chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

Leermiddel

Környezetgazdálkodás: a tegnap tudása, a holnap know-how-ja

Taal: HU
Document available also in: FR EN DE ES

Gepost door Györgyi Bajka

[Fordítás (francia-angol): EPALE Franciaország]

 

Az ECOMANAGEMENT (KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS) egy Erasmus+ stratégiai partnerségi projekt, amelynek keretében hat partner működik együtt öt európai országból. Mindegyik partner tényleges tapasztalatokkal rendelkezik a vidéki közösségekkel való munkában, különösen a hagyományos készségek, például száraz technológiával készült kőfalak építése terén. Ezen kívül mindannyian végeznek képzési, ismeretterjesztési tevékenységet, együttműködnek a fiatal és idősebb polgárokkal, valamint részt vesznek a tudás és a technikák generációk közötti átadására irányuló kísérletekben. A „KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS: a tegnap tudása, a holnap know-how-ja” projekt célja, hogy összehozza a speciális, ősi gyakorlati tudással rendelkező idősebb polgárokat, (az akár nehéz helyzetű) fiatalokat, a polgárokat és helyi közösségeket. A cél a tudás generációk közötti átadása a vidéki örökség helyreállítása és erősítése érdekében.

Az ECOMANAGEMENT projekt eredményei az EPALE erőforrás-központban érhetők el:

O1 Bevált gyakorlatokkal kapcsolatos útmutatók: Bevált gyakorlatokat tartalmazó lapok készítése

O2 – Képzések/tevékenységek modellezése: A produktív ismeretek és know-how generációk közötti átadásával kapcsolatos feladatok meghatározása

A produktív ismeretek és know-how generációk közötti átadásával kapcsolatos feladatok meghatározása a célcsoportok igényeinek tisztázásával és olyan képzési keretrendszer kidolgozásával, amely kiindulópontként szolgál a képzési modulok/tevékenységek és az oktatási anyagok létrehozásához.

A módszertani megközelítés alapját az a gyakorlatokat tartalmazó lapokkal kapcsolatos ötletelés, valamint önértékelés és közös igénymeghatározás képezte, amelyet az egyes országok célcsoportjai folytattak le vegyes vitacsoportjaikon belül. 

Ezt a munkát közösen végezték el a különböző partnerségi régiókban. A munkát úgy tervezték meg, hogy a lehető legjobban illeszkedjen az egyes területek igényeihez, így a feladatok teljes mértékben áthelyezhetők vagy felcserélhetők.

O3 – Etnológiai terepfelmérések: Iránymutatások a gyakorlati munka 1. szakaszához 

Az etnológiai felmérések a partnerség valamennyi területét lefedték, és az ismeretek és a know-how generációk közötti átadására, valamint az idősek, a (fiatal) polgárok és a helyi szereplők bevonására irányultak.

A felmérések videókapszula formájában készültek, amelyek a projekt weboldalán megtekinthetők.

O4 – A képzés/tevékenységek lebonyolítása: A képzés/tevékenységek lebonyolításának javasolt módszere

Az ökomenedzserek számára szóló területi útmutató a táj- és örökséghasznosításról szóló gyakorlati lapok gyűjteményén, valamint az etnológiai terepfelmérések lebonyolítására vonatkozó iránymutatásokon (az Ecomanagement projekt keretében kidolgozott egyéb eszközökön) alapul, és a képzés/tevékenységek lebonyolítására készíti fel az ökomenedzsereket.

Az összes anyag ingyenesen és jogdíjmentesen érhető el a projekt weboldalán: http://www.ecomanagement.eu.

 

Auteurs van het materiaal: 
Partenaires du projet Ecomanagement
Publicatiedatum:
zaterdag, 7 december, 2019
Taal van het document
Type materiaal: 
Onderwijsmiddelen voor afstandsonderwijs
Land:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email