chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

 
 

Blogs

Περίληψη της ηλεκτρονικής συζήτησης για τους ευάλωτους μαθητευόμενους

29/10/2019
door Maria Parmakli
Taal: EL
Document available also in: EN HU

/el/file/epale-discussion-social-inclusion-0EPALE Discussion Social Inclusion

EPALE Discussion Social Inclusion

Πρωτότυπο κείμενο στα Αγγλικά: Gina Ebner 

 

Η Gina Ebner μοιράζεται τις σκέψεις της σχετικά με την ηλεκτρονική συζήτηση της EPALE σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η εκπαίδευση ενηλίκων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κοινωνική ένταξη ευάλωτων ενηλίκων.

 

Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν στη συζήτηση για ευάλωτους μαθητευόμενους στις 26 Σεπτεμβρίου. Για όσους δεν κατάφεραν να συμμετάσχουν, προσπάθησα να συνοψίσω τα σημεία συζήτησης και τις συμβολές  όλων των συμμετεχόντων. Αυτό δεν αποτελεί ένα λεπτομερές ή πλήρες αρχείο, επομένως σας προσκαλούμε να επισκεφτείτε τη σελίδα συζήτησης και να διαβάσετε την πλήρη συζήτηση.

Κατά τη διάρκεια των εισαγωγών κατέστη σαφές ότι κάθε οργανισμός που συζητήθηκε ή εκπροσωπήθηκε από τους συμμετέχοντες στοχεύει σε διαφορετικές ομάδες ευάλωτων ενηλίκων, κυρίως τους μετανάστες (ιδίως τους μετανάστες με περιορισμένες γλωσσικές δεξιότητες), τους ενήλικες με ειδικές ανάγκες, τις εθνικές μειονότητες και τους φυλακισμένοι. Άλλες ομάδες ευάλωτων ενηλίκων που αναφέρθηκαν ήταν επίσης οι πρόσφυγες και αιτούντες ασύλου, ενήλικες χαμηλής ειδίκευσης, άτομα που εγκατέλειψαν το σχολείο, γονείς μικρών παιδιών, τραυματίες, εργαζόμενοι με ανεπαρκή κατάρτιση ή υποστήριξη από τους εργοδότες τους.

Λαμβάνοντας υπόψη το ευρύ φάσμα των ενήλικων εκπαιδευόμενων με τους οποίους συνεργάζονται οι συμμετέχοντες, κατέστη σαφές ότι το δεύτερο σημείο - που αφορά τη χρήση ευκαιριών και προσεγγίσεων «προσαρμοσμένων στις ανάγκες» - ήταν κατάλληλο. Πολλοί συμμετέχοντες περιέγραψαν προσεγγίσεις ή προσαρμογές στις παραδοσιακές προσεγγίσεις για την αύξηση της προσβασιμότητας για τους ευάλωτους ενήλικες. Πολλοί επεσήμαναν ότι αυτές οι προσεγγίσεις ήταν ζωτικής σημασίας, επειδή συχνά αυτοί οι ευάλωτοι ενήλικες είχαν ήδη λιγότερη πρόθεση να ζητήσουν βοήθεια για πρόσβαση ή υποστήριξη στην εκπαίδευση ή κατάρτιση ενηλίκων. Χωρίς αυτές τις προσαρμογές, οι επαγγελματίες είναι πιθανό να καταστρέψουν την αντίληψη των ενηλίκων σχετικά με την εκπαίδευση (ένα εμφανές παράδειγμα είναι νέοι ενήλικες που εγκατέλειψαν το σχολείο πρόωρα).

Ένας συμμετέχων από τις Κάτω Χώρες έδωσε το παράδειγμα της εκπαίδευσης γλωσσικών δεξιοτήτων για μετανάστες που είναι τυφλοί ή με προβλήματα όρασης. Καθώς η πρόσβασή τους σε παραδοσιακούς γραπτούς πόρους είναι περιορισμένη, η προσέγγιση της μάθησης είναι πολύ διαφορετική: εμπειρική  κατάρτιση - περιβάλλοντας το άτομο με τη γλώσσα σε μια προσπάθεια να αναπτύξει τις δεξιότητές του στα ολλανδικά.

Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι οι ολιστικές προσεγγίσεις στην εκπαίδευση είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή στους ευάλωτους μαθητευόμενους μιας αίσθησης "ασφάλειας" και επίσης για το συντονισμό με άλλους παρόχους προκειμένου να εξασφαλίσουν τις καλύτερες ευκαιρίες για τους εκπαιδευόμενους. Ο Zoltán Lupták παρείχε ένα ισχυρό παράδειγμα, αναφέροντας τη χρήση μιας «τριγωνικής προσέγγισης» σε όσους εγκαταλείπουν το σχολείο, σε συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες και το τοπικό γραφείο εργασίας για να δώσουν σε αυτά τα άτομα τις καλύτερες δυνατές ευκαιρίες απασχόλησης.

Οι προσεγγίσεις στην εκπαίδευση των φυλακισμένων αναφέρθηκαν από την Raffaela Kihrer από τον EAEA καθώς και από τη Michela Scalpello από το Πανεπιστήμιο της Μάλτας. Και οι δύο αναγνώρισαν ότι η εκπαίδευση είναι καθοριστικής σημασίας για να βοηθήσουν τους κρατούμενους να αναπτύξουν δεξιότητες για την επανένταξή τους στο χώρο εργασίας και ότι η απασχόληση ήταν ένα σημαντικό μέρος της παρακίνησης των παραβατών να αποκατασταθούν και να συμπεριληφθούν στην κοινωνία. Και οι δύο οργανισμοί εργάζονται για μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία και προσέγγιση για την εκμάθηση στο πλαίσιο των σωφρονιστικών ιδρυμάτων, το SkillHUBS, το οποίο είναι ειδικά σχεδιασμένο για να επικεντρωθεί σε θέματα τα οποία, σύμφωνα με την ανατροφοδότηση, κάνουν τους κρατούμενους «να μάθουν». Το έργο αυτό είναι ενδιαφέρον καθώς δείχνει πως τα λιγότερο παραδοσιακά μοντέλα εκπαίδευσης, με επίκεντρο την επικύρωση και τους στόχους ατομικής μάθησης, μπορούν να βελτιώσουν τη σχέση των μαθητών με την εκπαίδευση, συμβάλλοντας επίσης στην προώθηση της αίσθησης της ιδιότητας του πολίτη.

Όσον αφορά την εμπλοκή των εργοδοτών και την υποστήριξη, οι περισσότεροι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι υπήρχαν πολλά περιθώρια βελτίωσης. Ο Brian Caul συστήνει στους εργοδότες σε όλους τους τομείς να ενθαρρυνθούν ενεργά από τις κυβερνήσεις και τους μη κυβερνητικούς φορείς για να εξασφαλίσουν δίκαιη πρόσβαση στην απασχόληση για τους νεοεισερχόμενους και τα άτομα με αναπηρίες καθώς και την παροχή υποστηρικτικών μέτρων για την εξέλιξη της σταδιοδρομίας. Αυτό θα βελτίωνε την προσβασιμότητα στην απασχόληση για ορισμένες ευάλωτες ομάδες οι οποίες συχνά γίνονται μάρτυρες πολλών προκαταλήψεων από τους εργοδότες, παρόλο που διαθέτουν τις κατάλληλες δεξιότητες.

Ωστόσο, πολλοί συμμετέχοντες συνεργάζονται με οργανισμούς ή πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην εκπαίδευση και την ενημέρωση των εργοδοτών σχετικά με τον τρόπο καλύτερης υποστήριξης η ένταξης ευάλωτων ενηλίκων. Το Action on Hearing Loss (Ενέργεια για την απώλεια ακοής) (AoHL), για παράδειγμα, επεσήμανε τον τρόπο με τον οποίο ένας αυξανόμενος αριθμός εργοδοτών προσέφερε διερμηνείς σε συνεντεύξεις και συνεχή εξέλιξη της σταδιοδρομίας για τους κωφούς ή τους υπαλλήλους με προβλήματα ακοής. Το CRAIC NI προσφέρει εργαστήρια κατάρτισης (και βρίσκεται στη διαδικασία δημιουργίας συμβουλευτικών κέντρων) στους εργοδότες για την πολιτιστική μάθηση και την κοινωνική ένταξη - με στόχο τη βελτίωση των πρακτικών πρόσληψης και την κατανόηση της διαχείρισης των περιπτώσεων προκατειλημμένης σκέψης μεταξύ των υπαρχόντων μελών του προσωπικού.

Η μεθοδολογία της μάθησης παρουσιάστηκε ως μια έννοια που εμφανίζεται συχνά για τους ευάλωτους μαθητές οι οποίοι συχνά έχουν μια πολύ περίπλοκη σχέση με τις επίσημες μορφές εκπαίδευσης. Αυτοί οι ενήλικες συχνά δεν έχουν αναπτύξει τις δεξιότητες που απαιτούνται για να μάθουν ούτως ώστε να αξιοποιήσουν στο έπακρο την εκπαίδευση ενηλίκων. Η «μάθηση για μάθηση» συνοδεύει συχνά την ανάγκη για λιγότερο παραδοσιακές ή επίσημες προσεγγίσεις στη μάθηση. Ένα παράδειγμα αυτού είναι η έμφαση στην επικύρωση των λιγότερο επίσημων δεξιοτήτων και ικανοτήτων - οι περισσότεροι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι αυτό ήταν επωφελές για την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης και της αυτό-ενδυνάμωσης των ευάλωτων ενηλίκων.

Η ενδυνάμωση των ευάλωτων μαθητευόμενων αναφέρθηκε από πολλούς συμμετέχοντες, ιδίως μέσω της επικύρωσης της προηγούμενης μάθησης. Ο Florian Hinterberger  συζήτησε μια προσέγγιση που χρησιμοποιεί για να βοηθήσει τα άτομα να αναγνωρίσουν τις προηγούμενες δεξιότητές τους και να αυξήσουν τις πιθανότητες απασχόλησής τους: αυτή η προσέγγιση ονομάζεται Καλειδοσκόπιο Ικανότητας. Είναι ιδιαίτερα πολύτιμο εργαλείο καθώς δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευόμενους να αναγνωρίσουν την αξία της δικής τους εμπειρίας και ικανοτήτων, αντί να εστιάζουν μόνο στους τομείς που δεν διαθέτουν δεξιότητες.

Συζητήθηκε μια σειρά καινοτόμων προσεγγίσεων για την κοινωνική ενσωμάτωση μέσω της εκπαίδευσης ενηλίκων. Η ολλανδική πρωτοβουλία για άτομα με ειδικές ανάγκες και αυτοαπασχολούμενους, για παράδειγμα, παρέχει στους ενηλίκους με αναπηρία διαθέσιμους πόρους για μια ποικιλία βασικών ικανοτήτων για νεοσύστατες και μικρές επιχειρήσεις: από τη χρηματοδότηση και τη λογιστική μέχρι το μάρκετινγκ. Οι διαδικτυακοί πόροι είναι επίσης «χωρίς εμπόδια» - συμβατοί με λογισμικό κειμένου σε ομιλία για τυφλούς ή μαθητευόμενους με προβλήματα όρασης. Αυτή η πρωτοβουλία επιχειρεί να βελτιώσει την προσβασιμότητα σε ένα ευρύτερο φάσμα ευκαιριών απασχόλησης, όπως η επιχειρηματικότητα, καθώς υπάρχουν λίγοι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων με ειδικές ανάγκες στην Ολλανδία. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες συμφωνούσαν με την ιδέα ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε την απασχόληση ως «κινητήρια δύναμη» για την κοινωνική ένταξη.

Ακόμα μια ενδιαφέρουσα και καινοτόμος προσέγγιση της κοινωνικής ενσωμάτωσης είναι η CAST4Innovation, ένα πρόγραμμα που θέλει να δημιουργήσει μαθήματα (σε διακρατικό επίπεδο) για την ανάπτυξη δεξιοτήτων στην πολιτιστική εκπαίδευση, την ευαισθητοποίηση και την κοινωνική ένταξη. Προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και τις διακρίσεις χρησιμοποιώντας ένα πακέτο εργαλείων που περιλαμβάνει μη παραδοσιακές προσεγγίσεις διδασκαλίας (χρήση μουσικής, μαγείρεμα και άλλες δημιουργικές προοπτικές).


 

Η Gina Ebner είναι η Γενική Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων (EAEA) και η Θεματική Συντονίστρια της EPALE για την Υποστήριξη Εκπαιδευόμενων.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
Refresh comments Enable auto refresh

1 - 1 van 1 weergegeven
  • afbeelding van Krisztina Kotlárné Varga
    Köszönöm a hasznos cikket. Véleményem szerint a felnőttoktatás nagy hiányt szenved integráció terén. A hátrányos, illetve speciális helyzetű csoportok a hozzá nem értés vagy a "félelem" miatt gyakran szegregált pozícióba kerülnek, ami tovább ront az amúgy is hátrányos helyzetükön. Nagyon fontos a nyitottság és az azzal együttjáró tájékozódás, információátadás.