chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

Leermiddel

Szénlábnyom-kalkulátor

Taal: HU
Document available also in: EN ET SL PL SK

Gepost door Györgyi Bajka

A Global Footprint Network által kifejlesztett személyes szénlábnyom-kalkulátor a kiválasztott országok nemzeti szénlábnyom-kimutatásának adatain alapul. A személyes nemzeti szénlábnyomot különféle végfelhasználási kategóriákra (élelmiszer, lakhatás, mobilitás, áruk és szolgáltatások) és földtípusokra (erdő, termőterület, energia, halászat, legelő) lehet felosztani. Ez egy olyan mátrixot eredményez, amely az egyes országok átlagos fogyasztási profilját használja az ökológiai lábnyom különböző kategóriákba történő elosztására.

A személyi kalkulátor olyan kérdéseket tesz fel, amelyek segítségével az országban tapasztalható átlagos magatartáshoz viszonyítva növeli vagy csökkenti a mátrix különböző részeit. Például ha valaki azt adja meg, hogy kétszer annyi marhahúst eszik, mint az országos átlag, akkor az ő „marhahúslábnyoma” megduplázódik, ami az újraszámított általános lábnyom értékben is megjelenik. Ugyanígy ha valaki azt adja meg, hogy nagyon kevés marhahúst eszik, ez az átlagos marhahúslábnyom töredékének felel meg, ami csökkenti az átlagos lábnyomot.

A kalkulátor jelenleg kínai, angol, francia, német, hindi, olasz, portugál és spanyol nyelven érhető el. A Global Footprint Network országspecifikus kalkulátorok készítése érdekében helyi partnerek bevonásával gyűjti az erőforrások felhasználására vonatkozó regionális adatokat.

Auteurs van het materiaal: 
Global Footprint Network
Publicatiedatum:
dinsdag, 4 februari, 2020
Taal van het document
Type materiaal: 
Onderwijsmiddelen voor afstandsonderwijs
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email