Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog
Blog

Od zaposlenih se traži širok spektar vještina van struke

 

Autor: Alema Pendek

Izvor: https://www.oslobodjenje.ba/

 

 

U Bosni i Hercegovini Pasoš kompetencija upotrebljava se u radu s mladima, prilikom profesionalne orijentacije, ali i u radu s osjetljivim kategorijama stanovništva poput dugoročno nezaposlenih osoba. S Nikolinom Garačom, predsjednicom Udruženja S.K.I.L.L.S, koje pomaže u izradi Pasoša kompetencija, razgovarali smo o značaju Pasoša, ali i o rezultatima dosadašnjeg rada Udruženja kada je Pasoš u pitanju.

 

Možete li mi, za početak, reći šta je to Pasoš kompetencija?

- Pasoš kompetencija je instrument za prepoznavanje neformalno i informalno stečenih vještina, znanja i stavova jedne osobe. Ispunjavajući svoj Pasoš kompetencija, uz vodstvo i podršku stručnih i licenciranih savjetnika, svaka osoba može razmišljati o svojim prijašnjim angažmanima kroz hobije, dodatna usavršavanja, rad kod kuće te u porodici i slično te spoznati šta je sve naučio kroz ove svakodnevne aktivnosti.

 

Ciljevi

Pasoš kompetencija jedini je instrument ove vrste u BiH pomoću kojeg pojedinci mogu bolje upoznati sebe, osnažiti se i ohrabriti za dalje djelovanje u životu kako bi postigli lične i profesionalne ciljeve.

 

Kada je osnovano Udruženje S.K.I.L.L.S. i kakve tačno usluge pružate?

- Udruženje za razvoj kompetencija S.K.I.L.L.S. osnovano je početkom 2017. godine sa sjedištem u Sarajevu. Primarni alati kojima se članovi Udruženja služe u svom savjetničkom radu su Pasoš kompetencija i Pasoš kompetencija za mlade. Drugi instrument namijenjen je mladima uzrasta od 14 do 18 godina, te je izuzetno koristan u domenu profesionalne orijentacije, ali i osnaživanja mladih ljudi. Udruženje S.K.I.L.L.S. djeluje kao partnerska organizacija drugih udruženja, organizacija i institucija te kroz različite projekte realizuje aktivnosti obučavanja savjetnika i savjetnica za rad sa Pasošima kompetencija, ali i aktivnosti savjetovanja za mlade, žene, raseljena lica, manjine i sve ljude koji žele ispuniti svoje Pasoše kompetencija. Mreža savjetnika za ove instrumente obuhvata više gradova i opština u BiH.

 

Koje sve kompetencije se mogu upisati u Pasoš?

- Raznolike! Svakim danom svaka osoba nešto radi, a kroz taj rad ona i uči te razvija svoje kompetencije. Naprimjer, nezaposlene osobe koje traže zaposlenje ili pohađaju razne kurseve, ili obavljaju poslove u svom domaćinstvu, također rade - ovo je veoma važno prepoznati i uvažiti, te zapitati se - šta sve te osobe umiju, mogu i znaju. Sve ove vještine, znanja i stavovi čine ono što nazivamo kompetencijama, te se tako formulisane kroz proces savjetovanja sa Pasošem kompetencija mogu upisati u njega. Kompetencije u ovom instrumentu razvrstane su u nekoliko kategorija, od kojih su neke jezičke kompetencije, preduzetničke, socijalne, građanske i kreativno-produktivne kompetencije itd.

 

 

Koliko su ljudi upoznati s mogućnošću da kreiraju svoj Pasoš, ko sve može potražiti pomoć za kreiranje Pasoša?

 

- Iako je Udruženje za razvoj kompetencija S.K.I.L.L.S. relativno skoro osnovano, Pasoš kompetencija je prisutan na području BiH od 2012. godine. Do danas, mnogi predstavnici institucija, organizacija i raznih inicijativa upoznati su sa idejom i mogućnostima koje pruža ovaj instrument. Kroz sve aktivnosti našeg udruženja trudimo se da proširimo riječ o Pasošima kompetencija, te da pozovemo kako predstavnike organizacija i institucija na buduću saradnju, tako i osobe koje žele ispuniti svoje Pasoše kompetencija da nam se jave da bismo razmotrili prilike i mogućnosti za ispunjavanje Pasoša kompetencija.

 

Da li poslodavci priznaju i prihvataju Pasoš kao adekvatnu dopunu CV-a?

- Na modernom tržištu rada, prema našim istraživanjima i iskustvima, poslodavci se sve više zanimaju za kompetencije svojih sadašnjih i budućih djelatnika, te im pridaju sve veći značaj. Ova pojava je neminovnost današnjice kada razvoj tehnologije snažno utiče na prirodu posla u mnogim kompanijama, a od zaposlenih se traži širok spektar vještina i znanja van okvira struke, odnosno formalno stečenog znanja. U skladu sa ovim, potvrda i znanje o sebi koje svaka savjetovana osoba ponese nakon savjetovanja sa Pasošem kompetencija izuzetno doprinose povećanju njihovih šansi za zaposlenje. U BiH, broj poslodavaca koji primjećuju i prihvataju potvrdu iz Pasoša kompetencija kao dopunu prijavama za posao je u porastu iz dana u dan.

 

Kakav značaj Pasoš kompetencija ima u drugim državama Evrope poput Njemačke, Švedske, Španije...?

- U Saveznoj Republici Njemačkoj, naprimjer, ovaj instrument pod nazivom ProfilPASS kreiran je još 2006. godine, te je danas prepoznat i priznat kao validan dio sistema zapošljavanja i drugih državnih sistema. Važno je napomenuti i da je potvrda iz Pasoša kompetencija u BiH ekvivalent potvrdi njemačkog ProfilPASS-a, na osnovu sporazuma koji Udruženje za razvoj kompetencija S.K.I.L.L.S. ima s Njemačkim institutom za obrazovanjem odraslih, tvorcem i vlasnikom licence za ovaj instrument.

 

ProfilPASS

Kroz brojne međunarodne projekte, na inicijativu kolega iz Njemačke, ProfilPASS, tj. Pasoš kompetencija koristi se i u drugim evropskim državama (Sloveniji, Španiji, Grčkoj, Francuskoj itd.) gdje se na njegovom prepoznavanju i priznavanju i dalje aktivno radi. Savjetnici za Pasoš kompetencija i njihove matične organizacije, kakvo je npr. Udruženje S.K.I.L.L.S. u BiH, rado pomažu jedni drugima u polju popularizacije, priznavanja i daljeg razvoja ovog instrumenta, što se ogleda u svim zajedničkim inicijativama kao što su međunarodne konferencije, partnerstva na međunarodnim projektima i sl.

 

Da li ste zadovoljni postignutim rezultatima u proteklim godinama, imate li podatak da li je Pasoš pomogao osobama koje ga imaju da pronađu ili promijene posao?

- Rezultati rada s Pasošem kompetencija iz proteklih godina su veoma zadovoljavajući. Istraživanja i analize koji su provedeni pokazuju da je više od 35 posto osoba koje su ispunile svoje Pasoše kompetencija kroz proces savjetovanja u narednih nekoliko mjeseci dobilo poziv za razgovor za posao, drugih 22 posto i dalje je aktivno tražilo novo zaposlenje, tj. promjenu posla, a 10 posto njih se odlučilo na pokretanje vlastitog biznisa. Od savjetovanih osoba koje su u socijalno-ugroženom položaju i kojima je pronalazak zaposlenja znatno otežan, više od 20 posto pronašlo je radni angažman kojim su bile zadovoljne nakon savjetovanja sa Pasošem kompetencija. Ovi i slični podaci iz BiH, iz regiona i iz cijele Evrope još jednom potvrđuju važnost, značaj i korisnost rada s Pasošem kompetencija. U Udruženju za razvoj kompetencija S.K.I.L.L.S. radujemo se novim projektima i aktivnostima, te pozivamo sve zainteresovane sugrađane da se informišu o mogućnostima koje Pasoš kompetencija i Pasoš kompetencija za mlade nude.

 

Login (1)

Want to write a blog post ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new article!

Laatste discussies

EPALE Discussie: Wat kunnen we doen om de volwasseneneducatie beter te maken voor mensen met een beperking?

In juni richt EPALE de schijnwerpers op hoe mensen met een beperking kunnen bijleren. We horen graag van jou hoe we volwasseneneducatie voor mensen met een beperking kunnen verbeteren. De schriftelijke discussie (in het Engels) zal plaatsvinden op 8 juni om 14 uur (CEST).
Meer

Vindt u het ook jammer dat de volwasseneneducatie nauwelijks bijdraagt aan het nieuwe decreet voor duaal leren?