chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

Nieuws

В България се проведоха шест уебинара за областните координационни групи за учене през целия живот

16/12/2019
Taal: BG

В края на м. ноември и началото на м. декември 2019 г. екипът на националния координатор в изпълнение на Европейската програма за учене на възрастни проведе поредица от уебинари за новосъздадените областни координационни групи. Всяко събитие беше организирано поотделно за областите от шестте района на планиране в страната: Северозападен, Северен централен, Североизточен, Югозападен, Южен централен и Югоизточен.

Онлайн събитията имаха за цел да формират умения за анализиране на състоянието и планиране на областни политики за учене през целия живот.

Екипът на националния координатор в изпълнение на Европейската програма за учене на възрастни провежда последователни и взаимообвързани действия на областно равнище на управление още от началото на изпълнението на Програма в България. Този процес започна с номинирането и определянето на областни координатори за учене през целия живот и техните заместници във всички 28 области в страната. След създаването на мрежа от областни координатори се пристъпи към пилотиране на процеса по създаване на областни координационни групи в 6 области: Бургас, Видин, Габрово, Пазарджик, Русе и Хасково. Техните членове също се включиха в провежданите уебинари. В рамките на приключващия двугодишен период от изпълнението на Европейската програма за учене на възрастни бяха създадени още 22 областни координационни групи. Всяка от тях, аналогично на пилотните областни групи, обхваща различни заинтересовани страни, които отразяват специфични характеристики на предизвикателствата и решенията в съответния областен сектор за учене на възрастни.

На този етап всички областни координатори за учене през целия живот са членове на Координационния съвет на Националната платформа „Обединени за ученето на възрастни“ и присъстват на заседанията на Съвета. Това допринася допълнително за създаване на стабилна основа за изграждане на постоянен координационен механизъм, вкл. за неговото укрепване и устойчивост.

Проведените 6 уебинара представиха обучително съдържание за целия процес на формиране на политики за учене на възрастни на областно равнище. Консултантът по статистика на образованието и външен експерт г-н Стоян Баев представи подходите, чрез които се анализира състоянието на сектора за учене на възрастни, а г-н Ж. Гочев - член на екипа на националния координатор, акцентира върху основните елементи на програмирането на областните политики за учене на възрастни.

Националният координатор г-жа Валентина Дейкова представи на участниците в уебинарите основните дейности и очакваните резултати, планирани за изпълнение на Програмата през периода 2020-2021 година. Те включват засилване на взаимодействието между координационните механизми, вкл. за формулиране на препоръки относно целите през следващия програмен период 2021-2027 г. Очаква се във фокуса на дейностите през новия двугодишен период да бъде оценяването на въздействието на политиката за учене на възрастни, провеждана през периода 2014-2020 г., разработване на общ комуникационен план и др.

Ключово място в проведените уебинари имаха и уменията, които членовете на новите областни координационни групи трябва да придобият за работа с основни инструменти за оценка и мониторинг, създадени в предходни периоди от изпълнението на Програмата в България. По-специално това са Националната информационна система за учене на възрастни, която се актуализира ежегодно, указанията за работа със Системата, Методическото ръководство за формиране на политиката за учене на възрастни на областно равнище и др. Членовете на областните координационни групи имат възможност за достъп до тези инструменти на интернет страницата на националния координатор.

Събитието се осъществява по Проект № 592041-EPP-1-2017-1-BG-EPPKA3-AL-AGENDA „Националните координатори в изпълнение на Европейската програма за учене на възрастни”, изпълняван от Министерството на образованието и науката и съфинансиран от Програмата на Европейския съюз в областта на образованието, обучението, младежта и спорта „Еразъм +”.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn