chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

Blogs

Életpálya-tanácsadási rendszerek és fejlesztési lehetőségei

10/04/2020
door Péter Éva Kovácsné
Taal: HU

Folyamatos technológiai forradalmat élünk, a munkaerő-piac változásai egyre nehezebben kiszámíthatók, ezáltal az egyén szakmai életútja is egyre nehezebben tervezhető. Egyes munkakörök és foglalkozások tartalma átalakul, egyes szakmák eltűnnek, újak alakulnak. Jelentős azon munkavállalók száma, akik "elavult" szakképesítéssel vagy a XXI. század gazdasági kihívásainak nem megfelelő készségekkel rendelkeznek. Az egyénnek folyamatosan fejlesztenie kell magát, hogy megbirkózzon a változó munkaerőpiac kihívásaival. Az egyénnek további életpályáját meghatározó döntéseket kell hoznia, melynek sikere attól függ, ismeri-e lehetőségeit, vannak-e megfelelő információi, van-e olyan tanácsadói rendszer, mely hatékony segítséget nyújt számára. Az új készségek, kompetenciák megszerzésére és a pályamódosításra az átképzés, továbbképzés is lehetőséget kínál. 

„Az életpálya tanácsadás (lifelong guidance, LLG) olyan tevékenységek összessége, amelyek bármilyen korosztályhoz tartozó állampolgár számára, élete bármely időszakában lehetővé teszi, hogy felmérje képességeit, kompetenciáit és érdeklődését, erősíti önismeretét, abból a célból, hogy észszerű oktatási, képzési és foglalkoztatási döntést hozzon, valamint, hogy menedzselni tudja egyéni életútját a tanulás, a munka és egyéb olyan területen, ahol ezeket a képességeket és kompetenciákat elsajátítja vagy használhatja". (Európai Pályaorientációs Szakpolitikai Hálózat Szótára, 2013). 

Az élethosszig tartó pályaorientáció szakmai pályafutásuk kialakításában segíti az embereket. A tanulás fontosabb, mint valaha. Az élet minden pontján szükség van rá:

 • az iskolában
 • képzéstípus választásakor (pl. szakképzés, felsőoktatás, továbbképzés),
 • pályakezdőként
 • egy másik állás keresése során
 • vállalkozóvá válás segítése során
 • az önismeret és életpályaépítéshez szükséges kompetenciák fejlesztésében
 • a társadalmi beilleszkedésért folytatott küzdelem során
 • a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtésében.

A pályaorientáció a modern oktatási és képzési rendszer elemi alkotórésze, amely eligazítást, illetve új irányt hivatott mutatni a 21. századi készségek elsajátításában a fiatalabb és az idősebb generációknak egyaránt. Az életpályatanácsadás döntések sorozata, folyamatként kell, hogy kísérje az egyén életútját az általános iskolától a szakmai életútja végéig.   

  

Életpálya-tanácsadási rendszerek fejlesztésére vonatkozó uniós irányelvek

Európa évszázados pályaorientációs hagyományokkal rendelkezik, amelynek szakpolitikai keretei nemzetenként eltérően alakulnak. 

Az Európai Unió szervezetei számos irányelvet, ajánlást, javaslatot, célt fogalmazott meg az uniós országok számára, amelyek pályaorientációs/életpálya-tanácsadói rendszerük kiépítésében, fejlesztésében támpontot adhatnak:

- Az egész életén át tartó tanuláshoz kapcsolódó tanácsadáshoz való minél szélesebb körű hozzáférés biztosítása (minden állampolgár számára bármikor, bárhol elérhető, átlátható, érthető, rugalmas, felhasználóbarát, átfogó és integrált oktatási, foglalkoztatási, és munkaerőpiaci információs rendszer). Különös figyelmet kell fordítania arra, hogy a hátrányos helyzetű emberek részére is ismertté, valamint elérhetővé váljanak a pályaorientációs rendszerek, programok. 

A következő keretek mellett ajánlják kialakítani a tanácsadási rendszereket:

 • pályaorientációs/életpálya-tanácsadási szolgáltatások minőségbiztosítása  
 • életpályamenedzsment készségek megszerzésének támogatása, tanácsadó szakemberek magas szintű képzésének, továbbképzésének biztosítása
 • informális, nonformális kompetencia elismerés rendszerének kidolgozása, működtetése
 • ágazatok közti stratégia kidolgozása 
 • nemzetközi jó gyakorlatok megosztását szolgáló mechanizmusok kidolgozása
 • az állampolgárok életpályaépítéshez szükséges képességének fejlesztését szolgáló programok, szolgáltatások kifejlesztése
 • a karrierfejlesztési programok és szolgáltatások ismertségének és az azokhoz való hozzáférés javítása
 • a karrierfejlesztés integrálása a társadalomba
 • kormányok közötti koordináció és együttműködés támogatását célzó mechanizmusok kidolgozása
 • források biztosítása az innováció támogatására és az új, kísérleti programok és szolgáltatások kifejlesztésére.

Az említett irányelvek megvalósítása, az életpálya-tanácsadás rendszerének működése tagállamonként kisebb, nagyobb eltéréseket mutat. Magyarországon a Társadalmi Megújulás Operatív Programnak (TÁMOP 2.2.2-12/1) volt általános célkitűzése a pályatanácsadás és információs eszközök továbbfejlesztése, valamint ezek elérhetővé tétele minden érintett fél számára, következésképpen pedig az aktív korú népesség munkaerőpiaci hatékonyságának növelése. A program értékeléséről itt olvashat részletesen. Ez a tanulmány tájékozódási szempontokat is nyújt a pályaorientáció, a karrierutak magyarországi kiépítésének fejlesztésére.

 

Felkeltettük az érdeklődését?
Olvassa el az Életpálya-tanácsadás témahetünk további cikkeit is!
Karrier Újratöltve – a Euroguidance Pályatanácsadó Díjra beadott pályázatok felnőttekkel foglalkozó jó gyakorlata
Karrier tanácsadás vs. coaching
Változó készségstruktúrák: kereslet és kínálat alakulása a jövő munkaerőpiacán
VR eszközök használatának előnyei az életpálya-tanácsadás területén
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email
Refresh comments Enable auto refresh

1 - 5 van 5 weergegeven
 • afbeelding van Csilla Miátovics
  Az életpálya-tanácsadásra valóban igény lenne, a gyerekek pályaorientációjától kezdve egészen a nyugdíjas korig. Megfelelő jogszabályokra, programokra és főként képzett szakemberekre van szükség, akik eljutnak még a hátrányos helyzetűekhez és az 50-60-as korosztályhoz is. A jelenlegi vírushelyzet is kihívásokat jelent a munkavállalók számára, nekik is azonnali segítség lenne a lehetőségek kiválasztásában az életpálya-tanácsadás. Fontos lenne, hogy minél több emberhez eljusson ez a jó szolgáltatás.
 • afbeelding van Anildo Vedovatti
  Az állampolgárok szabad mozgása elv miatt rendkívül fontosnak tartom, hogy a hazai élet-pályatanácsadás lépést tartson az európia változásokkal. és azoknak megfelelő hazai adaptációját képes legyen létrehozni. Ehhez szükséges a szakemberek számára minél több információt megosztani, és közös platformokon - mint az EPALE oldal  - ezeket megvitatni.
 • afbeelding van Eszter KARVAZY
  Bár a hálózat megszűnt néhány éve, az alábbi linken sok érdekes, jó anyag megtalálható a témában:http://www.elgpn.eu/

 • afbeelding van Kiss Ilona
  Számomra a cikk legfontosabb mondanivalója ez a mondat volt: "minden állampolgár számára bármikor, bárhol elérhető, átlátható, érthető, rugalmas, felhasználóbarát, átfogó és integrált oktatási, foglalkoztatási, és munkaerő-piaci információs rendszer". Teljesen egyetértek vele, és úgy érzem az elkövetkező időszakban ennek hatalmas jelentősége lesz, azok számára akik most megtorpanásra kényszerültek a karrierútjukban. Ki milyen formában kap segítséget és az alapján merre tud elindulni nagyon változó még. 

  Amire a napokban felkaptam a fejem az álláskereső portálok hihetetlen gyors reakciója a piaci igény változásával. Volt portál ahol rögtön előtérbe kerültek azok az ágazatok ahol kialakult a veszélyhelyzet következtében a munkaerőhiány, illetve még külön hírlevélre is lehetett iratkozni ezekkel kapcsolatosan. Volt olyan oldal ahol kifejezetten a rendezvényszervezők feliratkozását várták, hogy amin indul a gazdaság, rögtön már egy kész listából szólítsák meg az álláskeresőket. Emellett az átlátható oktatási rendszer felé is született lépés egy új kormányzati oldal formájában, amely e-learning oktatási lehetőségeket kínál cégeknek. Tehát vannak pozitív törekvések minden oldalról, még ha az ideál eléréséhez egy hosszú út vezet.
 • afbeelding van Alexandra Szabo
  Úgy emlékszem a TÁMOP 2.2.2-12/1 pályázat alatt megjelent több számban az "Életpálya tanácsadás" folyóirat. Hasonló támogató és ismeretmegosztó, akár online, újság nagy segítség lenne a szakemberek számára.