Overslaan en naar de inhoud gaan
Resource Details
BRON

Priručnik, smjernice i videomaterijal o vršnjačkom nasilju

U okviru projekta „Upoznajmo i prepoznajmo e-nasilje“ koji partnerski realizuju NVU Djeca Crne Gore i Volonterski klub JU Gimnazija „Slobodan Škerović“, pripremljen je edukativni materijal u vidu Priručnika za djecu, roditelje i nastavnike, kao i video materijal za djecu o elektronskom vršnjačkom nasilju. Takođe, pripremljene su i Smjernice o postupanju u slučajevima elektronskog vršnjačkog nasilja za zaposlene u vaspitno-obrazovnom sistemu.

Priručnik „Uloga škole u prevenciji i intervenciji u slučajevima elektronskog vršnjačkog nasilja“, autorke Vanje Rakočević, namijenjen je djeci, njihovim roditeljima i nastavnicima. Priručnik, pored osnovnih i korisnih informacija o elektronskom vršnjačkom nasilju i svim njegovim specifičnostima, objašnjava dvojaku ulogu škole kroz preventivne mjere, ali i mjere intervencije. U tom dijelu, predstavljene su i „Smjernice o postupanju u slučajevima elektronskog vršnjačkog nasilja za zaposlene u vaspitno-obrazovnom sistemu“. Takođe, ponuđen je i set radionica za učenike/ce koje se mogu realizovati u okviru preventivnih programa u školi od strane stručnih saradnika/ca ili nastavnika/ca. Poseban dio priručnika namijenjen je roditeljima (savjeti o tome kako pripremiti djecu da budu sigurna u virtuelnom okruženju, kako da prepoznaju vršnjačko nasilje na internetu, ali i kako da reaguju u tim situacijama) i djeci (korisni savjeti i mjere opreza za sigurno i odgovorno korišćenje interneta, ali i smjernice šta djeca koja trpe nasilje ili mu svjedoče, mogu preduzeti i sa kim mogu razgovarati). Priručnik je dostupan na linku.

Za efikasnu intervenciju unutar škole neophodno je definisati uloge i odgovornosti svih zaposlenih i djece u okviru propisanih smjernica. Mora se znati ko, kada i na koji način interveniše i djeluje u različitim situacijama elektronskog vršnjačkog nasilja, odnosno ko šta radi kada postoji sumnja na nasilje ili se nasilje dogodi. Smjernice o postupanju u slučajevima elektronskog vršnjačkog nasilja za zaposlene u vaspitno-obrazovnom sistemu pripremila je pedagogica Vanja Rakočević u saradnji s Radnom grupom: Duška Šljivančanin (Zaštitnik ljudskih prava i sloboda CG), Zorica Minić (Udruženje psihologa Crne Gore), Zorica Vujović (Tim za odgovor na računarske incidente – CIRT), Katarina Vučinić-Marković (Udruženje pedagoga Crne Gore), Marina Matijević (Ministarstvo prosvjete), Maša Franeta (Juventas), Milica Pušonjić (Udruženje Roditelji), Rade Keković (Zavod za školstvo Crne Gore). Smjernice se mogu preuzeti sa https://drive.google.com/file/d/1TUTYvh8v8BZsiiFXe3rJsX-uh5MqaXZH/view .

Zahvaljujući tehničkoj podršci i saradnji s Darkom Ivanovićem iz NVO 35mm, koordinatorka projekta Sabra Decević i stručna saradnica Vanja Rakočević, kreirale su video materijal u cilju podizanja svijesti djece osnovnoškolskog uzrasta o prepoznavanju i suprostavljanju vršnjačkom elektronskom nasilju i važnosti adekvatnog reagovanja u tim slučajevima koji možete naći na https://www.facebook.com/nohatemne/videos/2687355427981889/ .

 

Projekat je podržan u okviru šireg projekta „Koalicija protiv vršnjačkog nasilja u crnogorskim školama“ koje NVO Roditelji u saradnji sa projektnim partnerima NVO Juventas, Unijom srednjoškolaca Crne Gore, Centrom za podršku lokalnom i regionalnom razvoju uz institucionalnu podršku Ministarstva prosvjete. Projekat finansira Evropska unija i kofinansira Ministarstvo javne uprave Crne Gore.

 

Preuzeto sa: https://digitalizuj.me/

Resource Details
Auteurs van het materiaal
Vanja Rakočević, pedagoškinja Gimanzija "Slobodan Škerović" Podgorica
Type materiaal
Onderwijsmiddelen voor afstandsonderwijs
Land
Publicatiedatum
Taal van het document
Login (0)

Want to add a resource ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new resource!