chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

Leermiddel

България има модел за дуално образование, но трябва да се прилага

Taal: BG

Gepost door Iliana Taneva

Притеснението на фирмите е за инвестиции в кадри, без да има гаранции, че те ще останат да работят за тях, показва проучване след проекта ДОМИНО

 

Дуалното образование има положителен ефект върху развитието на професионалното образование в България. Това е изводът от изследване сред фирми и професионални гимназии, участвали в проекта ДОМИНО за въвеждане на дуалното образование в нашата страна. Компаниите възнамеряват да продължат участието си в дуалното образование, както и да развият допълнително сътрудничество с бизнеса. Въпреки положителните резултати дуалното образование все още е изправено пред редица трудности и препятствия и за двете страни – бизнес и училища. Тези предизвикателства са част от по-общата тревога за развитието на професионалното образование в България, коментират от проекта, предоставил данните от анкетата.

Проучването на "Галъп интернешънъл“ е направено в периода юни – юли сред 104 фирми и 31 училища по ДОМИНО, 502 фирми и 153 училища извън проекта, както и четири фокус групи с ученици от професионални гимназии и родителите им.

Анкетите са осъществени с финансовата подкрепа наБългаро-швейцарската програма за сътрудничество в края на петгодишния проект ДОМИНО (2015-2019), като са обхванали близо 1600 ученици от цялата страна, които се обучават по дуалната система по общо 12 професии, като работят в над 170 фирми български и чуждестранни фирми.

Над 70% от завършилите по ДОМИНО вече работят в предприятията, където са трупали трудов опит. Проектът помогна България да изгради свой модел на дуално образование (учене чрез работа), използвайки опита на Швейцария – една от страните в света с най-ниска младежка безработица, както и добрите традиции на българското дуално обучение.

 


 

Auteurs van het materiaal: 
Екип на Investor.bg: Автор - Петя Стоянова, редактор - Ралица Пейчева
Publicatiedatum:
woensdag, 2 oktober, 2019
Taal van het document
Type materiaal: 
Studies en rapporten
Land:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email