chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

Blogs

Od zaposlenih se traži širok spektar vještina van struke

17/10/2019
door Daria Mrsic
Taal: HR

 

Autor: Alema Pendek

Izvor: https://www.oslobodjenje.ba/

 

 

U Bosni i Hercegovini Pasoš kompetencija upotrebljava se u radu s mladima, prilikom profesionalne orijentacije, ali i u radu s osjetljivim kategorijama stanovništva poput dugoročno nezaposlenih osoba. S Nikolinom Garačom, predsjednicom Udruženja S.K.I.L.L.S, koje pomaže u izradi Pasoša kompetencija, razgovarali smo o značaju Pasoša, ali i o rezultatima dosadašnjeg rada Udruženja kada je Pasoš u pitanju.

 

Možete li mi, za početak, reći šta je to Pasoš kompetencija?

- Pasoš kompetencija je instrument za prepoznavanje neformalno i informalno stečenih vještina, znanja i stavova jedne osobe. Ispunjavajući svoj Pasoš kompetencija, uz vodstvo i podršku stručnih i licenciranih savjetnika, svaka osoba može razmišljati o svojim prijašnjim angažmanima kroz hobije, dodatna usavršavanja, rad kod kuće te u porodici i slično te spoznati šta je sve naučio kroz ove svakodnevne aktivnosti.

 

Ciljevi

Pasoš kompetencija jedini je instrument ove vrste u BiH pomoću kojeg pojedinci mogu bolje upoznati sebe, osnažiti se i ohrabriti za dalje djelovanje u životu kako bi postigli lične i profesionalne ciljeve.

 

Kada je osnovano Udruženje S.K.I.L.L.S. i kakve tačno usluge pružate?

- Udruženje za razvoj kompetencija S.K.I.L.L.S. osnovano je početkom 2017. godine sa sjedištem u Sarajevu. Primarni alati kojima se članovi Udruženja služe u svom savjetničkom radu su Pasoš kompetencija i Pasoš kompetencija za mlade. Drugi instrument namijenjen je mladima uzrasta od 14 do 18 godina, te je izuzetno koristan u domenu profesionalne orijentacije, ali i osnaživanja mladih ljudi. Udruženje S.K.I.L.L.S. djeluje kao partnerska organizacija drugih udruženja, organizacija i institucija te kroz različite projekte realizuje aktivnosti obučavanja savjetnika i savjetnica za rad sa Pasošima kompetencija, ali i aktivnosti savjetovanja za mlade, žene, raseljena lica, manjine i sve ljude koji žele ispuniti svoje Pasoše kompetencija. Mreža savjetnika za ove instrumente obuhvata više gradova i opština u BiH.

 

Koje sve kompetencije se mogu upisati u Pasoš?

- Raznolike! Svakim danom svaka osoba nešto radi, a kroz taj rad ona i uči te razvija svoje kompetencije. Naprimjer, nezaposlene osobe koje traže zaposlenje ili pohađaju razne kurseve, ili obavljaju poslove u svom domaćinstvu, također rade - ovo je veoma važno prepoznati i uvažiti, te zapitati se - šta sve te osobe umiju, mogu i znaju. Sve ove vještine, znanja i stavovi čine ono što nazivamo kompetencijama, te se tako formulisane kroz proces savjetovanja sa Pasošem kompetencija mogu upisati u njega. Kompetencije u ovom instrumentu razvrstane su u nekoliko kategorija, od kojih su neke jezičke kompetencije, preduzetničke, socijalne, građanske i kreativno-produktivne kompetencije itd.

 

 

Koliko su ljudi upoznati s mogućnošću da kreiraju svoj Pasoš, ko sve može potražiti pomoć za kreiranje Pasoša?

 

- Iako je Udruženje za razvoj kompetencija S.K.I.L.L.S. relativno skoro osnovano, Pasoš kompetencija je prisutan na području BiH od 2012. godine. Do danas, mnogi predstavnici institucija, organizacija i raznih inicijativa upoznati su sa idejom i mogućnostima koje pruža ovaj instrument. Kroz sve aktivnosti našeg udruženja trudimo se da proširimo riječ o Pasošima kompetencija, te da pozovemo kako predstavnike organizacija i institucija na buduću saradnju, tako i osobe koje žele ispuniti svoje Pasoše kompetencija da nam se jave da bismo razmotrili prilike i mogućnosti za ispunjavanje Pasoša kompetencija.

 

Da li poslodavci priznaju i prihvataju Pasoš kao adekvatnu dopunu CV-a?

- Na modernom tržištu rada, prema našim istraživanjima i iskustvima, poslodavci se sve više zanimaju za kompetencije svojih sadašnjih i budućih djelatnika, te im pridaju sve veći značaj. Ova pojava je neminovnost današnjice kada razvoj tehnologije snažno utiče na prirodu posla u mnogim kompanijama, a od zaposlenih se traži širok spektar vještina i znanja van okvira struke, odnosno formalno stečenog znanja. U skladu sa ovim, potvrda i znanje o sebi koje svaka savjetovana osoba ponese nakon savjetovanja sa Pasošem kompetencija izuzetno doprinose povećanju njihovih šansi za zaposlenje. U BiH, broj poslodavaca koji primjećuju i prihvataju potvrdu iz Pasoša kompetencija kao dopunu prijavama za posao je u porastu iz dana u dan.

 

Kakav značaj Pasoš kompetencija ima u drugim državama Evrope poput Njemačke, Švedske, Španije...?

- U Saveznoj Republici Njemačkoj, naprimjer, ovaj instrument pod nazivom ProfilPASS kreiran je još 2006. godine, te je danas prepoznat i priznat kao validan dio sistema zapošljavanja i drugih državnih sistema. Važno je napomenuti i da je potvrda iz Pasoša kompetencija u BiH ekvivalent potvrdi njemačkog ProfilPASS-a, na osnovu sporazuma koji Udruženje za razvoj kompetencija S.K.I.L.L.S. ima s Njemačkim institutom za obrazovanjem odraslih, tvorcem i vlasnikom licence za ovaj instrument.

 

ProfilPASS

Kroz brojne međunarodne projekte, na inicijativu kolega iz Njemačke, ProfilPASS, tj. Pasoš kompetencija koristi se i u drugim evropskim državama (Sloveniji, Španiji, Grčkoj, Francuskoj itd.) gdje se na njegovom prepoznavanju i priznavanju i dalje aktivno radi. Savjetnici za Pasoš kompetencija i njihove matične organizacije, kakvo je npr. Udruženje S.K.I.L.L.S. u BiH, rado pomažu jedni drugima u polju popularizacije, priznavanja i daljeg razvoja ovog instrumenta, što se ogleda u svim zajedničkim inicijativama kao što su međunarodne konferencije, partnerstva na međunarodnim projektima i sl.

 

Da li ste zadovoljni postignutim rezultatima u proteklim godinama, imate li podatak da li je Pasoš pomogao osobama koje ga imaju da pronađu ili promijene posao?

- Rezultati rada s Pasošem kompetencija iz proteklih godina su veoma zadovoljavajući. Istraživanja i analize koji su provedeni pokazuju da je više od 35 posto osoba koje su ispunile svoje Pasoše kompetencija kroz proces savjetovanja u narednih nekoliko mjeseci dobilo poziv za razgovor za posao, drugih 22 posto i dalje je aktivno tražilo novo zaposlenje, tj. promjenu posla, a 10 posto njih se odlučilo na pokretanje vlastitog biznisa. Od savjetovanih osoba koje su u socijalno-ugroženom položaju i kojima je pronalazak zaposlenja znatno otežan, više od 20 posto pronašlo je radni angažman kojim su bile zadovoljne nakon savjetovanja sa Pasošem kompetencija. Ovi i slični podaci iz BiH, iz regiona i iz cijele Evrope još jednom potvrđuju važnost, značaj i korisnost rada s Pasošem kompetencija. U Udruženju za razvoj kompetencija S.K.I.L.L.S. radujemo se novim projektima i aktivnostima, te pozivamo sve zainteresovane sugrađane da se informišu o mogućnostima koje Pasoš kompetencija i Pasoš kompetencija za mlade nude.

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email