chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

Nieuws

Dva projekta, v katerih sodeluje tudi Slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje, imenovana primer dobre prakse

07/02/2020
door DUSANA FINDEISEN
Taal: SL

LearnesMot ali kako motivirati za učenje malo izobražene nad 45 let je postal primer dobre prakse EAEA, Evropskega združenja za izobraževanje odraslih. (Koordinatorica EDENSOL). Posveča se vprašanju funkcionalne pismenosti, naravi pojava, temeljnim spretnostim, metodam-tudi računalniškim-vprašanju učenja.

https://eaea.org/2019/08/02/low-educated-adults-and-ict-triggering-primary-motivation-to-learn/


BBE Gradnja mostov za Evropo (ang. Buiding Bridges for Europe) je projekt, ki je združil številne evropske partnerje in opazovalce. Projekt se je z veliko medsebojnih konsultacij in razmeroma malo omejitev (in zato tudi malo sredstev), brez preštevilnih kazalnikov, poročil in jalovih evalvacij razvijal sproti. Avtorji so zbrali metode, ki so jih uporabili v svojih treh izbranih in že zaključenih projektih. Opisali so jih tudi glede na evropska načela; evropska zavest, sodelovanje, solidarnost, mir itd. Nastal je glosar pogostnih pojmov in nastala je zbirka metod in projektov, ki naj navdihne izobraževalce v neformalnem in formalnem izobraževanju.

http://www.utzo.si/wp-content/uploads/2019/11/BBE-Toolbox-Original-Glossary.pdf

Dr. Dušana Findeisen je profesorica angleščine in francoščine ter književnosti in andragoginja. Sama ali s kolegi je uvedla in izvajala številne inovacije v izobraževanju odraslih: visokošolski predmet socio-kulturna animacija in izobraževanje za lokalni razvoj, izobraževanje starejših, Slovensko univerzo za tretje življenjsko obdobje, Andragoško poletno šolo za lokalni razvoj. Prispevala je k razvoju študijskih krožkov na Slovenskem, soustanovila je  revijo Andragoška spoznanja, je članica njenega uredniškega odbora. Pet let je bila izvedenka Age Platform Europe za zaposlovanje in izobraževanje starejših in zunanja izvedenka Evropske komisije za izobraževanje starejših. Doslej je koordinirala približno dvajset mednarodnih projektov. Vodi Inštitut za raziskovanje in razvoj izobraževanja pri SUTŽO. Deluje kot mentorica na SUTŽO. Je podpredsednica DANET, evropskega združenja. Objavila je pet znanstvenih monografij in več sto člankov.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn