chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

 
 

Blogs

KANSAS – okosabb internetes keresés az Alpha-nyelvtanfolyamokhoz

06/11/2019
door Györgyi Bajka
Taal: HU
Document available also in: DE

A digitális eszközök használata kényelmesebbé, hatékonyabbá és gyorsabbá teheti a tanítási és tanulási folyamatokat. Ez az oktatási szoftvereket kínáló kereskedelmi szolgáltatók reklámprospektusaiban szereplő ígéret valóra is válhat, ha az okos programok ténylegesen könnyebbé teszik a pedagógusok és a tanulók mindennapjait. Ezt mutatjuk be az alábbiakban a KANSAS keresőmotor példáján keresztül az írás-olvasás oktatása terén történő nyelvtanulás vonatkozásában.

Képzelje el, hogy Ön némettanár egy írás-olvasást oktató tanfolyamon. Este a számítógép előtt ül, mert szeretne gyorsan felkészülni a másnapi tanításra. A csoport az „Alpha-Level 4” szinten éppen a szenvedő szerkezetnél tart. A feldolgozandó témakör pedig a táplálkozás. Nem szeretné a tankönyv megszokott, elavult gyakorlószövegét használni, ezért keresgél az interneten. És itt jön képbe az okosan programozott KANSAS keresőmotor. 

Az eszköz az azonos elnevezésű interdiszciplináris kutatási projekt (külső hivatkozás) keretében készült el. A projektben, amelyet a német Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium (BMBF) az Alpha-évtized keretében támogat, a Német Felnőttképzési Intézet a Tübingeni Eberhard Karls Egyetem elméleti számítógépes nyelvészeti munkatársaival és a Kölni Egyetemen működő Mercator Intézet – a nyelvfejlesztéssel és a német mint második nyelv oktatásával foglalkozó intézet – szakdidaktikai munkatársaival dolgozik együtt. Ennek keretében az autentikus nyelvtanulási szövegek kereséséhez kifejlesztették a készségekhez igazítható és felhasználó-központú KANSAS keresőmotort, amely az írás-olvasás oktatása és az alapszintű oktatás területén tevékenykedő oktatók, valamint a tanfolyamok résztvevői számára egyaránt egyedülálló előnyöket nyújt. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az oktatók a tanítás során olyan szövegeket szeretnek használni, amelyek az adott témában és az adott tudásszintnek megfelelően íródtak. A KANSAS segítségével az oktatók olyan nyelvoktatási anyagokra kereshetnek rá az interneten, amelyek az egyes tanulók aktuális kompetenciaszintjének és érdeklődési köreinek is megfelelnek. A tanításhoz felhasználandó szövegek keresése során az oktatók meghatározhatják a témát, az „Alpha”-szintek szerinti nyelvi összetettséget és a nyelvtani szerkezeteket (pl. mondattípusokat, igeidőket, igeformákat, speciális szólistákat stb.), és ezáltal megtalálhatják a számukra legmegfelelőbb szövegeket. A KANSAS ebben különbözik leginkább a szokásos keresőmotoroktól, amelyekkel csupán kulcsszavak, szókapcsolatok vagy mondattöredékek alapján lehet keresni, és amelyek nem nyújtanak információt a szövegek olvashatóságáról és nyelvi összetettségéről. A KANSAS ezáltal segítséget nyújt az oktatóknak abban, hogy figyelembe vegyék a tanulók támogatási igényeit és biztosítsák számukra a sikeres tanulást.

/en/file/study-12313931280jpgstudy-1231393_1280.jpg

Eine junge Frau sitzt an einem Schreibtisch.

Önálló szövegkeresés a tanfolyam résztvevői számára

A tervek szerint a KANSAS emellett a tanfolyam résztevői számára is segítséget nyújt majd. A KANSAS tervezett, kiegészítő jellegű és leegyszerűsített verziójának célja, hogy a haladó tanulók képesek legyenek önállóan a számukra megfelelő nyelvi nehézségű szövegeket keresni. Ez azt hivatott lehetővé tenni, hogy a tanulók önállóan mélyítsék el a megtanult készségeket és könnyebben jussanak hozzá a digitális információk sokaságához. A tanfolyamok résztvevői továbbá e-mailben megkapják a tanáraik által elvégzett szűrőbeállításokat, amelyeket beépítenek a KANSAS tanulói változatába. Ezáltal az önálló internetes szövegkeresés során olyan oldalakhoz férhetnek hozzá, amelyek megfelelnek egyéni nyelvi kompetenciaszintjüknek. A KANSAS ezáltal a tanfolyamok résztvevőinek médiakompetenciáját és önálló tanulását is erősíti.

Az eszköz használhatóságára és felhasználóbarát tulajdonságaira irányuló vizsgálatok eredményei alapján a KANSAS rendkívül közkedvelt a célcsoport tagjainak körében. A tesztelőket, a (leendő) tanárokat kezdettől fogva bevonták a keresőmotor fejlesztésébe, amelynek optimalizálását követően a KANSAS alkalmazható lesz a tanítási órák előkészítéséhez.

A KANSAS jelenleg csak a német nyelv és az írás-olvasás oktatásához nyújt segítséget. A jövőben azonban lehetőség lesz hasonló keresőmotorok más nyelvekhez és nyelvtanulási közegekhez történő programozására is.

 

A szerzőről: Valentyna Gladkova a Német Felnőttképzési Intézet (Deutsches Institut für Erwachsenenbildung e.V.) tudományos munkatársa.


 


További cikkek német nyelven:

Alphabetisierung mit Unterstützung der Muttersprachen türkisch und arabisch

Digitale Lesekompetenz in der Stadtbibliothek Stuttgart

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn