chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

Blogs

Arkkitehtuurimuseon blogisarja: Lontoon taideyliopiston (UIA) kurssi syvensi näkemyksiä yleisötyön osallistavista toimintatavoista

05/06/2020
door Ilona Hilden
Taal: FI

Suomen arkkitehtuurimuseon yhteistyöpäällikkö Arja-Liisa Kaasinen haki Euroopasta oppia museon osallistavaan yleisötyöhön Erasmus+-liikkuvuushankkeen puitteissa. Lontoon taideyliopiston (UAL) järjestämällä viikon pituisella toiminnallisella The Art of Social Engagement -kurssilla kansainvälinen ryhmä oppi asioita yhdessä tekemällä. Blogissa Kaasinen avaa kurssin antia.
 

Arja-Liisa Kaasinen Lontoon taideyliopiston (UIA) Chelsea Art Collegen edessä

Arkkitehtuurimuseon yhteistyöpäällikkö Arja-Liisa Kaasinen matkalla Chelsea Art Collegeen. Kuva: Arja-Liisa Kaasinen


Osana Arkkitehtuurimuseon Erasmus+-liikkuvuushankentta osallistuin heinäkuussa 2019 Lontoon taideyliopiston (UIA) järjestämälle viikon mittaiselle The Art of Social Engagement -kurssille. Kurssi oli tarkoitettu jatkokoulutukseksi museoissa, gallerioissa ja muissa kulttuuri-instituuteissa toimiville yleisötyön tekijöille: kuraattoreille, fasilitoijille, museopedagogeille ja muille yleisön ja sidosryhmien parissa toimiville ammattilaisille. Kurssin osallistujat tulivat kuudesta maasta, joten näkökulma yleisötyön kehittymiseen erilaisissa maissa ja organisaatioissa oli kansainvälinen. 

University of Arts London muodostuu kuudesta taidekoulusta. Tämän kurssin kotikampuksena toimi viihtyisä Chelsea Art College, taideyliopisto Tate Britain -museon naapurissa. Opiskelu tapahtui suurelta osin myös aidoissa Lontoon museo- ja galleriaympäristöissä, joissa toteutimme pareittain ja ryhmissä aktiivisiin oppimismentelmiin perustuvia harjoituksia. Viikon aikana vierailimme ja työskentelimme V&A -museossa, The Photographer`s Galleryssa, Serpentine Pavilion Galleryssä ja Camden Art Centressä. Näissä kohteissa saimme näyttelyihin ja kokoelmiin liittyviä tehtäviä, joiden kautta opimme hankkeiden konseptoinnista, budjetoinnin ja rahoituksen periaatteista, hankkeiden mittaamiseen ja arviointiin liittyvistä työkaluista sekä yleisötyön strategisesta suunnittelusta. 
 

Kaksi kurssin opiskelijaa esittelee parityötään hymyillen

The Art of Social Engagement  -kurssilla työskenneltiin tiivisti ryhmissä ja pareittain. Kuva: Arja-Liisa Kaasinen.

Vaikka museoalalla on perinteisesti luotettu vahvaan asiantuntijarooliin, Suomessa museoiden yleisötyössä ja pedagogiikassa korostuvat jo osallistavat menetelmät ja erilaisten yleisöryhmien kanssa käytetyt yhteisölliset työtavat. The Art of Social Engagement vei ajatusta vielä askeleen pidemmälle uudenlaiseen toimintaan, jossa keskiössä ovat yleisön omat lähtökohdat ja osallisuuden lisääminen myös sellaisten yleisöryhmien parissa, jotka eivät vielä kuulu museon tai gallerian yleisöön. Huomiota kiinnitettiin esimerkiksi työskentelyyn vähemmistöryhmien ja kansalaisaktivismin parissa. 

Päivittäin vaihtuvat ryhmätehtävät olivat inspiroivia ja haastavia. Saimme esimerkiksi toteuttaa V&A -museon tulevaisuus-osastolle ohjelmiston, jonka kohderyhmänä olivat neurologisista syistä ympäristön eri tavalla kokevat henkilöt. Kokonaisuus toteutettiin yhteissuunnitteluna kohderyhmän kanssa. Saimme pohdittavaksi myös yleisötyön etiikkaan ja erilaisten tulkintojen sallimiseen liittyviä peruskysymyksiä. Museoiden yhteiskunnallinen rooli ja vaikuttavuus puhututtavat vahvasti maasta riippumatta, ja kysymykset kulttuuri-instituutioiden yleisöpohjan laajentamisesta ovat samankaltaisia Euroopan eri maissa. Koin kurssin yhteisöllisen työtavan erittäin toimivaksi. Tehtävät olivat haastavia ja keskustelulle oli kovasti tarvetta.     

Uusi museolaki määrittelee museoiden roolia ja toiminnan tavoitteita entistä vahvemmin demokratian ja tasa-arvoisen yhteiskunnan vahvistamisen näkökulmista. Yleisöryhmien mukaan ottaminen ja osallistavien työtapojen kehittäminen on hyvä keino edetä tällä tiellä. Arkkitehtuuri ja rakennettu ympäristö kuuluvat meistä jokaiselle. Museot ovat yhteisiä tiloja – on tärkeää saada lisäoppia ja eurooppalaista vertaisnäkökulmaa siitä miten rakennamme entistä yhteisöllisempiä toimintatapoja. 
 

Kurssilla opittiin ryhmä- ja paritöitä tehden

The Art of Social Engagement -kurssin päivittäin vaihtuvat ryhmätehtävät olivat inspiroivia ja haastavia. Kuva: Arja-Liisa Kaasinen.Teksti: Arja-Liisa Kaasinen, Arkkitehtuurimuseo 


Vuonna 2019 Arkkitehtuurimuseon asiantuntijat laajensivat osaamistaan Erasmus+-liikkuvuusohjelmassa. Ohjelman puitteissa toteutettiin seitsemän opintomatkaa, joiden aikana vierailtiin yhdessätoista museossa eri puolilla Eurooppaa. Matkoilla hyödynnettiin  job shadowing -menetelmää: näkökulmat vaihtelivat museon kokoelmanhallinnasta näyttelyihin ja yleisötyöhön. Blogisarja avaa, millaisia asioita matkoilla opittiin. 

 

PALAA ETUSIVULLE

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn