chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

Leermiddel

Folkbildning på svenska? - En studie av språkintroduktion för migranter i studieförbundet Sensus regi

Taal: SV

Gepost door EPALE NSS Sverige

Hösten 2015 hade Sverige den största invandringen sedan andra världskriget. Många människor sökte skydd från krig, förföljelse och mänskligt lidande. Välfärdssystemet sattes under press. Det civila samhället mobiliserades runtom i landet till stöd för de nyanlända. Regeringen satsade stora riktade resurser till studieförbunden, som gavs i uppdrag att erbjuda asylsökande en introduktion till det svenska språket och det svenska samhället. I augusti 2019 presenterades en ny forskningsrapport med just fokus på denna verksamhet.

Sabine Gruber, docent i socialt arbete på Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier vid Linköpings universitet är tillsammans med Andreas Fejes, professor i vuxenpedagogik, och Magnus Dahlstedt, professor i socialt arbete, forskarna bakom rapporten "Folkbildning på svenska? – En studie av språkintroduktion för migranter i studieförbundet Sensus regi".

Språkkunskaper ansågs av många deltagare som en central del för att bli del av samhället. Men det finns svårigheter i att komma i kontakt med svenskan och svenskarna. Studien lyfter fram språkintroduktionen som en trygg mötesplats för många, där de kan lära känna andra människor och både prata sina modersmål och svenska.

Auteurs van het materiaal: 
Magnus Dahlstedt, Andreas Fejes & Sabine Gruber vid Linköpings universitet
ISBN: 
978-91-7685-010-7
Publicatiedatum:
maandag, 19 augustus, 2019
Type materiaal: 
Studies en rapporten
Land:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email