chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

Blogs

Work-based Learning - munkaalapú tanulás

21/02/2020
door Ulrike ENGELS
Taal: HU
Document available also in: DE EN RO

Olvasási idő kb. 5 perc – Olvasd, lájkold, kommentáld!


Európában a munkaalapú tanulás (Work-based Learning, WBL) különböző formái évek óta egyre inkább a közérdeklődés középpontjába kerültek. Az európai gazdasági válság során láthatóvá vált, hogy azok az országok, amelyekben az úgynevezett munkaalapú tanulás az oktatási rendszerek szerves része, viszonylag sértetlenül átvészelték a válságot. A jelenlegi társadalmi változásokra tekintettel a munkaalapú tanulás biztosíthatja, hogy a szakemberek az igényeknek megfelelő készségeket sajátítsanak el, továbbá, hogy mindenki foglalkoztatható legyen.


A munkaalapú tanulás kulcsfontosságú eleme a korszerű oktatnak, melynek jellemzője az, hogy rugalmasan képes válaszolni az aktuális társadalmi kihívásokra. Ezért az EPALE német és magyar támogató szolgálatai közösen a munkaalapú tanulással foglalkozó témahetet szervez Munkahelyi tanulás – Az egész életen át tartó tanulás motorja? címmel.

Február 24. és 28. között e hét keretében minden nap megjelentetünk egy-egy magyar, német vagy európai vonatkozású cikket, amelyen keresztül betekintést nyerhet a munkaalapú tanulásba az európai és nemzetközi oktatási munka összefüggésében.

Themenwoche Arbeitsweltbasiertes Lernen auf EPALE- Key Visual mit Laptop, Werkzeug, Smartphone und Arbeitshandschuhen

Bildnachweis: ScanStock / Konstantin Kolosov


Mit jelent a munkaalapú tanulás?

A munkaalapú tanulás célja alapvetően azoknak az ismereteknek, készségeknek és kompetenciáknak a megszerzése, amelyeket a feladatok elvégzése és reflektálása során a munka világában vagy a munkahelyen (mint a duális szakképzésben), vagy a szakképző intézményekben sajátítanak el. A WBL az oktatás különféle területein van jelen: a felnőttképzésben, a szakképzésben, de az iskolában folyó alap- és továbbképzésben, valamint a felsőoktatásban is. A WBL tehát mind az alapképzés részét képezheti valamennyi oktatási ágazatban, mind pedig a továbbképzés alkotóeleme is lehet.


 

 Ezúton ajánljuk figyelmébe jövő heti cikkeinket:

 

2020.02.24., hétfő
A munkaalapú tanulás fontos programcél az Erasmus+ oktatást támogató programban. A téma súlypontként megtalálható az „Oktatás Európáért” Nemzeti Ügynökségnél megvalósuló mindhárom kulcsintézkedésben. De pontosan hogyan működik mindez? Tudja meg itt a bevált gyakorlatok két példája alapján!
Kérem a következőt!

I. rész: Interjú a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának munkatársával

Az egészségügyi dolgozók naprakész tudása elengedhetetlen, főleg ha a Honvédség szervezeti egységéről beszélünk. Vajon hogyan biztosítja egyéni fejlődésüket az intézmény?

2020.02.25., kedd
A munka világának digitalizációja új lehetőségeket kínál a felnőttoktatás számára?
A gyári és a munkahelyi tanulás hagyományosan nem játszik jelentős szerepet a felnőttképzésben. De mi történik most, a munka világának digitalizálódása láttán? A tanulás és a munka csodálatos új világának küszöbén állunk?
Csörög a telefon!

II. rész: Interjú a United Call Centers Kft. munkatársával

Meggyőző kommunikációs technika hiteles fellépéssel párosulva? Ismerje meg milyen tanulási lehetőségekkel tudja egy vállalat biztosítani ügyfélszolgálatos kollegái felkészültségét!

2020.02.26., szerda
Európában törekszenek a munkaalapú tanulás (WBL) különféle formáinak megvalósítására. Ehhez elengedhetetlen a jó kommunikáció, a tapasztalatcsere és az érintett szereplőkkel való együttműködés: A hálózatok optimális lehetőséget kínálnak az eszmecsere és az együttműködés számára. Ebben a blogbejegyzésben megismerheti a WBL témával kapcsolatos legfontosabb európai hálózatokat.
Motiváló munkahely

III. rész: Interjú egy budapesti multinacionális vállalat munkatársával

Vállalati célok elérése egyéni karrierút biztosításán keresztül? Mi sem egyszerűbb! Ismerjen meg egy multinacionális vállalatot, amely munkahelyi tanulással motiválja alkalmazottait!

2020.02.27., csütörtök
Enterprise+ – Innovative Potential meets Experience

Az európai fiatalok 17 százaléka munkanélküli. „A fiatalok vállalkozói szellemének erősítése: Légy te magad a projekt!” mottónak szentelték az Erasmus+ „Enterprise+ – Innovative Potential meets Experience” projektjét. Olvassa el itt a KA2 projekthez kapcsolódó történetet!

Hív a vasút, vár a MÁV!

IV. rész: Interjú a Baross Gábor Oktatási Központ vezetőjével

Az Oktatási Központ egy kettős szerepben álló intézmény; egyszerre vesz részt a vállalatcsoport képzéseinek lebonyolításában és a képzők képzésének megszervezésében. Milyen erőforrások szükségesek ahhoz, hogy mindkét területen hatékonyan helytálljon a szervezet?

2020.02.28., péntek
A munkahelyi tanulás mint a kompetencia alapú képzés lényegi eleme
A munkahelyi tanulásnak sok vonása van. Az informális és inkább alkalmi tanulástól kezdve a munkafolyamaton át való tanuláson át a strukturált gyakorlati és képzési tervekig terjed. A Német Szövetségi Szakképzési Intézet (BIBB) az UNESCO Nemzetközi Szakképzési Központjával együttműködésben gyűjteményes kötetet adott ki, amely a témák széles körét szemlélteti. Olvasson itt többet!
A tanulás szárnyakat ad!

V. rész: – Interjú a Celebi Ground Holding munkatársaival

Mindannyian szeretünk a fellegekben járni! Ugyanakkor ennek a folyamatnak a minél zökkenőmentesebb és kellemesebb megvalósulása érdekében a földi kiszolgáló személyzet megfelelő felkészültsége elengedhetetlen. Vajon hány képzés állhat egy-egy profi reptéri dolgozó háta mögött?

 

 

Was meinen Sie: Welche Ideen und Perspektiven aus unserer Themenwoche finden Sie gut? Welche fehlen Ihnen an dieser Stelle?

Teilen Sie uns Ihre Meinung in den Kommentaren mit oder sprechen Sie uns an – wir freuen uns auf Ihre Rückmeldung!

Fontos az Ön véleménye! A témahetünk mely ötleteit és perspektíváit tartja jónak? Mit hiányol ezen a ponton?

Mondja el nekünk véleményét hozzászólásban, vagy forduljon hozzánk – várjuk visszajelzését!

 


További irodalom a munkaalapú tanulással kapcsolatban                                                                  

 

 

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
Refresh comments Enable auto refresh

1 - 1 van 1 weergegeven
  • afbeelding van Erika Kiss
    Nagyon érdekesek a feltöltött anyagok és interjúk. Érdeklődve várom a következőket.