chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

Blogs

A koronavírus és az otthon tanulás: egy nagyon személyes nézőpont

31/03/2020
door Györgyi Bajka
Taal: HU
Document available also in: EN IT

Coronavirus and homeschooling

Emilia Romagna tartományban február 23. hétfő óta zárva tartanak az iskolák és az egyetemek. Három gyermekem számára az első napok az örömteli pihenés és semmittevés időszakát jelentették. De nem kellett sokat várni ahhoz, hogy az iskolák és az egyetemek megszervezzék magukat, így az otthonom immár egy multifunkcionális iskolaként működik.

A középiskola második évfolyamán tanuló P. reggel 8.30-tól latin, angol és olasz irodalom órákon vesz részt a tanáraival. A matematikatanárnak is sikerült végül elindítania és működtetnie az online oktatást, így P. órarendje gyakorlatilag megtelt. A távmunkához a Google Meet alkalmazást használják táblagépükön vagy okostelefonjukon. A tanár elmagyarázza az adott témát, bemutatja a PowerPoint prezentációt, és időnként kérdéseket tesz fel a tanulóknak.
Most ép Alessandro Manzoni Promessi Sposi (A jegyesek) című regényét tanulják, és a tanár ma délelőtt bejelentette, hogy hamarosan a 17. századi pestisről szóló fejezeteket fogják megbeszélni.

Úgy tűnik, hogy a rendszer működik: a tanárok előre elkészítik az óra anyagát, hogy hatékonyabbak legyenek, és a legnyugtalanabb diákok már nem zavarják a többi tanulót. A tanulók kénytelenek hagyni, hogy egyszerre csak egyikük beszéljen, hogy mindenki háttérzaj nélkül hallhassa a másikat, és az osztályteremben a rendes tanítási időszakban kialakult viszonynak köszönhetően a tanár és tanulói közötti személyes és tanár-diák kapcsolat sem változott.

Egy másik szobában az első éves filozófia szakos S. meghallgatja az Esztétika és az ókori filozófia története című órát a Bolognai Egyetem által használt Microsoft Teams alkalmazás segítségével. Fejhallgatóval ül az asztalnál, mellette egy palack víz, és kézzel jegyzeteli a hallottakat. Az egyetemi kurzusokon az oktatók és a hallgatók között nehezebb személyes kapcsolatot kialakítani, mivel a járvány kitörése előtt nem létezett egy adott osztály. Itt a hangsúly a tudás átadásán van.

Szintén a nyugat legrégibb egyetemén használt alkalmazáson keresztül követi az órákat távolról a harmadéves közgazdászhallgató I. Ő is fejhallgatóval és jegyzetfüzettel hallgatja a nemzetközi közgazdaságtan, az angol nyelv és a pénzügyi közvetítők közgazdaságtana tantárgyakat. Megpróbálják fenntartani a normalitást ebben a nehéz időszakban is: a nemzetközi közgazdaságtant tanító tanár az órákat azzal indítja, hogy megkérdezi 100 online hallgatóját: „Mostak kezet?”.

A gyermekeim nincsenek egyedül. Rekordszámú gyermek és fiatal nem jár iskolába vagy egyetemre a kormányok által elrendelt iskolabezárások miatt, amellyel a koronavírus terjedését igyekeznek lassítani. Az UNESCO megfigyelése szerint 56 országban zárták be az iskolákat országszerte, ami több mint 516,6 millió gyermeket és fiatalt érint. További 17 országban csak bizonyos helyeken zártak be iskolákat, és ha ez országszerte megtörténik, további több száz millió tanuló oktatásában támadhatnak nehézségek.
(Unesco, COVID-19 Educational Disruption and Response [COVID-19: Zavar az oktatásban és a válaszintézkedések], utolsó frissítés: 2020. március 16.)

A családok kényszerűségből maradnak otthon, ez a fiatalok és a tinédzserek számára – akiknél elsődleges fontosságú a kapcsolat társaikkal – komoly nehézséget okoz.

Néhány este társasjátékokat játszottunk és filmeket néztünk. Tegnap este azonban a gyerekeim saját barátaikkal szőttek terveket, mindegyikhez külön alkalmazást használva. Az estét virtuálisan együtt töltötték az eszközeik segítségével, és még társasjátékokat is játszottak.

Röviden: az elszigeteltség nehéz, de az alapvető digitális készségek lehetővé teszik számukra, hogy továbbra is kapcsolatot tartsanak barátaikkal, iskolatársaikkal és ismerőseikkel.

Mennyire más ez az idős szüleim esetében, akik a többi, a koronavírus által leginkább veszélyeztetett idős emberhez hasonlóan bevackolták magukat otthonaikba. Számukra az alapvető digitális készségek hiánya (amely életkoruk és iskolai végzettségük miatt érthető) azt jelenti, hogy társasági kapcsolataik telefonhívásokra korlátozódnak, és az információk csak rádión és televízión keresztül jutnak el hozzájuk. Ez jelentős korlátozó tényező számukra, de ezen most nem lehet változtatni.

Apám az elmúlt napokban megtanulta viszont, hogy hogyan videotelefonáljon a WhatsApp segítségével, mivel már nagyon szerette volna látni az unokáit és megtudni, hogy mi történt velük mostanában.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
Refresh comments Enable auto refresh

1 - 3 van 3 weergegeven
  • afbeelding van Nikolett Koller
    Valóban nagy előny, hogy napjainkban van arra lehetőség, hogy ebben a helyzetben is tudjanak a gyerekek osztálytársaikkal, csoporttársaikkal, barátaikkal könnyedén kapcsolatot tartani, valamint az oktatás sem állt meg erre az időre. A családban és ismerősi körben én azt tapasztalom, hogy a középiskolások és egyetemisták számára nem okozott nagy problémát ez az átállás és könnyedén alkalmazkodtak a helyzethez, azonban az általános iskolás korosztály számára nagy problémákat tud okozni a digitális oktatás, pláne ha a szülő sem jártas annyira a új technológiák világában. A gyerekek sokszor elvesznek a különböző oktatási platformok között, nehezen igazodnak el azokon. Emellett a kevésbé ellenőrzött és önálló feladatvégzésnek köszönhetően sokkal kevesebb tudást sajátítanak el, mint normál esetben, valamint a számonkérések során a tanárok/tanítók nehezen tudnak olyan számonkérési módot találni amely a tanulók valódi tudásáról adhat számot.
  • afbeelding van Annamária Kiss
    Rendkívül hasznos a gyakorlati tapasztalat megosztása ezen a téren. A Google Meet és a Microsoft Teams mellett, még a Zoom választása is sikeres lehet, bár a program csak 40 percig ingyenes. Úgy látom, hogy a legfontosabb területeken kibontakozóban vannak a tapasztalatok; melyik csatornát, mire érdemes használni a tanulás és home office során. Ami még új terület és érinti is a cikk, a hasznos időtöltés a karantén idején. Jelenleg több múzeum is online térben elérhetővé tette a tárlatát, ami jó lehetőség, hogy egy háztartásban élők közösen nézzék meg. Ugyanakkor szerintem éppen ennyire fontos a nem egy háztartásban élők közös szabadidejének hasznos eltöltése, amire remélem még láthatunk jó példákat. A közös társasjáték akár az együttműködést és a kommunikációt is tudja fejleszteni, így esetleg a későbbiekben csapatépítési eszközként is alkalmazhatóak az új fejlesztések olyan kollégák esetében, akik egymástól a térben távol dolgoznak együtt. 
  • afbeelding van Éva Kovácsné Péter
    A koronavírus okozta karantén helyzet a magyar családok életét is nagy mértékben megváltoztatta. A digitális tanulásra, távmunkára való átállás sok magyar család részére nehézségeket okozott. Egyrészt, mert sokunknak eddig nem voltak  tapasztalataik, gyakorlatuk az online tanulás és munkavégzés terén, másrészt sok háztartásban az ehhez szükséges megfelelő mennyiségű informatikai eszköz sem állt rendelkezésre. Érthető, hiszen egy nagycsaládban sem tartanak fenn a családtagok számával megegyező számú laptopot, számítógépet. Nincs is rá szükség. A családtagoknak normál helyzetben nem egyidőben van szükségük az informatikai eszközökre. Most viszont a gyerekeknek azonos időben kell, hogy résztvegyenek az online oktatáson, ez a helyzet a sokgyermekes családoknál fokozta a családban kialakult feszült hangulatot, főleg még ha a szülők is távmunkában dolgoznak.