chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

Blogs

Πρόσβαση στην εκπαίδευση από το σπίτι – ένα απρόσμενο εργαλείο στην κοινωνία της γνώσης του μέλλοντος

03/08/2019
door Maria Parmakli
Taal: EL
Document available also in: FI EN

/nl/file/e-mail-32396701920jpge-mail-3239670_1920.jpg

Kuva: Pixabay
Φωτογραφία: Pixabay

Πρωτότυπο κείμενο στα Αγγλικά:  Oona Hallasaari

Η εκπαίδευση έξω από τη σχολική μονάδα και τη σχολική τάξη είναι συχνά επιτυχής, αλλά πρέπει να είναι καλά τεκμηριωμένη. Οι εμπλεκόμενοι τοπικοί φορείς πρέπει να συμμετάσχουν και επίσης να δεσμευτούν να αναλάβουν το δικό τους μέρος της δουλειάς. Αυτά αποτελούν κάποια από τα συμπεράσματα του τρέχοντος έργου Nordplus, "Παρουσία σε απόσταση". Ο πρόδρομος του έργου αυτού ήταν το έργο "Η εκπαίδευση καλλιεργεί την ανάπτυξη στα περίχωρα", υπό την αιγίδα του Σκανδιναβικού Δικτύου για τη Μάθηση Ενηλίκων. Ο οργανισμός «Ευέλικτη εκπαίδευση στη Νορβηγία (FuN)» συμμετέχει ενεργά και στα δύο έργα.

Σε δεκαπέντε παραδείγματα εκπαιδευτικών μέτρων και σχεδίων σε όλη τη σκανδιναβική περιφέρεια, οι εταίροι του έργου εξέτασαν τη βιωσιμότητα που έχουν δείξει τα μέτρα με την πάροδο του χρόνου. Σε περιπτώσεις όπου τα μέτρα είναι επιτυχημένα, οι συντελεστές που έχουν πετύχει έχουν χαρτογραφηθεί. Τα παραδείγματα, που περιγράφονται ως περιπτώσεις στην τελική έκθεση, μπορούν να βρεθούν εδώ. 

«Η εκπαίδευση στο σπίτι θα είναι ένα σημαντικό εργαλείο στη μελλοντική νορβηγική εκπαίδευση. Οι πολιτικοί πρέπει να το σημειώσουν αυτό και να δουν ότι υπάρχει μια βιώσιμη ικανότητα και πολιτική κατάρτισης. Θα πρέπει επίσης να υπάρχει δυνατότητα συνδυασμού της κατοικίας, της εργασίας και της κατάστασης της ζωής με την εκπαίδευση. Λιγότερες πτήσεις και λιγότερη οδήγηση παρέχουν επίσης περιβαλλοντικά οφέλη », δήλωσε ο Torhild Slåtto, εκπρόσωπος της FuN στο έργο PaaD και πρώην Διευθύνων Σύμβουλος.

Ανάγκη για πολιτικές παρεμβάσεις

Οι συστάσεις του σχεδίου υποδηλώνουν με ακρίβεια την ανάγκη για πολιτική δράση ούτως ώστε να εξασφαλιστεί μια οικονομική βάση για την εκπαίδευση σε απομακρυσμένες περιοχές και χώρους μακριά από εκπαιδευτικά ιδρύματα. Επιπλέον, οι εταίροι του έργου γνωρίζουν ότι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα πρέπει να έχουν κίνητρα για συνεργασία με περιφερειακά και τοπικά κέντρα μάθησης σε αποκεντρωμένες εκπαιδευτικές υπηρεσίες. Αυτό είναι εμφανές σε πολλές από τις περιπτώσεις που παρουσιάζονται.

Το έργο αποτελεί χαρτογράφηση με απλά μέσα και όχι ερευνητικό έργο. Το πλήρες βάρος της έρευνας δείχνει μεγάλη ανάγκη για αποκεντρωμένες εκπαιδευτικές υπηρεσίες, ούτως ώστε όλα τα μέρη της Σκανδιναβικής περιφέρειας, συμπεριλαμβανομένων των αποκαλούμενων περίχωρων, να συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και του πολιτισμού στις επιμέρους τοπικές κοινότητες και της κοινωνίας γενικότερα.

"Οι δεκαπέντε περιπτώσεις είναι συναρπαστικές. Έχουμε εξοικειωθεί με πολλά διαφορετικά εκπαιδευτικά μέτρα για τους ενήλικες, συχνά δημιουργικές και ευέλικτες λύσεις που είναι καλά προσαρμοσμένες στη ζωή, την κατοικία και τις ατομικές επιλογές του ατόμου. Τα μέτρα που έχουν εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση και κατοχύρωσαν το έργο με τη διοίκηση και τους εταίρους δείχνουν τόσο την αειφορία όσο και την επιτυχία ", δήλωσε ο Jørgen Grubbe, Διευθυντής του έργου PaaD, από το The Monnet Group της Δανίας.

Αγκυροβόληση

Οι αφοσιωμένοι και ενθουσιώδεις άνθρωποι αποτελούν κινητήρια δύναμη στα περισσότερα από τα περιγραφόμενα μέτρα. Αποτελούν ξεκάθαρο παράγοντα επιτυχίας, αλλά η ομάδα του έργου σημειώνει ότι η αγκυροβόληση πρέπει να είναι σταθερή, και πρέπει να μαζευτούν πολλοί άνθρωποι που αισθάνονται τον ίδιο ενθουσιασμό και έχουν την ίδια αφοσίωση.

Μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση

Ένας άλλος παράγοντας επιτυχίας είναι η χρηματοδότηση - ότι το μέτρο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση με την πάροδο του χρόνου. Πρόκειται επίσης για μια πρόκληση για πολλά από τα έργα. Λειτουργούν καλά, αλλά όταν τελειώνει η χρηματοδότηση του έργου, συχνά κινδυνεύουν να τερματιστούν, παρά την σαφή ανάγκη για την προσφερόμενη εκπαίδευση.

Τα επιτυχημένα κέντρα μάθησης στη Σουηδία περιγράφονται, για παράδειγμα, στο Västervik και στη Λαπωνία. Είναι ριζωμένα στην τοπική κυβέρνηση, και διατηρούν στενή συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις και με πανεπιστήμια που παρέχουν τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες. Αυτοί οι δήμοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι ένα καλά λειτουργικό κέντρο εκμάθησης δημιουργεί μια σημαντική προϋπόθεση για την ανάπτυξη του δήμου, αυξάνοντας την πιθανότητα να διαμείνουν οι άνθρωποι και να μην απομακρυνθούν. Άλλα κέντρα μάθησης χρειάστηκε να σταματήσουν τη δραστηριότητά τους επειδή η χρηματοδότηση του έργου έληξε, και ο δήμος δεν ήταν πρόθυμος να δαπανήσει χρήματα για να συνεχίσουν την πορεία τους. Άλλοι λόγοι για το κλείσιμο ήταν η έλλειψη αγκυροβόλησης στη διαχείριση ή λόγω της εγκατάλειψης της δουλειάς από τα άτομα με αφοσίωση και ενθουσιασμό.  Στη συνέχεια, το έργο έχασε την ενέργεια, την εστίαση και τον έλεγχο.

Συμμετοχή των εκπαιδευτικών ινστιτούτων

Τόσο τα σουηδικά κέντρα μάθησης όσο και παρόμοια κέντρα σε πολλές από τις άλλες σκανδιναβικές χώρες δύσκολα έχουν τη συμβολή πανεπιστημίων και κολεγίων σε αποκεντρωμένες εκπαιδευτικές δράσεις. Το Tynset studie- og høgskolesenter έχει προσφέρει πολλά προγράμματα κολλεγίων εδώ και πολλά χρόνια και έχει συμβάλει σημαντικά στην πρόσβαση ειδικευμένων υπαλλήλων τόσο σε ιδιωτικές όσο και σε δημόσιες επιχειρήσεις. Εντούτοις, η πρόκληση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων να προσφέρουν αποκεντρωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα παραμένει. Δεν υπάρχει κανένα οικονομικό κίνητρο για την παροχή αποκεντρωμένης εκπαίδευσης στο Tynset, για παράδειγμα. Είναι ευκολότερο να παρέχονται στους φοιτητές προσφορές στην πανεπιστημιούπολη, οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν μόνο τον αριθμό των σπουδαστών που έχουν στην πανεπιστημιούπολη. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τις αρχές να παρέχουν σαφή καθοδήγηση για την προσφορά αποκεντρωμένων προγραμμάτων ή για την παρότρυνση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων να ανταποκριθούν στην επιθυμία του Tynset και άλλων κέντρων, για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην εκάστοτε τοποθεσία.

Δίκτυα και τεχνολογία

Το έργο δεν έδινε ιδιαίτερη έμφαση στην τεχνολογία και τη μεθοδολογία, αλλά έδινε βάση τη βιωσιμότητα των έργων και κατά πόσο είχαν θετικές επιπτώσεις στην τοπική κοινότητα. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων χρησιμοποιήθηκαν εργαλεία διαδικτύου και διάφορα ψηφιακά εργαλεία.  Μερικά από αυτά ήταν καθαρά ηλεκτρονικές μελέτες και άλλα ήταν εκπαιδευτικά προγράμματα που μεταδίδονταν μέσω διαδικτύου ή βίντεο. Δεν θα ήταν εύκολο να υλοποιηθούν πολλά από τα αποκεντρωμένα προγράμματα χωρίς τη χρήση δικτύων. Για παράδειγμα, οι κυνηγοί ταράνδων στο Kautokeino δεν θα μπορούσαν να παρευρεθούν στο κολέγιο για διαλέξεις, όταν έπρεπε να είναι στα δάση. Παρομοίως, οι ενήλικες φοιτητές στην Κιρούνα εξαρτώνται από τις διαλέξεις στο διαδίκτυο. Το ίδιο ισχύει και για μερικούς από τους σπουδαστές στο πρόγραμμα Framvegis στην Ισλανδία και για τους σπουδαστές ενός επαγγελματικού κολεγίου στη Δανία, καθώς και τα μέλη του Επιχειρηματικού Σώματος των Νήσων Faroe.

 

Το άρθρο είναι από το NVL (Σκανδιναβικό Δίκτυο Μάθησης Ενηλίκων) και έχει μεταφραστεί στα Αγγλικά και Πολωνικά από την EPALE. Το NVL προωθεί τη συνεργασία για τη δια βίου μάθηση σε όλη τη Σκανδιναβική περιφέρεια, και συνεισφέρει μια βάση γνώσεων για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων και επαγγελματίες.  Το Δίκτυο είναι ένα πρόγραμμα υπό την αιγίδα του Σκανδιναβικού Υπουργικού Συμβουλίου.  Δείτε περισσότερα για τη δια βίου μάθηση εδώ.

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email