chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

Leermiddel

Poročilo OECD: Kako razlike v socialnem in kulturnem ozadju vplivajo na nadaljevanje izobraževalne poti in dokončanje visokošolskega študija

Taal: SL

Gepost door Neja Colja

Na spletišču OECD je objavljeno novo poročilo v seriji Education indicator in focus z naslovom Kako razlike v socialnem in kulturnem ozadju vplivajo na nadaljevanje izobraževalne poti in dokončanje visokošolskega študija (How do differences in social and cultural background infulence acces to higher education and the completion of studies).

V poročilu je izpostavljena raven izobrazbe staršev kot pomemben dejavnik, ki vpliva na najvišjo raven izobrazbe, ki jo dosežejo njihovi otroci. Raziskave so pokazale, da osebe kar 4,5-krat verjetneje nadaljujejo izobraževanje, če ima eden od staršev visokošolsko izobrazbo, kot pa če oba starša nimata niti srednješolske izobrazbe. Poročilo prikazuje, da je neenakost v visokem šolstvu posledica predhodne izobraževalne poti.

Prav tako ugotavljamo, da srednješolski dijaki, ki prihajajo iz prikrajšanih okolij, manj verjetneje dosežejo dobre rezultate pri preverjanju znanja v programu mednarodne primerjave dosežkov učencev – PISA (Programme for International Student Assessment). Prav tako je manj verjetno, da bodo dokončali srednjo šolo ali želeli nadaljevati izobraževalno pot. Kljub temu visokošolske institucije ostajajo pomembni akterji pri zmanjševanju neenakosti.

Politika mora spodbujati boljši dostop do visokega šolstva za študente, ki prihajajo iz prikrajšanih okolij ter jih podpirati, da postanejo uspešnejši na tej ravni izobraževanja.

 

/nl/file/oecdpublikacijaslika1jpgoecd_publikacija_slika1.jpg

Več o poročilu si lahko preberete tukaj (v angleščini).

Auteurs van het materiaal: 
OECD
Publicatiedatum:
donderdag, 8 oktober, 2015
Type materiaal: 
Studies en rapporten
Land:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email