könyvtárakban dolgoztam. Csak nemrég kezdtem el felnőtteket, konkrétan könyvtárosokat tanítani, bár már évekkel korábban is tanítottam felnőtteket magántanárként. Egy évvel ezelőtt kezdtem el ebben a munkakörben dolgozni, és azóta aktív szerepet vállalok az elektronikus segédanyagok, az adatbázisok, az informatikai írástudás és a digitális jártasság oktatásában.

Az EPALE-platformot már évek óta ismerem, mert a családomban és a barátaim között sok a tanár, és sokan meséltek már nekem róla. Én viszont csak 2019-ben regisztráltam, miután az egyik kollégám kérte, hogy csatlakozzak, és azóta kezdtem el követni a közösséget. Nekem most legjobban a webináriumok tetszenek. Ezek lehetővé teszik az önálló tanulást, és hogy többet tudjak meg a felnőttoktatás terén rendelkezésre álló lehetőségekről.

Sokat gondolkodtunk az intézményünk szakmai fejlesztéséről. A világjárvány kitörése előtt rendszeresen oktattam kollégáimat az e-segédanyagokról és az adatbázisokról. Ezek ismeretek, amelyeket mindannyiunknak el kell sajátítanunk ahhoz, hogy kellő magabiztossággal tudjuk megtanítani a résztvevőknek.

Tanítási módszerem nagyon gyakorlatias: általában mindannyian egy osztályteremben vagyunk, és mindenkinek megvan a saját számítógépe, mivel vannak olyan gyakorlati feladatok, amelyeket a hallgatóknak önállóan kell elvégezniük. Így kellő önbizalmat szerezhetnek az e-segédanyagok önálló használatában, és így én is mindig tudok segíteni, ha valaki elakad.

A Covid-19 kitörése után megpróbáltam új módszereket keresni és alkalmazni a munkámban.

Felfedeztem egy hasznos eszközt, a Google Classroomot. Ez lényegében egy virtuális iskola. Eleinte azt hittem, hogy ez csak gyerekeknek való, és így nekem nem igazán lehet hasznos. De hamarosan megszoktam és kiderült, hogy kiválóan alkalmas online kurzusok létrehozására. Az első önállóan elkészített kurzusom a Google Drive használatáról szólt. A kerületünk a GSuite-et használja, így ki tudjuk aknázni a Google-ban rejlő nagyszerű lehetőségeket, hiszen most vált csak igazán fontossá, hogy tisztában legyünk azzal, mi mindent nyújt „a felhő” számunkra.
Oktatóvideókat készítek és hozzáadom őket a kurzushoz. Feladatokat és kérdéseket is összeállítok, amelyekre a résztvevők válaszolhatnak. Kollégáim önállóan tanulhatnak, és ha bármilyen kérdésük van, felvehetik velem a kapcsolatot. A legjobb dolog a Google Classroomban az, hogy mindenkit külön-külön tudok követni. Küldhetek észrevételeket, hozzáfűzhetek megjegyzéseket, ellenőrizhetem a munkájukat és le is osztályozhatom azt.

Most először állítottam össze online képzést, és az élmény pozitív volt.

A tanfolyam hatékonyságát vagy a résztvevők véleményét még nem lehet felmérni, mivel ők jórészt csak most kezdték el a munkát. Összeállítottam viszont egy rövid kérdőívet a résztvevők számára, hogy összegyűjthessem a visszajelzéseiket.

Előnyök:

 

 • A hagyományos órákat gyakran nehéz megtervezni. Ez az eszköz lehetővé teszi, hogy minden kollégám részt vegyen az órán. Az online tanfolyam mindenkinek lehetőséget ad arra, hogy saját időbeosztása szerint tanuljon.
 • Az e-segédanyagok felnőtteknek történő tanításakor szembeötlő, hogy a hallgatók digitális készségei eltérőek. Az online tanulás azt jelenti, hogy mindent a saját tempódban csinálhatsz, és a lépések szükség esetén megismételhetők.
 • A résztvevők nem tudják magukat másokkal összemérni.
 • Tanárként sokkal több időm van az egyéni konzultációkra, mert nincs ott a hallgatókkal teli „osztály”, akik rám várnak. Jobban elmerülhetek a tananyagban, és nagyobb figyelmet szentelhetek a hallgatónak.
 • Az online tanfolyam a „felhőben” marad, így mindenki újra elvégezheti a kurzust.

Hátrányok:

 • Egy új és ismeretlen online eszköz használata nehézségeket okozhat a tanulásban.
 • Először időt kell szánni az online platform megismerésére és annak működésére.
 • A résztvevők általában túl sokáig halogatják a kurzus elvégzését.
 • Fennáll annak a veszélye, hogy a hallgató nem akarja elmondani, ha nehézségekbe ütközik.
 • A résztvevőknek hiányozhat a tanár jelenléte, különösen, ha nehézségekbe ütköznek a feladat elvégzése során.

 

Az online formátum hátrányai technikai és pszichológiai jellegűek, de megoldhatóak, ha személyesen kapcsolatba tud lépni a tanár a résztvevőkkel.

Nagy lehetőséget látok ezekben az online tanfolyamokban, és elképzelhető, hogy továbbfejlesztem a tanfolyamaimat.

A könyvtárunkban a régió számos szakemberének nyújtunk támogatást. Őket célhozhatnák az online tanfolyamok leginkább, mert nem mindig könnyű sok embert messziről egy helyre összehívni egyetlen tanórára.

Jelenleg még nem lehet tudni, hogy a mindennapi munkánk mikor tér vissza a normál kerékvágásba.

És vajon az új normál ugyanaz lesz, mint a régi? Mindenesetre ez a világjárvány lehetőséget adott számomra, hogy a hagyományos oktatási formákon túl felmérjem a rengeteg lehetőséget, és abból a lehető legtöbbet próbáljam meg kihozni.

 

Nagyon várjuk, hogy hallhassuk az Ön felnőttképzési jó gyakorlatát! Ossza meg saját történetét még ma!

 


 

We're looking forward to hearing your story. Share your story today!

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email
Refresh comments Enable auto refresh

1 - 2 van 2 weergegeven
 • afbeelding van Anita Apine
  "Google Disks - tiešsaistes apmācību kurss Valmieras integrētās bibliotēkas bibliotekāriem", ko izveidoja Alīna Pūce, guva nedalītu pozitīvu atsaucību no kolēģu puses. Jāatzīst, ka uzdevumi, kas bija jāveic, nebija izpildāmi pāris stundu laikā. Vismaz man tas prasīja vairāk laika, tomēr esmu gandarīta, ka bija iespēja apgūt tādas prasmes par kurām tikai nojautu (nekad jau nebija brīva laika!). Ja runā par kursa tehnisko pusi - Google Classroom izmantošanu, piekļuvi materiāliem, uzdevumu nodošanu, tad jāsaka, ka tas visumā bija saprotams, lai arī sākotnēji prasīja daudz vairāk laika, kā biju ieplānojusi. Bet es to paveicu un man IR jaunās zināšanas par Google Disku.
 • afbeelding van Liene Sevastjanova
  Es pilnībā piekrītu, ka tiešsaistes kursos var piedalīties visi un ja skatās uz vebināriem tos var noklausīties jebkurā,laikā.