chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

Blogs

Poziv za korištenje MOOC otvorenih centara za učenje u virtualnoj mobilnosti

04/05/2020
door Martina Pervan
Taal: HR
Document available also in: EN DE ES

Lesezeit circa 5 minutes - Lesen, liken, kommentieren! 


Open Virtual Mobility

Projekt Otvorena virtualna mobilnost (skraćeno: OpenVM) je trogodišnje (2017-2020) strateško partnerstvo za inovacije i razmjenu najboljih praksi koje se financira iz europskog programa Erasmus + Europske komisije. Pozivamo sve sveučilišne predavače da koriste OpenVM MOOC-ove programe u OpenVM Learning Hubu kako bi podržali postojeće ili nove nastavne programe i / ili preporučili OpenVM MOOC-ove studentima za samostalno učenje. OpenVM-MOOC osmišljeni su kako bi podržali virtualnu mobilnost, posebno u kontekstu otvorenog obrazovanja, ali mogu se koristiti i u drugim obrazovnim kontekstima jer se vještine koje ih podržavaju mogu koristiti u mnogim različitim područjima.

Što je virtualna mobilnost?

Virtualna mobilnost postala je dragocjeno sredstvo koje omogućava međunarodno akademsko iskustvo u situacijama kada fizički ne možemo putovati na sveučilište u drugu zemlju. Virtualna mobilnost odnosi se na oblik akademske mobilnosti u kojem studenti i predavači na sveučilištu mogu učiti ili podučavati koristeći digitalne alate i platforme bez fizičkog putovanja na neko drugo sveučilište u inozemstvu. Virtualna mobilnost može biti nadopuna za fizičku pokretljivost, kao što su Programi mobilnosti Erasmus + dopunjuju ih ili čak zamjenjuju jer nisu potrebna putovanja. Edukacija se može odvijati u prisutnom, kombiniranom ili internetskom obliku.

Virtualnu mobilnost učitelji i učenici mogu koristiti za sljedeće zadatke:

 

 • Priprema za fizičku pokretljivost (prije putovanja)
 • Mješovita mobilnost (kombinirana fizička i virtualna mobilnost)
 • Praćenje fizičke mobilnosti (nakon putovanja)
 • Sudjelovati u međunarodnoj mobilnosti bez fizičke mobilnosti (bez putovanja)

 

Projekt Otvorena virtualna mobilnost

Projekt Open Virtual Mobility (skraćeno: OpenVM) je trogodišnje (2017-2020) strateško partnerstvo za inovacije i razmjenu najboljih praksi koje je pokrenulo europski program Erasmus + Europske komisije. U projektu OpenVM zajedno radi deset europskih visokoškolskih organizacija. Više možete saznati ovdje https://www.openvirtualmobility.eu/about/454-partners

Jedan od ključnih rezultata projekta Open Virtual Mobility-Projekts je Open Virtual Mobility Learning Hub (OpenVM Learning Hub), internetsko okruženje za učenje za razvoj, procjenu i prepoznavanje vještina u području virtualne mobilnosti u visokom obrazovanju.

Ovdje se možete prijaviti na koncentrator https://hub.openvirtualmobility.eu

OpenVM centar za učenje i mini-MOOCs

OpenVM Hub Learning Hub sadrži seriju od osam mini MOOCs u svakom od osam područja kompetencije. Svaki Mini-MOOC posvećen je specifičnom području sposobnosti koje je potrebno za uspješno bavljenje područjem virtualne mobilnosti. U svakom Mini-MOOCs, polaznik može učiti na jednoj od tri razine: osnovnoj, srednjoj i naprednoj.

 

Učenici mogu razviti kompetencije u sljedećih osam skupina kompetencija:

 1. Medijske i digitalne vještine
 2. Aktivne samouređene vještine učenja
 3. Autonomno učenje
 4. Umreženo učenje
 5. Interkulturalne vještine i stav
 6. Interaktivno i kolaborativno učenje u autentičnom međunarodnom okruženju
 7. Prihvaćanju
 8. Otvoreno znanje o virtualnoj mobilnosti

Svi OpenVM MOOCs dizajnirani su kao mini MOOCs. Svaki pojedinačni Mini-MOOC  je manji, kraći i obuhvaćaja manje sadržaja, te manje vještina od tradicionalnih MOOCs, koji su puno duži i teže ih je ispuniti. Detaljna struktura OpenVM-Mini-MOOCs rješava problem angažmana i gubitka motivacije za duže internetske tečajeve. Serija od osam mini-MOOCs želi olakšati učenje koje je pravovremeno i u pokretu.

Izrada pojedinih staza učenja

Budući da je svaki mini-MOOC podijeljen na tri razine, način učenja može dizajnirati svaki polaznik, ovisno o početnoj i željenoj razini kompetencija. Za procjenu početne razine određenih vještina, svaki mini-MOOC započinje s urađenom procjenom kompetencija. Na temelju rezultata prethodne procjene, jedna od tri razine predlaže se učeniku, koji tada može odabrati preporučeni put.

Na taj način učenici mogu fleksibilno i modularno učiti u skladu s vlastitim interesima, potrebama i sklonostima.

Open Virtual Mobility MOOCs

Abbildung 1: Lernwege in OpenVM MOOCs

 

 

Pozivamo sve predavače na sveučilištu da koriste OpenVM MOOCs sa studentima i / ili da preporuče OpenVM MOOCs studentima za samostalno učenje.

OpenVM MOOC-ovi dizajnirani su da podrže virtualnu mobilnost, posebno u kontekstu otvorenog obrazovanja, ali mogu se koristiti i u drugim obrazovnim kontekstima jer se vještine koje ih podržavaju mogu koristiti u mnogim različitim područjima.

Ako želite saznati više o tome, pogledajte našu OpenVM brošuru

 


O autorici:

Prof. Dr. Ilona BuchemIlona Buchem profesorica je za medije i komunikaciju na Sveučilištu primijenjenih znanosti Beuth u Berlinu,odsjek za tehniku i ekonomiju. Doktorirala je poslovno obrazovanje na Sveučilištu Humboldt, stekla je diplomu i iz poslovne administracije sa Sveučilišta St. Gallen, Švicarska. Njezino je istraživanje i podučavanje usredotočeno na nove digitalne medije za komunikaciju i suradnju. Sudjelovala je u brojnim projektima čiji je cilj unapređenje digitalizacije kako u visokom obrazovanju tako i u industriji. Ilona Buchem bila je voditeljica u mnogim domaćim i međunarodnim istraživačkim i razvojnim projektima, uključujući „Open Virtual Mobility” – na Erasmus+ strateško partnerstvo za razvoj, procjenu i prepoznavanje vještina virtualne mobilnosti u kontekstu otvorenog obrazovanja. Također sudjelovala je i kao projektni partner u mnogim projektima, uključujući "OBERRED" - Erasmus + strateško partnerstvo Ekosistem otvorenog značaja za prepoznavanje vještina upravljanja podacima i razmjenu podataka "CORALL" - Erasmus + strateško partnerstvo na mrežnim resursima usmjerenim na treniranje. Za Autonomno učenje LSP-a, "BewARe" - Senzorski podržan pokret za starije osobe u inteligentnom sustavu proširene stvarnosti i "ePA-Coach" - projekt o digitalnoj suverenosti u kontekstu elektroničkog dosjea o pacijentima. Njeni dosadašnji projekti uključuju "Open Badge Network" - strateško partnerstvo Erasmus + posvećeno otvorenim akreditivima, " Digital Future" - projekt koji je osnovao Stifterverband fuer die Deutsche Wissenschaft s ciljem razvoja strategija digitalizacije u visokom obrazovanju, BeuthBonus i CreditPoints - kvalifikacija programa za akademske migrante, financiran od njemačkog Ministarstva za zapošljavanje i socijalna pitanja i dio saveznog programa "Integracija putem kvalifikacija" i Fitness MOOC - istraživački i razvojni projekt koji je razvio nosivo rješenje temeljeno na tehnologiji za starije osobe. Za dodatne informacije, uključujući publikacije, pogledajte njezinu internetsku stranicu: https://prof.beuth-hochschule.de/buchem .

 


Diese Artikel könnten Ihnen auch gefallen:

Für Europa eine Bereicherung: Mobilität in der Erwachsenenbildung [DE]

How to tackle the carbon footprint of European projects?

Using EPALE for virtual mobility and exchange

EPALE Community Response to COVID-19 - Share, exchange, inspire!

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email