chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

Blogs

Video i ozbiljne igre

30/05/2020
door EPALE MONTENEGRO
Taal: HR
Document available also in: EN IT

Industrija video igara konstantno se razvija u proteklim decenijama. Prvi uzorak video igara se pojavio u ranim pedesetim, ali je počeo dobijati na popularnosti između sedamtesetih i osamdesetih godina, sa postepenim uvođenjem konzola za igre i kućnih kompjutera. Od tada, tržite video igara se razvija korak uz tehnološki razvoj. Danas, ponuda video igara je izuzetno velika i raznovrsna, gdje postoje proizvodi dostupni ne samo za konzole i kompjutere, već i za mobilne uređaje. Studije pokazuju da je vrijednost video igara na globalnom tržištu dostikla oko 151 milijardu dolara u 2019. godini¹ a da će nastaviti sa rastom u narednim godinama. Osim isključivo zabavnih karakteristika, video igre se takođe razvijaju u svrhu obrazovanja i učenja. Poznatije kao “ozbiljne igre”, igre za obrazovanje i razvoj vještina dobijaju sve veću popularnost u mnogim sektorima.

Definicija ozbiljnih igara

Ozbiljne igre, koje se takođe zovu i primijenjene igre, predstavljaju onu vrstu video igara čija glavna svrha nije zabava. One se razvijaju i koriste za podučavanje i unapređenje različitih vještina. Učenje zasnovano na igrama postaje sve više popularno u sektorima kao što su obrazovanje, zdravstvo, upravljanje u urgentnim situacijama, inžinjering, prostorno planiranje, nauka ili odbrana. Ozbiljne igre ne samo da omogućavaju vježbu u bezbjednom, virtuelnom okruženju, već i omogućavaju sticanje znanja putem interaktivnih, motivišućih i angažujućih vježbanja.

Prednosti ozbiljnih igara

Postoje mnogobrojni benefiti od sprovođenja učenja zasnovanog na igrama i primijenjenih igara. Prvo, ozbiljne igre omogućavaju šansu da se smanje troškovi obrazovanja i da isto bude dostupno široj javnosti. Oni koji uče ne moraju fizički biti prisutni na predavanjjima, oni mogu vježbati u bilo koje vrijeme, na mjestu koje im najviše odgovara. Interaktivne vježbe angažuju sve učenike direktno u zadatke, obezbjeđujući jednako učešće i isti nivo postignutih vještina. Digitalni oblik i direktan angažman povećavaju motivaciju učenika. Štaviše, onaj koji uči dobija direktne i personalizovane povratne informacije, što je teško postići u učionicama i kolektivnom učenju. Sve više igara koje obuhvataju tehnologije za virtuelnu stvarnost omogućavaju učenicima da direktno “uđu” u neku sitaciju, koja je naročito korisna za obuku spasavanja vojnog osoblja. Posljednje ali ne i najmanje važno, ozbiljne igre omogućavaju bezbjedno okruženje za vježbu za različite sektore, gdje greška ili neodgovarajuća priprema mogu ponijeti život ili zdravlje.

Ozbiljne igre u različitim industrijama

Ozbiljne igre se naširoko koriste u različitim industrijama. Jedan od prvih sektora koji je uveo učenje zasnovanje na igrama jeste avijacija, gdje sevsimulator leta koristi još od 1982² godine. Zatim su milioni pilota širom svijeta završili obuku za svoju profesiju putem ovih alata. Primijenjene igre se takođe cesto koriste i u sektoru zdravstva. Ne samo da omogućavaju zdravstvenim stručnjacima da se osposobljavaju u virtuelnim prostorijama, simuliraju urgentne situacije ili uče određene vještine, oni su takođe koristan alat za promociju zdravog stila života među pacijentima, za rehabilitiaciju i slično. Odbrana i vojsa predstavljaju još jednu granu industrije koja često koristi ozbiljne igre za upoznavanje i pripremanje osoblja za urgentne i životno ugrožavajuće situacije. Policajci, vatrogasci ili vojnici koji obavljaju obuku u stvarnom ali bezbjednom okruženju mogu naučiti kako da se suočavaju i reaguju u različitim okolnostima.

Ozbiljne igre imaju značajnu ulogu u školskom obrazovanju i obrazovanju odraslih, naročito kada je u pitanju učenje stranih jezika. Učenici mogu lako unaprijediti svoje gramatičke vještine, upamtiti vokabular, vježbbati izgovor ili kontrolisati nivo svog znanja pomoću brzih i interaktivnih testova.

Budućnost ozbiljnih igara

Sa napretkom digitalizacije različitih industrija, interesovanje za učenje zasnovano na igrama će još više rasti u narednim godinama. Jednostavan pristup za učenike, djelotvornost, direktna uključenost učenika i smanjenje troškova obuke samo su neke od osobina u korist ekspanzije ozbiljnih igara. Razvoj savremenih tehnologija će omogućiti konstantno unapređenje igara i otvoriće mogućnost da se ponudi sve više perspektiva za učenje u rastućem broju sektora.

 

 

Izvori:

1. https://www.grandviewresearch.com/industry-analysis/video-game-market

2. https://www.growthengineering.co.uk/10-serious-games-that-changed-the-wo...

3. https://en.wikipedia.org/wiki/Serious_game

4. https://www.game-learn.com/all-you-need-to-know-serious-games-game-based...

5. https://en.wikipedia.org/wiki/Video_game_industry

Izvor fotografija: Unsplash, Pixabay

Labels:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
Refresh comments Enable auto refresh

1 - 2 van 2 weergegeven
 • afbeelding van Alessandra Ceccherelli
  Grazie Ines per il contributo molto interessante. 
  E' ora disponibile anche la versione in italiano per darne maggiore diffusione nazionale:

  Alessandra Ceccherelli
  Comunicazione Epale Italia
 • afbeelding van Marianna Okomane
  Totally agree about the role of games in school and adult education. The idea is that not all of the games are translated into other languages. When I was a school student, I had several classmates who played games on an everyday basis and their English developed rapidly. The one thing that I’ve noticed most is that they weren’t afraid of speaking, which is rather uncomfortable for most students who are having their EFL or ESL program at school. 
   Also games can be used as a support tool to complement traditional teaching methods to improve the learning experience of the learners while also teaching other skills such as following rules, adaptation, problem solving, interaction, critical thinking skills, creativity, teamwork, and good sportsmanship.