chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

Blogs

A végéhez közeledik a határon túli szépkorú magyarok digitális írástudás képzésének projektje

19/09/2019
door Erik Madarász
Taal: HU

A KárpátHáló Egyesület a küldetésének és az alapító okiratában megfogalmazottaknak a szellemében teljesíti a munkaterve szerinti feladatait, amelyek közül ebben az évben a legnagyobb jelentőségű a külhoni idős honfitársaink digitális írástudás tanítási projektje. Amint arról korábban már beszámoltunk 2019-ben a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának a javaslatára a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatást nyújtott egyesületünknek a határon túli idős magyarok ingyenes képzési programjához, amelynek keretében az idős honfitársainkat megtanítjuk a számítógép és az internet használatára, a mai korszerű digitális kommunikáció alapismereteire. E projekt keretében összesen 105 fő képzését tűztük ki célul. A már hivatkozott cikkben bemutattuk a projekt végrehajtásában vezető szerepet vállaló KárpátHáló KESZ nevű partneri együttműködést képzési helyszínenként, továbbá az addig befejeződött Sepsiszentgyörgy (Románia) és Magyarkanizsa (Szerbia) helyszíneken megtartott képzések főbb adatait.

A tervezett hét képzés között szerepel három olyan képzés, amely a szórványban élő magyarság digitális írástudás tanítását tűzte ki célul. Míg Sepsiszentgyörgyön, Magyarkanizsán és Beregszászon a helyi többségi magyar népességben élő időseket képeztük, addig új kihívást jelentett a szórványban élő idős magyarok képzésbe vonása. Projektünk célcsoportját e szempontból a csángó-magyar időskorúak alkották, akik a magyar anyanyelvű moldvai csángó települések közül a Bákó megyei „déli csángók” továbbá a „székelyes csángók” településén, a Tatros folyó völgyében és a gyimesi szorosban élnek. Az előzetes felméréseket követően a képzések helyszínéül a székely kultúrát őrző települést, Gyimesközéplokot és a zárt csángó kultúrát őrző Lészpedet és Diószeget választottuk.

Bár mind a három településen találtunk a képzések számára helyben élő jól felkészült magyar anyanyelvű informatika tanárt, mégis nehezebben ment a képzések megszervezése a korábban megszokottakhoz képest. Amíg az eddig szervezett képzéseinkre többszörös volt a túljelentkezés, addig a csángó-magyarok képzéseire toborozni kellett a jelentkezőket. Ennek magyarázata első sorban a zárt közösségekben élő idősek minden új dologtól való félelmében rejlik. Tudván azt, hogy az ott élő idős csángó-magyaroknak nagyobb szüksége van arra a segítségre, amit az ingyenes magyar nyelvű alapfokú számítógép használói képzés jelent, leszállítottuk a képzés alsó korhatárát hatvanról ötven évre. Így sikerült a tervezett tizenöt fős csoportlétszámokat feltölteni és a képzéseket megszervezni.

A képzések helyszínének biztosításában az érintett települések önkormányzata és személy szerint Gyimesközéplok, Lészped és Tatrosvásárhely polgármestere nyújtott segítséget.

A már befejezett képzéseink tapasztalatai igen kedvezőek. Úgy tűnik, hogy megdőlt az a hit, hogy az idős embernek már nem való a tanulás. Akik sikeresen elvégezték a képzést igen büszkék rá. Egyre inkább használják és élvezik a megszerzett tudás által biztosított lehetőséget, aminek eredményeként kinyílt számukra a világ, mindennapos kapcsolatot tarthatnak távol élő gyermekeikkel, unokáikkal. Egyre többen érdeklődnek a képzések folytatásáról. Úgy tűnik, hogy ezeken a csángó településeken sikerült felkelteni az idősek érdeklődését a korszerű IT ismeretek iránt.

A következőkben a három csángó-magyar digitális írástudás képzés néhány beiskolázási adatát foglaljuk össze.

  • Gyimesközéplok
    A képzésre 16 fő (9 nő és 7 férfi) jelentkezett, az átlagéletkor: 66,56 év. A legidősebb jelentkező egy hölgy volt, életkora 77 év. A 60 év alattiak összesen hárman voltak, 1 férfi és 2 nő. A képzési követelményeket 15 fő teljesítette.
  • Lészped
    A képzésre összesen 15 fő (nő) jelentkezett. A jelentkezők közül 60 éven felüli 8 fő, 50 éven felülii 3 fő volt. A jelentkezők átlag életkora 59,35 év. Az 50 év feletti 11 fő átlag életkora 63,81 év. A legidősebb jelentkező 81 éves volt.
  • Diószeg
    Diószegen a digitális írástudás képzés 2019. szeptember 30.-án kezdődik és október 23.-ig tart. A képzésre 14 fő (nő) jelentkezett. A jelentkezők közül 4 fő 60 év feletti, 10 fő 50 év feletti. Az átlagéletkor: 57,07 év.

 

 

A Bákó megyei képzésekre csak nők jelentkeztek. Ennek magyarázata abban keresendő, hogy a településekről a fiatalabb férfiak nagy része külföldön vállalt munkát, így az otthon maradt idősebb 60 éven felüli férfiakra hárul a mezőgazdasági munkák döntő többsége, ezért nincs idejük a tanulásra. A jövőben tervezett képzések időpontját ezért össze fogjuk hangolni a mezőgazdasági munkák idejével.
Az utolsó képzés befejezését követően a www.karpathalo.hu honlapunkon fogunk összefoglaló tanulmányt közölni a teljes projektről.

Labels:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn