chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

Blogs

Mreža za učenje odraslih preko granica (Network for Adult Learning Across Borders)

28/11/2019
door EPALE MONTENEGRO
Taal: HR
Document available also in: EN

Mreža za učenje odraslih preko granica (NALAB) pokrenuta je u ponedjeljak 18. novembra 2019. godine na Samitu za cjeloživotno učenje AONTAS u Croke parku, Dablin, Irska. 

NALAB je krovno partnerstvo vodećih organizacija unutar oblasti učenja odraslih i zajednice u Engleskoj, Škotskoj, Velsu, Sjevernoj Irskoj i Republici Irskoj. Svaka organizacija pojedinačno radi na zagovaranju i istraživanju u cilju promovisanja i zaštite prava odraslih i njihovih zajednica za jednako učešće u kvalitetnom obrazovanju i učenju. Ove organizacije su AONTAS (Republika Irska), Institut za učenje & rad (Engleska i Vels), Škotsko partnerstvo za učenjeForum za učenje odraslih u Sjevernoj Irskoj

Regionalna mreža NALAB će zagovarati jednakost u obrazovanju za sve odrasle u okviru pet jurisdikcija dijeljeći najbolje prakse i izazove i u politici i u praksi.

 

Zašto nam je potrebna NALAB?

AONTAS objašnjava 

"Obrazovanje odraslih i zajednica ima dokazanu evidenciju praćenja porasta socijalne inkluzije; borbu protiv sekti, ksenofobije i rasizma; podršku ekonomskom prosperitetu; i osnaživanju pojedinaca da budu dio aktivnih i angažovanih zajednica. Jednostavno rečeno organizacije obrazovanja odraslih i zajednica prikazale su njihovu djelotvornost i kapacitet da naprave dubinske i pozitivne doprinose postizanju raznovrsnih ciljeva javne politike koja se primjenjuje unutar i preko granica.

Trenutne demografske, ekonomske i društvene promjene samo će povećati vitalnu ulogu koju ima obrazovanje odraslih i zajednica u Irskoj, Sjevernoj Irskoj, Škotskoj, Velsu i Engleskoj. Obrazovanje odraslih i zajednica mogu biti od pomoći da se obezbijedi da ljudi budu u najboljoj poziciji da najbolje iskoriste prilike koje će im ove promjene donijeti –učenje je centralno za pomaganje ljudima da to urade i da izgrade integrisane, kohezivne i aktivne zajednice. Štagod da bude ishod Brexit-a, postoji vrijednost u dijeljenju naških iskustava u suočavanju sa ovim zajedničkim izazovima."

 

Šta će raditi NALAB?

NALAB će raditi preko granica u narednim godinama tako da možemo obezbijediti uspješnu implementaciju obrazovanja odraslih i zajednica u Irskoj, Sjevernoj Irskoj, Škotskoj, Velsu i Engleskoj, uključujućiJ:

  • Organizovanje godišjneg događaja za dijeljenje učenja i identifikovanje zajedničkih problema koji utiču na živote onih koji uče unutar i izvan svake jurisdikcije.
  • Dijeljenje resursa između AONTAS-a, Instituta za učenje i rad, Škotskog partnerstva za učenje i Foruma Sjeverne Irske, kao i među brojnim stejkholderima.
  • Izrada vebsajta koji će biti onlajn prostor zajednice na kome će stejkholderi objavljivati i dijeliti resurse; i kao sredstvo povećanja komunikacije i saradnje među partnerima, stejkholderima i učenicima.  
  • Podrška solidarnosti između odraslih učenika i praktičara u Irskoj, Engleskoj, Škotskoj, Velsu i Sjevernoj Irskoj
  • Dijeljenje najbolje prakse i iskustva o ulozi učenja odraslih u cilju podrške aktivnom građanstvu i jačanju demokratije unutar i širom granica.
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
Refresh comments Enable auto refresh

1 - 1 van 1 weergegeven
  • afbeelding van Corrina Hickman
    Look forward to hearing more about the work of the network and how EPALE could help support its development and activities.